„Situacija prognozuotina. Iš tikrųjų, jeigu mes 2021 m. turėjome vien prieglobsčio prašytojų 3300, natūralu, kad dalis iš jų – labai nedidelė dalis, vienetinė – kreipėsi į EŽTT, nes vienokios ar kitokios jų teisės galbūt yra pažeistos. Tokią teisę jie turi“, – nurodė A. Abramavičius.

„Sakykime, mes kaip šalis nuo 2021 m. vasaros patirianti hibridinę agresiją (...) turime teisę savo nacionalinės įstatymdavystės priemonėmis irgi atitinkamai reaguoti. Nematau čia nieko ekstraordinaraus, jie turi tokią teisę ginčyti, mes turime teisę pateikti savo poziciją“, – aiškino jis.

A. Abramavičius neabejoja, kad užsieniečiai siekia prisiteisti pinigines kompensacijas už neva netinkamas apgyvendinimo sąlygas, neteisėtą jų sulaikymą.

„Turbūt tikslas ir būtų toks, kad prisiteisti tam tikrą kompensaciją dėl įvairių priežasčių – ar dėl blogų apgyvendinimo sąlygų, dėl neįleidimo. Tikslas neabejotinas. Jie turi tokią galimybę siekti tų kompensacijų, mes turime taip pat teisines galimybes tą neigti“, – pakartojo Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atstovas.

Be to, viceministras informavo, kad keturi Kubos piliečiai, apskundę Vilniaus politiką Strasbūrui, šiuo metu gyvena Lietuvoje – jų prieglobsčio prašymai vis dar nagrinėjami Migracijos departamento specialistų.

„Jie yra Lietuvoje, Migracijos departamentas nagrinėja jų prieglobsčio prašymus – jie dar nėra išnagrinėti. Kita vertus, tik vienas iš jų yra apgyvendintas Pabradės užsieniečių registracijos centre – trys yra apgyvendinti jų pačių pasirinktoje vietoje. Todėl, kaip sakant, skųsti Lietuvą, kad mes kažką ne taip darome, gali ir nevisai korektiška iš jų pusės“, – svarstė viceministras.

Paklaustas, ar VRM žiniomis EŽTT yra gavusi dar daugiau skundų dėl Lietuvos migrantų politikos, A. Abramavičius nemanė, kad atsiras daugiau panašių kreipimųsi į Strasbūro teisėjus.

„Nemanau, kad turėtų kažkoks didėjantis procesas būti. Atskiri skundai ir yra atskirai nagrinėjami. Padidėjimo neprognozuotume tuo labiau, kad praeitų metų prieglobsčio prašytojų skaičius yra iš tos Baltarusijos neteisėtų migrantų bangos tik 350. Tikrai nėra didelis skaičius. Lyginant su 2021 m., jis yra sumažėjęs praktiškai dešimt kartų“, – užtikrino jis.

ELTA primena, kad keturi Kubos piliečiai apskundė Lietuvą EŽTT dėl jų išstūmimo į Baltarusiją bei laikino laisvės apribojimo. EŽTT anksčiau buvo pritaikiusi laikinąsias apsaugos priemones, įpareigojančias neišsiųsti asmenų iš šalies, jeigu jie būtų aptikti Lietuvos teritorijoje. Todėl Strasbūro teismas sieks išsiaiškinti, ar pareiškėjai buvo šalyje ir galėjo pateikti prieglobsčio prašymus. Taip pat vertins, ar užsieniečiai buvo išstumti į Baltarusiją, aiškinsis dėl galimo orumą žeminančio Lietuvos pasieniečių elgesio ir fizinės jėgos panaudojimo.

Be to, į EŽTT dėl prieglobsčio prašytojų laisvės atėmimo kreipėsi ir du Irako bei Sirijos piliečiai.