Rusijos pradėtas karas Ukrainoje atsirūgsta patiems rusams – daugumai rusų turistų, kurie anksčiau keliaudavo į Europą žiemos atostogų, kelionės į senąjį žemyną tapo neįperkamos, be to taikomos sankcijos apsunkina patekimą į ES. Pagrindine kliūtimi tapo sudėtinga kelionių lėktuvu su persėdimais trečiosiose šalyse logistika ir didelės lėktuvo bilietų kainos, kurios dažnai 2-3 kartus viršija pačių atostogų kainą.

Bilietų platintojų duomenimis, Naujųjų metų švenčių proga bilietai į abi puses iš Maskvos į Paryžių su persėdimu (išvykimas – gruodžio 30 d., grįžimas – sausio 8 d.) kainuoja nuo 2536 eurų vienam keleiviui, į Romą – nuo 1474 eurų, į Barseloną – nuo 3313 eurų, į Budapeštą – nuo 1712 eurų, į Londoną – nuo 1902 eurų, į Lisaboną – nuo 1838 eurų, į Vieną – nuo 1204 eurų, į Berlyną – nuo 1934 eurų, į Ciurichą – nuo 2409 eurų vienam keleiviui į abi puses.

Rusijoje veikiančių kelionių organizatorių skaičiavimais, dabar kelionių į Europą dalis bendrame Naujųjų metų pardavime nesiekia 10 proc. Palyginti su 2021 m. lapkričiu, kai buvo nustatytos griežtos tiesioginių skrydžių iš Maskvos į kai kurias Europos šalis (Atėnus, Budapeštą, Zagrebą, Londoną ir kt.) kvotos, dabar kelionių į Europą paklausa sumažėjo 2-3 kartus.

Į kokias Europos šalis keliauja rusų turistai?

Nepaisant visų nepatogumų, susijusių su skrydžiais, ir sunkumų, susijusių su patekimu į Šengeno erdvę, dalis Rusijos turistų šią žiemą vis tiek vyksta į Europą.

Ekspertų teigimu, dėl brangesnių lėktuvų bilietų ir jungiamųjų skrydžių šiek tiek pasikeitė į Europą keliaujančių turistų auditorijos sudėtis. Rusai į Europos miestus dažniau keliauja su draugais arba dviese. Sumažėjo ekskursijų su vaikais prašymų.

Didžiausia paklausa yra kelionėms į Prancūziją, Italiją ir Šveicariją. Rusai dažniausiai užsako slidinėjimo keliones į šias vietas. Rusai taip pat domisi kelionėmis į Austriją (slidinėjimo ir pažintinės programos), Vengriją (ekskursijos po miestus, pažintinės programos ir poilsis kurortuose) ir Ispaniją (ekskursijos po miestus ir pažintinės programos). Žinoma, paklausai įtakos turi ir Šengeno vizų išdavimo sąlygos.

Pavyzdžiui, Vengrija vizas rusams išduoda per dvi savaites, o norintiems atvykti į vizų centrą ir pateikti dokumentus nėra taikomos jokios papildomos sąlygos. Kitose ES šalyse viza išduodama per 2,5-3 savaites.

Keliones parduodančių Rusijos įmonių internetiniuose puslapiuose rašoma, kad gauti vizą į Jungtinę Karalystę nėra sunku, tik reikia turėti kantrybės. Vizų dokumentai sutvarkomi per tris mėnesius.

Dabartinėmis sąlygomis keliones į Europą daugiausia užsako individualūs rusų turistai – dažniausiai tai būna prabangių ir aukščiausio lygio atostogų užsakymai.

Iš esmės tai rusai, kurie jau turi ilgalaikes Šengeno vizas. Tai turtingi žmonės, kurie yra įpratę slidinėti Europoje, švęsti svarbiausius renginius ir šventes Europoje, įskaitant Naujųjų metų šventes.

Taigi, Europa tapo daugiausia turtingų rusų lankoma vieta – didžioji dalis jų renkasi VIP segmento paslaugas. Dažniausiai pasiturintys rusai žiemos atostogų vyksta 10 dienų ir apsistoja 5 žvaigždučių viešbučiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)