Itin „karštos“ kelionių datos – jų venkite

Kaip pasakoja „Coral Travel“ rinkodaros Baltijos šalims vadovė O. Belova, nėra sudėtinga įžvelgti, kokiomis konkrečiomis datomis kelionės tampa brangesnės, tad ir planuojamų atostogų laiką vertėtų rinktis atsižvelgiant į tai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Tiek temperatūros, tiek kainos prasme vasaros mėnesiai yra karščiausi. Tuomet atostogautojai, ne tik iš Lietuvos, bet ir visos Europos, užplūsta paplūdimius bei žymiausius miestus. Kelionių kainos taip pat pastebimai išauga didžiųjų metų švenčių, tokių kaip Kalėdos, Naujieji metai ar Velykos – metu. Neatsitiktinai šis laikotarpis sutampa ir su moksleivių atostogomis“, – sako O. Belova.

Vis tik verta atkreipti dėmesį į tai, jog mokinių atostogų datos skirtingose Europos šalyse skiriasi, tad kelionių kainų pokyčius diktuoja būtent didžiosios rinkos. Pavyzdžiui, įprastai rudens atostogos Lietuvoje vyksta pirmąją lapkričio savaitę, kuomet Didžiojoje Britanijoje bei Prancūzijoje jos prasideda dar paskutinę spalio savaitę, o tai gali smarkiai „išpūsti“ atostogų kainą.

Kada ilsėtis pigiausia?

„Kalbant apie labiausiai tinkamus laikotarpius pigiau atostogauti – kiek žemesnės kainos stebimos keičiantis sezonams. Pavyzdžiui, spalio pabaigoje, baigiantis vasaros kelionių sezonui, bei lapkritį pereinant į žiemos programas. Tad tiek lapkritį, tiek gruodžio pirmoje pusėje galima rasti pigesnių, bet kokybės prasme jokiu būdu ne prastesnių kelionių pasiūlymų, kadangi žmonės labiau rūpinasi artėjančių švenčių planais nei atostogomis“, – tikina kelionių ekspertė.

Tarp pigiausių laikotarpių keliauti O. Belova išskiria ir maždaug mėnesio langą nuo sausio vidurio. Pirmosiomis metų savaitėmis dar vyksta mokinių atostogos, tačiau po jų turistų srautai pradeda sparčiai trauktis, o praūžęs švenčių maratonas atsiliepia biudžetui, kas nulemia subliuškusią atostogų paklausą antroje sausio bei pirmoje vasario pusėje.

Dar vienas laikotarpis, pasak O. Belovos, kurį turėtų pasižymėti ieškantieji pigesnių pasiūlymų – vasaros kelionių sezono pradžia balandžio–gegužės mėnesiais. „Turkijoje viešbučiai pradeda atsidarinėti būtent šiuo laikotarpiu, tad tai puikus variantas mėgstantiesiems ne tik sutaupyti, tačiau ir norintiesiems atostogauti tarp mažesnių turistų srautų bei ieškantiesiems kiek švelnesnės temperatūros nei vasaros metu“, – pasakoja ji.

O. Belova taip pat pabrėžia, jog sezono pabaigos mažesnės kainos taisyklė galioja ne visada. Pavyzdžiui, kovo mėnesį Egipte, kuomet žiemos sezono atostogos artėja į pabaigą, kaip tik gerokai išauga turistų srautai bei kainos. Tokiu metu temperatūra Egipte gerokai šokteli į viršų, tad palankios klimatinės sąlygos, nenuostabu, privilioja pasiilgusius karščių poilsiautojus.

„Kalbant apie šiandienos situaciją – rugsėjį – vis dar patraukliomis kainomis galima įsigyti atostogas lapkričio–gruodžio mėnesiais. Taip pat raginčiau pasvarstyti ir apie kitos vasaros atostogas. Pavyzdžiui, jau dabar įsigijus kitų metų kelionę į Turkiją, galima sutaupyti apie 20 proc., lyginant su pirkimu sezono įkarštyje. Svarbu ir tai, jog šiuo metu viešbučių bei kambarių pasiūla kitiems metams tebėra ypač didelė – galima rinktis pagal savo individualius norus ir poreikius, o ne tai, kas liko“, – rinkos aktualijomis dalijasi O. Belova.

Norite sutaupyti? Planuokite iš anksto

Pasak bendrovės atstovės, šiais laikais, kuomet viešbučiai suteikia itin lanksčias sąlygas pakeisti keliautojus, kambarius, net datas, baimintis kelionių pirkti gerokai iš anksto nebereikėtų. Maža to, išankstinis planavimas gali tapti vienu svarbiausių veiksniu siekiant sumažinti kelionės išlaidas.

„Keliaujantiesiems su vaikais bei užsisakant keliones iš anksto, viešbučiai neretai taiko ypatingų pasiūlymų – pavyzdžiui, šeimai kelionę įsigijus iš anksto, du vaikai iki tam tikro amžiaus gali būti apgyvendinti nemokamai. Taip pat kai kurie viešbučiai siūlo nemokamus apsilankymus šalia esančiuose pramogų, atrakcionų parkuose. Tokiomis, atrodytų, smulkiomis detalėmis išties galima nemažai sutaupyti“, – patarimais dalijasi O. Belova.

Anot jos, visuomet reikėtų pasidomėti, ir kas jūsų viešbučio pakete jau yra įskaičiuota – kokiu metu galima naudotis vadinamuoju švedišku stalu, kokie yra a la carte restoranai, ir ar tai jums kainuos papildomai. Planavimas naudingas ir užsakant ekskursijas – beveik visuomet jų kainos yra palankesnės įsigyjant iš anksto.

Susiruošus ilgesnėms atostogoms ar keliaujant su vaikais, ypatingai aktualus bagažo klausimas, tad renkantis oro linijas taip pat pravartu įsivertinti teikiamo bagažo sąlygas ir kainas. „Savo keliautojams skrendant į Turkiją su „Turkish Airlines“ oro linijomis, suteikiame padidintą, 30 kg registruoto bagažo svorį, o kartu į saloną leidžiama pasiimti dar 8 kg rankinio bagažo. Taip pat šis pasiūlymas Turkijos kryptimi suteikia ir nemokamą vaikiškų vežimėlių bei kėdučių transportavimą“, – vardija O. Belova.

Atostogų biudžeto „norma“ – mėnesio dydžio uždarbis

Išankstinio atostogų planavimo naudą išryškina ir Vilniaus universiteto Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto dekanė prof. dr. Aida Mačerinskienė, paantrindama, jog ši praktika ne tik sumažiną stresą, bet ir leidžia gerokai sutaupyti.

„Iš anksto susidarykite savo svajonių atostogų sąrašą – taip aiškiau matysite, koks biudžetas reikalingas viso to realizavimui. Jeigu reikalinga suma nesutampa su jūsų finansinėmis galimybėmis, perkelkite kelionę vėlesniam laikotarpiui, bet jokiu būdu jos neatsisakykite – juk tai yra mūsų svajonės ir mes dėl jų gyvename“, – teigia dr. A. Mačerinskienė.

Pasak profesorės dr. A. Mačerinskienės, kiekvienas žmogus ar šeima atostogų biudžetą nusistato pagal savo galimybes ir prioritetus, tačiau jei dirbame visus metus turime teisę vieno mėnesio darbo užmokestį skirti atostogoms.

Komentuodama paskutinės minutės pasiūlymus Vilniaus universiteto Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto dekanė pabrėžia, kad nors toks spontaniškas keliavimo būdas turi savotiško žavesio, finansine prasme jis – pernelyg rizikingas. „Griebiantis paskutinės minutės pasiūlymų galima ne tik kad iššvaistyti viską, ką buvome sutaupę, bet dar ir likti nepailsėję bei nusivylę lūkesčių neatitinkančiais skubotais pasirinkimais“, – pastebi dr. A. Mačerinskienė.

Vienas aspektas, dėl kurio O. Belova keliautojams siūlo neieškoti pigiausio varianto – pats viešbutis: „Atostogaujant vos kartą per metus, nesinori šio brangaus laiko praleisti nekokybiškomis sąlygomis. Sumokėjus kiek daugiau, kokybės prasme išlošiama daugiau negu išleidžiama. O sutaupyti tikrai galima kitais, jau minėtais, aspektais“, – pasakoja kelionių ekspertė, pabrėždama, jog sušvelninti savo biudžeto išlaidas bei nepatirti vadinamojo „finansinio šoko“ padeda ir kelionės mokėjimas dalimis. Pavyzdžiui, įsigijus kelionę iš anksto ir sumokėjus 5 proc. pradinę įmoką, likusią sumą galima išskaidyti atsiskaitant dalimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją