Turėkite omenyje, kad Jungtinėje Karalystėje iki septynių dienų po monarchės laidotuvių galios gedulo laikotarpis. O svarbiausi laidotuvių renginiai numatomi per ateinančias dešimt dienų, rašo euronews.com.

Karalienės karstas pirmadienį pradėjo kelionę į Londoną. Nuo rugsėjo 15 d., ketvirtadienio, jis keturias dienas, iki rugsėjo 19 d., pirmadienio, ryto, bus pašarvotas valstybiniu lygmeniu viešam lankymui.

Vestminsterio salėje karstas bus iškeltas ant platformos. Informacija apie tai, kaip bus galima praeiti pro karstą, kol kas nėra nepaskelbta, bet, neabejotinai, nusidrieks ilgos eilės. Norėdami patekti į Vestminsterio salę, važiuokite metro iki Vestminsterio stoties, Šv. Jokūbo parko arba Krantinės (ang. Embankment), iš kurių per penkias minutes pėsčiomis pasieksite pašarvojimo vietą.

Kada vyks laidotuvės? Ar bus galima jose dalyvauti?

Elžbietos II laidotuvės vyks rugsėjo 19 d., pirmadienį, 11 val. vietos laiku (13 val. Lietuvos laiku). Pirmadienis Anglijoje, Velse, Šiaurės Airijoje ir Škotijoje bus nedarbo diena.

Kur vyks karalienės laidotuvės?

Laidotuvės vyks Vestminsterio abatijoje, pradžia – 11 val. vietos laiku. Vidurdienį Jungtinėje Karalystėje bus paskelbta dviejų minučių trukmės tylos minutė.

Prieš laidotuves vyks trumpa procesija tarp Vestminsterio salės ir Vestminsterio abatijos. Pamaldose eiliniai smalsuoliai dalyvauti negalės: į jas bus pakviesta tik 2 tūkst. aukštus postus užimančiųjų ir kitų garbių svečių, įskaitant aukšto rango vietos politikus ir valstybių lyderius iš viso pasaulio. Laidotuves transliuos visi pagrindiniai televizijos kanalai.

Ar bus galima dalyvauti laidotuvių procesijoje?

Po valandą truksiančių laidotuvių pamaldų Vestminsterio abatijoje Elžbietos II karstas bus nugabentas į Velingtono arką, esančią Haid Parko kampe.

Iškilmingoje procesijoje dalyvaus karališkosios šeimos nariai ir šimtai karių. Jeigu planuojate ją stebėti iš šono, eikite į Malą – ilgą alėją, besidriekiančią iki Bakingamo rūmų. Artimiausios metro stotys: Hyde Park Corner, Charing Cross, St James' Park ir Green Park.

Tikėtina, kad nuo ankstyvo ryto čia buriuosis daugybė smalsuolių, todėl, norėdami gauti geresnę vietą, turėtumėte atvykti labai anksti.

Ar koncertai ir kiti dideli renginiai Londone atšaukti?

Jei į Londoną keliaujate dalyvauti kokiame nors renginyje, pasitikrinkite, ar jis nebuvo atšauktas. Jau oficialiai atšauktos kelios futbolo varžybos ir vietos bendruomenių renginiai.

Kur Londone bus galima atiduoti paskutinę pagarbą mirusiajai?

Bakingamo rūmai jau virto žiedų jūra. Gedinčiųjų paliktos gėlės kas 12 val. surenkamos ir padedamos į „pagarbos zoną“ netoliese plytinčiame Žaliajame parke.

Artimiausios metro stotys prie Bakingamo rūmų: Hyde Park Corner, Charing Cross, St James's Park ir Green Park. Gedintieji taip pat gali palikti gėlių netoli Londono esančioje Vindzoro pilyje – ilgametėje karališkoje rezidencijoje.

Kaip pasiekti Londoną prieš karalienės laidotuves?

Jei į Londoną atvykstate iš kitų Jungtinės Karalystės miestų, traukinys bus bene patogiausias pasirinkimas. Iš pagarbos karalienei Nacionalinė geležinkelių, jūrų ir transporto darbuotojų profesinė sąjunga (RMT) atšaukė rugsėjo 15 ir 17 d. planuotą geležinkelininkų streiką.

Nenumatomi jokie streikai ir iš kitų Europos šalių į JK atvykstančių lėktuvų ar traukinių grafikų sutrikimai. Visgi pastaruoju metu šalies oro uostuose pasitaikydavo nesklandumų, todėl prieš keliaudami patikrinkite oro linijų ir oro uosto pateikiamą informaciją.

Ar Londono metro ir traukiniai dirbs įprastai?

Didžiosios Britanijos vyriausybė perspėja, kad gali vėluoti metro ir traukiniai. Patekimas į kai kuriuos Londono centro rajonus bus ribojamas, bus uždarytos dalis gatvių, nukreipiamas eismas.

Kur apsistoti Londone nedideliu atstumu nuo Malo, Bakingamo rūmų ir Haid Parko?

Kaip ir galima buvo tikėtis, Londonas po valdovės mirties jau pildosi. Tikėtina, kad daugybė sostinės centre įsikūrusių apgyvendinimo įstaigų jau nebeturi vietų, todėl numerius patartina užsisakyti kuo greičiau.

Norėdami apsistoti pačiame centre, galite rinktis netoli Haid Parko esantį prabangųjį viešbutį „Royal Lancaster London“, kuriame dvivietis numeris nakčiai kainuoja nuo 460 eurų. Netoliese yra ir prabangusis viešbutis „The Guardsman“, kuriame pigiausią dvivietį numerį nakčiai galima užsisakyti už 320 eurų.

Ekonomiškesnį viešnagės variantą siūlo viešbutis „Zedwell“, kuriame naktis dviviečiame numeryje atsieis 105 eurus. Šis netoli Pikadilio aikštės esantis tinklinis viešbutis svečiams siūlo nepralaidžius garsui kokono tipo numerius be langų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją