„Daugelis patogumų, kuriais kasdien naudojamės, priimami kaip visiškai natūralūs dalykai. Tačiau miestas yra neįtikėtinai sudėtingas mechanizmas – kad galėtume praustis po karštu vandeniu ar į darbą nuvažiuoti troleibusu, kasdien dirba tūkstančiai žmonių. Norime, kad tas darbas būtų įvertintas, o gyventojai daugiau žinotų apie energetiką, prisiliestų prie tų sudėtingų procesų ir kartais, atrodo, tolimų, bet kartu ir kiekvieną liečiančių sprendimų“, – apie renginio idėją pasakoja Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Ekskursijas vilniečiams dovanoja festivalio senbuvės – bendrovės „Vilniaus šilumos tinklai“, „Vilniaus vandenys“, „Neakivaizdinis Vilnius“, Energetikos ir technikos muziejus ir prie iniciatyvos šiemet prisijungusios įmonės: „Amber Grid“, „Vilniaus viešasis transportas“, „Ignitis grupė“, rašoma savivaldybės pranešime.

Festivalyje „Mechanizmai“ iš viso suplanuoti 47 užsiėmimai. Vilniaus termofikacinėje elektrinėje šiemet lauks dieninės, naktinės ir šeimų ekskursijos. Gyventojų jau pamiltos ekskursijos grįš į Vilniaus nuotekų valyklą, Antavilių ir Sereikiškių vandenvietes. Gidai kvies į pasivaikščiojimus po pramoninę Vilkpėdę ir Technikos inovacijų istorijų maršrutu. Taip pat numatyti vizitai į Antakalnio troleibusų parką bei išskirtiniai apsilankymai Gudelių dujų skirstymo pastotėje bei šiuo metu kylančioje Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje. O Energetikos ir technikos muziejus surengs ne tik dvi pažintines ekskursijas bet ir patyriminius užsiėmimus tiems, kurie mėgsta, kai mokslas atgyja.

„Už energetikos, vandentvarkos, transporto įmonių pavadinimų pirmiausia slepiasi žmonės. Šis festivalis yra ten dirbančių vilniečių dovana vilniečiams, kurie naudojasi jų paslaugomis. Beveik visi energetikos savaitgalio užsiėmimai – nemokami, sukurti ir įgyvendinti įstaigų, kurioms rūpi jų miestas ir miesto gyventojai. Pernai šią galimybę žmonės įvertino – registracija užsipildė akimirksniu, tad šiais metais ekskursijų skaičių padidinome. Vis dėlto, nujaučiame, kad susidomėjimas bus ne mažesnis ir kviečiame aktyviai sekti registracijos pradžią“, – pažymi V. Benkunskas.

Rugsėjo 10 d., 16 val., adresu Rinktinės g. 2, Energetikos ir technikos muziejaus lankytojų, įsigijusių bilietą lauks Energetikos ir technikos muziejaus mokslo mugė, o rugsėjo 11 d., 17 val. – visiškai nemokamas gyvų eksperimentų šou.

Į ekskursijas gyventojai kviečiami registruotis „Neakivaizdinio Vilniaus“ internetinėje svetainėje. Registracijos į ekskursijas pradžia – rugsėjo 5 dieną. Daugiau informacijos apie festivalio užsiėmimus ir registraciją į juos rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją