Liuksemburgas

Liuksemburgas yra pirmoji šalis pasaulyje, kurioje judumas yra nemokamas“, - savo interneto svetainėje pabrėžia Liuksemburgo vyriausybė. Nuo 2020 m. kovo 1 d. mažoji kunigaikštystė panaikino mokamus viešojo transporto bilietus. Ne tik vietiniai gyventojai, bet ir svečiai bei turistai gali nemokamai naudotis viešuoju transportu. Į Liuksemburgą atvyksta rekordinis skaičius keleivių iš kaimyninių šalių.

Liuksemburgo transporto ministras François Bauschas perėjimą prie nemokamo viešojo transporto apibūdino kaip svarbią socialinę priemonę. Vyriausybė nori paversti šalį, kurios gyventojų skaičius per 20 metų išaugo 40 proc., vadinamąja judumo laboratorija. Nemokamas viešasis transportas Liuksemburge finansuojamas iš valstybės biudžeto.

Malta

Malta ketina nuo 2022 m. spalio 1 d. įvesti nemokamą viešąjį transportą. Tai būtų antroji Europos šalis, panaikinusi bilietų pardavimą. Vyriausybė apie savo planus paskelbė dar 2021 m. spalį diskusijų dėl biudžeto metu. Vienas iš tikslų – sumažinti žmonių priklausomybę nuo automobilių. Visi gyventojai, įsigiję specialią kelionės kortelę, ateityje viešuoju transportu galės naudotis nemokamai. Jei turistai nori pasinaudoti šiuo pasiūlymu, jie turi įsigyti bilietus prieš atvykdami į šalį.

Diunkerkas, Prancūzija

Kitame Europos mieste, kuriame dėl nemokamo viešojo transporto sumažėjo automobilių eismas, tai Prancūzijos miestas Diunkerkas Normandijos pakrantėje. Nuo 2018 m. čia galima naudotis nemokamu viešuoju transportu. Pagrindinis projekto tikslas buvo paskatinti žmones naudotis viešuoju transportu.

Atrodo, kad miestas pasiekė savo tikslą. Praėjus keliems mėnesiams po nemokamo viešojo transporto įvedimo atliktos apklausos duomenimis, dėl šio projekto sumažėjo kelionių asmeniniais automobiliais: pusė apklaustųjų teigė, kad dabar autobusais važinėja daug dažniau nei anksčiau. Maždaug penki procentai apklaustųjų dėl nemokamo važiavimo autobusu net pardavė savo automobilį arba atsisakė pirkti antrą automobilį kitiems šeimos nariams.

Vokietija

Vietoj automobilio – viešasis transportas: šiuo metu Vokietijoje diskutuojama apie viešojo transporto padėties pokyčius ne tik dėl visuotinio klimato atšilimo, bet ir Rusijos karo prieš Ukrainą fone. Reaguodama į kylančias degalų kainas, Vokietijos vyriausybė ėmėsi įvairių priemonių, kad palengvintų gyventojų, priverstų didinti išlaidas transportui ir maistui, padėtį. Viena iš tokių priemonių – mėnesiniai viešojo transporto bilietai vasarą miestuose ir regionuose kainuos vos 9 eurus.

Haseltas, Belgija

Net atskiri miestai ir bendruomenės siekia panaikinti viešojo transporto mokesčius. Belgijos miestas Haseltas išgarsėjo tarptautiniu mastu, kai 1997 m. mieste buvo panaikinti viešojo transporto bilietai.

Ši akcija truko kelerius metus, tačiau 2013 m. miesto administracijai teko pripažinti, kad ilgalaikėje perspektyvoje nemokamo naudojimosi viešuoju transportu finansinės išlaidos yra per didelės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją