„Gan įprasta, kad vaikai sriubos nevalgo, bet jei į puodą pats meti laimingas bulveles ar morkytes, suberi iš lysvės atsineštus krapus – tokio skanėsto nevalgyti nebeįmanoma“, – juokiasi A. Katkauskienė, „Nonna vila“ savininkė, kartu su vyru Vygintu jau nebeturinti laisvų vietų į šios vasaros vaikų stovyklas.

Panašiai buvo ir 2021 metais, o kai kurie vaikai užsirašė į visas įmanomas pamainas ir pernai, ir šiemet. Bendraminčiams jie giriasi, kad ilsėjosi lyg kaime pas močiutę. „Močiutės tiltulas visai manęs nežemina, o tik įkvepia“, – juokiasi Aušra.

Per 3 veiklos metus „Nonna vila“ veikla lyg ir savaime susikristalizavo – o tai ir vaikų stovyklos, moterų sąmoningumo kursai, vaikų krikštynos ir pagaliau informacinių technologijų įmonių komandiniai renginiai ar mokymai. Į „Nonna Vila“ atvežami ir organizuotos užsienio turistų grupės.

„Bernvakariai ar mergvakariai, kiti festivaliai čia nerengiami“, – minėjo Aušra Katkauskienė, kurios teigimu, iš visų šių sričių tolygiai gaunama pajamų, todėl beveik išvengiama ir žiemos-vasaros sezoninio bangavimo.

Visa savo širdimi Aušra, kuri turi ir teisininkės, ir pedagogės išsilavinimą, atsidavė vaikams: „Minkome ir makaronus, kepame spurgytes, brendame į 14 km patyriminius žygius ir tai mane tikrai veža“.
Dabartinį gyvenimo tarpsnį Aušra apibūdina keletu žodžių: „Iki 40 metų dariau, ką reikia, o po 40 – tai, ką noriu“.

Impulsyvių kelionių startuolio hoperfy.com bendraįkūrėjas, prityręs keliautojas Tadas Kertenis sako, kad toks verslo modelis, kaip pagalbinis verslas, nėra naujas, jis iš dalies nužiūrėtas iš JAV.
„Savaitgalio ar vasaros stovyklos yra ne tik papildomos pajamos, bet ir atgaiva pabendraujant su jauna, gal kiek kitaip mąstančia karta. Tai taip pat praplečia jaunųjų ūkininkų akiratį“, – sako Tadas.
Tadas sako, kad stovyklų bumas dabar yra JAV ir tai pamažu atsirita į Vakarų Europą. „Amerikoje suaugę žmonės panašiose stovyklose rauna morkas, pas mus senjorai dar patys turi lysvių“, – dėsto Tadas.

„Pripažinkime daug kas vaikystėje buvo Giruliuose „Pasakoje“ arba „Žuvėdroje“, – prisimena Tadas. – Potyriai ir emocijos patys geriausi. Ir šiuolaikinių jaunų žmonių netenkina spoksojimas į mobilius telefonus ir laukimas, kol iškeps šašlykai – jie intuityviai nori pabendrauti su įvairesniu draugų ratu“.

To paties Kaišiadorių rajono pirmoji sertifikuota amatininkė, Zūbiškių bendruomenės viena iš vadovių Onutė Raudeliūnienė pati neatsistebi, kad vaikų eilutė formuojasi išmokti kepti šakotį. Šių pramogų nori visi be išimties – ir didmiesčių, ir mažesnių miestelių ar kaimų vaikai. Šios vasaros naujovė – gastronominės pamokos kaip iškepti dzūkišką bandą ant kopūsto lapo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją