Tyro gamtos grožio ir smėlėtų paplūdimių rojumi vadinama Gotlando sala – nuo seno daugelio švedų mėgstama vieta.

176 km ilgio saloje yra vikingų laikų kapaviečių ir paslaptingų akmenų su žmonių rankų darbo grioveliais, kitokių įdomybių. Kasmet saloje apsilanko apie 2 mln. turistų.

Tiesa, dar ne taip seniai – prieš tris dešimtmečius sala atliko kitokią funkciją. Tik už 300 km nuo Rusijos Baltijos laivyno esanti sala buvo pagrindinis barjeras sovietų plėtrai.

Manoma, kad Švedija gali greitai pateikti paraišką dėl stojimo į NATO; dėl to stiprėja įtampa, o Skandinavijos šalis ketina vėl dislokuoti Gotlande daugiau kariuomenės, rašo Euronews.

„Gotlando saloje bus daugiau kareivių ir didesnis aktyvumas, – komentavo Gotlando bataliono vadas, pulkininkas Magnusas Frykvallas. – Reaguodami į dabartinę situaciją, turime sutelkti didesnes, geriau pasirengusias karines pajėgas.“



Ar Rusija puls švedų atostogų salą?

Suomijai paskelbus apie ketinimą stoti į NATO, manoma, kad ir Švedija artimiausiu metu praneš ir apie savo ketinimus tapti aljanso nare.

Sprendimas teikti paraiškas ir tapti aljanso narėmis būtų istorinis įvykis abiem šalims. Švedija daugiau nei 200 metų nepriklausė jokiai karinei sąjungai, o Antrajame pasauliniame kare Sovietų Sąjungos įveikta Suomija laikėsi neutraliteto.

Šią savaitę Rusija įspėjo dėl skaudžių padarinių, jei kuri nors šalis įstotų į aljansą. Tačiau tebesitęsiant Putino karui Ukrainoje, daugelis Gotlando gyventojų nusiteikę bet kokia kaina ginti savo šalį.

„Žmonės šiek tiek jaudinasi, na bet mes stengiamės juos raminti, – teigė pardavėja Camilla Selander, kuri įstojo į salos gynybos pajėgas. – Mes kalbamės apie tai, kas vyksta, o realiai galime tik raminti vieni kitus, kad viskas bus gerai.“

Miške netoli vienintelio Gotlando salos miesto Visbio C. Selander kartu su kitais savanoriais mokosi šaudyti iš 9 mm pistoletų. Šiuo metu šaudykla yra vienintelė karinių veiksmų vieta Gotlande, bet gyventojai prisimena praeitį ir vykusias kovas.

„Antrojo pasaulinio karo pradžioje čia stovėjo tūkstantis kulkosvaidžių, – pasakoja į atsargą išėjęs karininkas Larsas Ake Permerudas. – Visoje saloje stovėjo kulkosvaidžiai ir patrankos.“
Daugelis karinių atributų iš to meto dabar eksponuojami kariniuose muziejuose, o parodas kuruojantys atsargos kariškiai puikiai suvokia strateginę Gotlando svarbą.

Kuo sala žavi turistus?

Seniausias salos miestas ir sostinė – Visbis – yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą ir turistų pamėgtas dėl neaukštų namukų, gražių grįstų gatvių, išlikusių nuo pat viduramžių. Siauros senamiesčio gatvelės kvepia žydinčiomis rožėmis, prisėsti kviečia jaukios kavinukės, o vaikštinėjantys mėgaujasi išskirtinai grynu oru. Įspūdingiausia Visbio puošmena – viduramžių senamiestį juosianti tvirta akmeninė net 3,5 km ilgio gynybinė siena, turinti daugiau nei 50 bokštų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją