Spalvingų Dublino durų paieškos

Turistus iš viso pasaulio Dublinas traukia įvairiapusiškumu – gatvės muzikantų šurmuliu, žaliuojančiais parkais, netikėta architektūra, jaukiomis suvenyrų krautuvėlėmis ir, žinoma, airiška muzika, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Viena įdomesnių atrakcijų chameleoniškajame Dubline yra atrasti kuo daugiau spalvingų durų. Jos tapo populiariu vietiniu akcentu ir netgi savotiška folkloro detale, kuri ryškiai atsispindi atvirukuose bei suvenyrų parduotuvėse.

Apie spalvotų durų atsiradimą Dubline sklando keletas legendų. Viena jų susijusi su dviem airių rašytojais, gyvenusiais toje pačioje gatvėje. Legendoje teigiama, kad vienas jų, grįždamas namo vėlyvais vakarais ir nenorėdamas supainioti namų durų su kaimyno, nusprendė jas nudažyti žaliai. Kitas, atsakydamas kaimynui, savąsias nudažė raudonai. Taip gimė tradicija kone kiekvienas duris kaimynystėje dažyti išskirtine spalva.

Keltiškos muzikos garsuose Dublino architektūra, istorija ir kultūra netikėtais atspalviais susilieja į bendrą paveikslą, kuris apsilankiusiems čia ilgam išlieka atmintyje ir vilioja sugrįžti.

Nuo seniausios knygos iki sukilėlių kalėjime rastų išskirtinių eksponatų

Norintiems pažinti žinomiausias Dublino pažibas rekomenduojama aplankyti Kristaus katedrą, kurioje saugoma miesto globėjo Šv. Lauryno širdis. Ši XIII a. pastatyta katedra išsiskiria ne tik romaniniu ir ankstyvosios gotikos stiliumi, bet ir įspūdinga aplinka. Šv. Patriko katedra tituluojama didžiausia Airijoje, o joje galima išvysti ir knygos „Guliverio kelionės“ autoriaus Džonatano Svifto (Jonathan Swift) paminklą.

Lankytinų objektų Dubline sąraše - ir seniausias Airijos universitetas. Švenčiausios Trejybės kolegijoje didžiausias traukos centras yra senoji biblioteka, kurioje saugoma per 200 000 įvairiausių senų tekstų, rankraščių, brangiausių knygų. Į vieną tokių galima žvilgtelėti iš arčiau – IX a. keltų vienuolių parašytą rankraštį kitaip dar vadinamą Kelsų knygą.

Istorijos mylėtojams bei adrenalino ieškotojams rekomenduojama apsilankyti 1787 m. pastatytame Kilmainhamo Gaolio kalėjime. Čia organizuojamos ir ekskursijos, kurių metu kviečiama pamatyti vakarinio ir rytinio sparno kameras, koplyčią, kiemą bei muziejų, kuriame eksponuojami kalėjime rasti daiktai.

Ramybe dvelkiančios Dublino apylinkės

Neretai Dublinas tituluojamas vakarėlių „sostine“, tačiau šį mitą lengva sugriauti pavažiavus vos kelis kilometrus į vakarus nuo Dublino centro. Čia rasite didžiausią Europoje Fenikso parką - jis laukia norinčių pabėgti nuo Dublino šurmulio bei atsikvėpti. Šiame parke sutiksite ir ramiai iškylaujančius ar pasivaikščioti užsukusius vietinius gyventojus.

Čia pat galima pasigrožėti Velingtono obelisku, Fenikso kolona ar Popiežiaus kryžiumi bei apžiūrėti Airijos prezidento rezidenciją, o šeimos noriai lanko zoologijos sodą. Ištrūkus iš Dublino ir nukakus į tolimesnes jo apylinkes, ežerų, kalvų ir žalumos apsuptyje aptiksite dar daugiau istorinių pilių, abatijų, griuvėsių. Kylemoro abatija, Kašelio ir Blarnio pilys, Glendalocho slėnis su vienuolyno griuvėsiais – tai tik dalis lankytinų objektų, kurie verti kiekvieno keliautojo dėmesio.

Tiesioginius skrydžius iš Palangos oro uosto į Dubliną „Ryanair“ vykdo nuo balandžio 17 dienos. Be to, Palangos oro uostas keliautojams siūlo ir kitų patogių, tiesioginių krypčių: Londonas (oro bendrovės „Ryanair“ ir „Wizz Air“), Oslas (oro bendrovės „Norwegian Air Shuttle“ir „SAS“), Ryga (oro bendrovė „airBaltic“), Kopenhaga (oro bendrovė „SAS“).

Detalią informaciją apie Lietuvos oro uostuose vykdomas tiesiogines skrydžių kryptis ir šalių taikomus reikalavimus keliautojams galima sužinoti specialiame polapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją