Kelionių organizatoriaus „West Express“ išskirtinių kelionių skyriaus vadybininkė Inesa Ubeikienė parinko įdomiausius kultūrinius renginius vyksiančius Europoje šiais metais, į kuriuos verta nuvykti ne tik dėl to, kad jie įspūdingi, unikalūs ar garsūs, bet ir dėl to, kad juos pasiekti labai paprasta – skrydžiai iki jų trunka vos kelias valandas, ne vienas jų yra nemokamas, o štai įspūdžių pasikrausite visiems metams, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Balandis: Karaliaus diena Nyderlanduose

Karaliaus diena Nyderlanduose kaip kasmet, taip ir šiais metais, vyks balandžio 27 dieną. Tai nacionalinė šventė skirta valstybės vadovo garbei. Karaliaus diena švenčiama per karaliaus Willemo-Aleksandro gimtadienį.

Apie milijoną žmonių kasmet atvyksta į Amsterdamą švęsti Karaliaus dienos. Vietiniai gyventojai ir svečiai tądien puošiasi oranžinės spalvos drabužiais, perukais, kitais aksesuarais, kad pagerbtų karališką šeimą. Veidus išpiešia raudonai, baltai ir mėlynai. Nemokami renginiai paprastai prasideda Karaliaus dienos išvakarėse. Šventės metu vyksta daugybė menininkų pasirodymų, vakarėlių, koncertų po atviru dangumi. Miesto kanalai būna pilni skirtingų spalvų valčių. Miesto centre rengiamas didžiausias blusų turgus pasaulyje. Kiekvienas, jaunas ir senas, prekiauja naudotomis prekėmis, dažnai už labai simbolines kainas.

Apie šių metų Karaliaus dieną daugiau rasite čia: King's Day in Amsterdam | I amsterdam

Gegužė: Saint-Germain džiazo festivalis Prancūzijoje

Nuo gegužės 16 iki 21 dienos Paryžius virsta nuostabios gyvos muzikos oaze. Festivalis „Jazz à Saint-Germain-des-Prés Paris“, pradėtas rengti 2001 metais, vyksta garsiajame Saint-Germain-des-Prés rajone, Europos džiazo širdyje. Ši muzikos šventė yra vienas didžiausių džiazo renginių pavasarį Paryžiuje. Atvykusiųjų laukia išskirtiniai koncertai, unikalūs susitikimai, talentingų jaunųjų menininkų bei pripažintų pasaulyje muzikantų pasirodymai. Festivalyje jau pasirodė tokios džiazo žvaigždės kaip Lisa Simone, Dee Dee Bridgewater, Bradas Meldhau, Manu Katché, Manu Dibango, Michel Legrand, Michel Portal, Kyle'as Eastwoodas, Melanie de Biasio, Roberto Fonseca, Vijay Iyer, Paolo Fresu, Kenny Barron, Kurt Elling ir daugelis kitų. Pirmasis Norah Jones koncertas taip pat vyko Prancūzijoje.

Festivalio organizatoriai džiazą įvardija kaip daugiamenę kultūrą – tai ne tik muzika, bet ir pokalbiai, konferencijos, meistriškumo pamokos, džiazas mokykloje, netgi džiazas kalėjime.

Šių metų festivalio programą rasite čia: Home | Festival Jazz à Saint-Germain-des-Prés Paris (festivaljazzsaintgermainparis.com)

Gegužė: Sevilijos mugė Pietų Ispanijoje

Gyvenimas Sevilijoje nuo gegužės 1 iki 7 dienos suksis tik aplink šią fiestą, dar kitaip vadinamą Sevilijos arba Balandžio muge, pritraukiančia tūkstančius ispanų ir turistų. Ši fiesta rengiama nuo 1847 metų kiekvieną pavasarį, praėjus porai savaičių nuo Velykų. Šiais metais ji tapo ne balandžio, o gegužės mėnesio fiesta.

Kiekvieną dieną mugė prasideda įspūdinga raitelių ir karietų procesija. Didžiulėje aikštėje renkasi gatvės prekeiviai, muzikantai, dainininkai, dailininkai. Įspūdingi Andalūzijos regiono tradiciniai kostiumai, kuriais puošiasi jos dalyviai, vietinė muzika, maistas, vynas, flamenko šokiai gatvėse, bendras visų džiaugsmas iki ryto sukuria išties labai ypatingą atmosferą.

Nesitikėkite, kad apeisite šią mugę per vieną dieną. Vakare šventė persikelia į daugybę įspūdingų palapinių, kurias aikštėje pagal senas tradicijas pasistato garsios miesto šeimos, organizacijos, įmonės.

Daugiau informacijos apie šių metų mugę: April Fair. 01/05/2022. Fiestas in Seville | spain.info in english

Birželis-rugsėjis: Veronos opera Italijoje

Nuo birželio 17 iki rugsėjo 4 dienos Veronoje netyla nuostabiausia pasaulyje muzika. 46 vakarai, 5 operos pastatymai ir 3 ypatingi renginiai laukia savo žiūrovų didžiausio pasaulyje teatre po atviru dangumi. Muzikos magija vėl sugrįžta į Veroną su populiariausiomis pasaulyje operomis. Šie užburiantys reginiai yra tai, apie ką nereikia kalbėti, bet reikia savo gyvenime nors kartą pamatyti.

Birželis: muzikos festivalis „Glastonbury“ Jungtinėje Karalystėje

Birželio 22-26 dienomis vyks grandiozinis festivalis Jungtinėje Karalystėje, Piltone, į kurį susirenka keli šimtai tūkstančių žiūrovų. Kiekvienais metais bilietai į jį išparduodami per rekordiškai trumpą laiką. Į šių metų festivalį bilietai taip pat jau parduoti, bet gal jums dar pavyks į jį patekti.

Šiais metais koncertuoja Billie Eilish, seras Paulas McCartney, Kendrickas Lemaras, Diana Ross ir daugelis kitų. Festivalio scenoje koncertavo tokie atlikėjai, kaip Kylie Minogue, Stormzy, Liamas Gallagheris, „Spice Girls", Mylei Cyrus, „The Cure“, „The Chemical brothers“ ir daug kitų pasaulinio garso žvaigždžių.

Pirmasis festivalis buvo surengtas kitą dieną po garsaus muzikanto Jimi Hendrix mirties 1970 metais.

Šių metų programą rasite: 2022 | Glastonbury Festival (glastonburyfestivals.co.uk)

Liepa: pasaulio kūno tapybos čempionatas Austrijoje

Liepos 21-23 dienomis nuvykite į Austriją, Klagenfurtą, kur vyks įspūdingas pasaulio kūno tapybos festivalis. Lankytojai galės apžiūrėti siurrealistinius eksponatus, kurių pagrindinis dėmesys skiriamas šiai unikaliai meno formai. Menininkai galės dalyvauti konkursuose, kuriuose jiems bus suteikiamos kelios temos, ties kuriomis jie dirbs viso festivalio metu.

Festivalis pradėtas rengti 1998 metais ir buvo sukurtas kaip būdas reklamuoti vaizduojamąjį meną , parodyti, kad žmogaus kūnas gali būti meno objektu, galintis suteikti menininkams platformą parodyti savo gebėjimus, netradicinius jų meno kūrinius.

Kiekvieną dieną „Bodypaint City“ siūlo unikalią programą, kurioje dalyvauja ne tik kūrėjai, bet ir gyvos muzikos grupės, didžėjai, vyksta gausybė kitų renginių, skirtų visai šeimai.

Programą ir įspūdingas praėjusių festivalių nuotraukas rasite: Home (bodypainting-festival.com)

Liepa-rugpjūtis: Brėgenco festivalis Austrijoje

Viena įspūdingiausių meno fiestų Europoje – prieš 76 metus prasidėjęs Brėgenco festivalis, kuriame apsilanko keli šimtai tūkstančių meno mylėtojų, akcentas – ežere plūduriuojanti scena, talpinanti 7 tūkstančius žmonių. Renginiai vyksta to paties pavadinimo mieste, esančiame šalia Vokietijos ir Šveicarijos sienos prie Bodeno ežero. Šiais metais liepos 20 – rugpjūčio 21 d. vyksiančio festivalio metu atvykusieji išvys įspūdingus muzikos ir meno pasirodymus. Festivalio metu galima užsukti į scenų užkulisius, apžiūrėti scenų konstrukcijas, sužinoti festivalio istoriją, ir kas labiausiai įdomu – pamatyti, kaip pasirodymams ruošiasi patys dalyviai.

Šių metų festivalio programą galite rasti čia: Bregenzer Festspiele

Rugpjūtis: Oro gitarų festivalis Suomijoje

Dar vienas įdomus ir originalus festivalis vyks Suomijoje, Oulu mieste rugpjūčio 24-26 dienomis. Tai – oro gitarų čempionatas.

Pasaulio oro gitarų čempionato tikslas – skatinti taiką pasaulyje (#MakeAirNotWar). Pagal konkurso ideologiją karai baigsis, klimato kaita sustos ir visi blogi dalykai išnyks, kai visi pasaulio žmonės gros oro gitara. Štai kodėl visi kviečiami konkurso pabaigoje groti oro gitara vienu metu, kad išgelbėtų pasaulį.

Čempionatas vyksta nuo 1996 metų. Kadaise net sukėlęs karštas diskusijas, dabar tapo tarptautiniu geros nuotaikos magnetu, paremtu pripažintų entuziastų visame pasaulyje pagrindu.

Grojimas oro gitara nėra instrumentinis sportas ar menas, nereikalauja ypatingų vietų ar įgūdžių, todėl yra prieinamas visiems. Oro gitara gali būti suvokiama nepriklausomai nuo lyties, amžiaus, etninės kilmės, seksualinės orientacijos ir socialinės padėties.

Pasaulio oro gitarų čempionatai turi EcoCompass aplinkosaugos sertifikatą. Organizatoriai siekia sumažinti dabartinių įvykių sukeliamą įtampą aplinkai ir nori būti tvaraus vystymosi įvykių lauko priešakyje. Rūpindamiesi aplinka, rūpinasi ir savo bendro instrumento – visų pasaulio oro gitarų kokybe.

Daugiau informacijos apie festivalį galite rasti: Home - Air Guitar World Championships

Rugpjūtis: Edinburgo Fringe festivalis Škotijoje

Šių metų rugpjūčio 5-29 d. vyks didžiausiu meno festivaliu pasaulyje laikomas Edinburgo Fringe festivalis, kas reiškia, kad atvykusių šiuo laiku į Edinburgą laukia neįtikėtina trijų savaičių meno ir kultūros šventė. Daugiau nei dešimtys tūkstančių atlikėjų ir tūkstančiai jų pasirodymų – rugpjūtį nėra geresnės vietos tyrinėti pačių įvairiausių meno sričių nei šiame festivalyje. Edinburgo miestas virsta pačia tikriausia pasaulio meno meka, kur pasirodymai vyksta kiekviename miesto kampelyje. Nuo muzikinių pasirodymų iki stand-up komedijų ar magijos šou, šokių iki teatro pasirodymų – viskas telpa po vienu – Edinburgo dangumi.

Šių metų programą rasite čia: Home | Edinburgh Festival Fringe (edfringe.com)

Rugsėjis: Istorinė gondolų regata Italijoje

Daugelis puikiai žino Venecijos karnavalą, bet ne visi matė gondolų lenktynes. Jeigu jums įdomūs istorija dvelkiantys reginiai, būtinai nuvykite pamatyti šį įspūdingą renginį, kuris šiais metais vyks rugsėjo 4 dieną. Pirmosios istorinės valčių lenktynės buvo užregistruotos XIII amžiaus viduryje ir šiandien tai yra svarbiausias Venecijos vandens sporto renginys.

Nereikėtų praleisti gondolininkų, vilkinčių istoriniais kostiumais, atidarymo renginio bei koncertų metu palei Didįjį kanalą.

Gondolų regata yra nuostabi ir garsi ne tik tuo, kad čia vyksta lenktynės, įspūdingi pasirodymai ar kultūros renginiai, bet ir užburiančia savo aura.

Apie šių metų regatą plačiau rasite čia: Home - Regata Storica di Venezia (regatastoricavenezia.it)

Spalis: elektroninės muzikos festivalis Nyderlanduose

Amsterdamo elektroninės muzikos festivalis (ADE) yra ne tik vienas įspūdingiausių, bet ir vienas įtakingiausių tokio tipo renginių Nyderlanduose. Festivalį sudaro daugiau kaip 1000 renginių vykstančių apie 200 vietų. Festivalio programa apima visą elektroninių pogrupių spektrą, jame dalyvauja daugiau kaip 2500 geriausių šios muzikos srities atstovų. Festivalis pritraukia šimtus tūkstančių elektroninės muzikos gerbėjų.

Unikaliose miesto erdvėse vyksta ne tik vakarėliai, bet ir konferencijos, kurios yra įkvėpimo platforma pasaulinės elektroninės muzikos pramonei. Čia susitinka muzikos technikos gamintojai ir muzikantai, rinkodaros vadybininkai, prodiuseriai ir kiti šios srities atstovai.

Šiais metais renginys vyks spalio 19-23 dienomis.

Daugiau informacijos rasite:News & Updates | ADE (amsterdam-dance-event.nl)

„West Express“ atstovė I. Ubeikienė pataria, kad kokį renginį bepasirinktumėte, iš anksčiau pasirūpinti ne tik bilietais į patį koncertą, bet ir suplanuoti skrydį bei nakvynės vietą. Taip turėsite galimybę rinktis ir iš daugiau vietų, ir kaina bus mažesnė. Taip pat, kad kelionė būtų dar turiningesnė, pasidomėkite, ką dar galima nuveikti tos vietos, kur vyks renginys, apylinkėse. Taip parsivešite dar daugiau įspūdžių.

„Kai kurie Europos miestai neretai būna nepelnytai užmiršti, o juk dažname jų, o gal net ir kiekviename, tikrai galima rasti netgi labai įdomių, nepažintų patirčių, naujų atrakcijų ir pramogų, kurių negalvojome net ten esant, – sako I. Ubeikienė, linkėdama nebijoti išbandyti naujų veiklų, nuvykti į dar nematytą ar negirdėtą festivalį – O tiems, kas jau pasirinko – sėkmės pramogaujant savo bendraminčių apsupty“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją