„Nepaisant to, ar skraidote dažnai, ar vykstate į kelionę po ilgos pertraukos, geriau pasiruoškite įvairiems oro uosto reikalavimams, kad greičiau praeitumėte saugumo patikrinimus“, – sako „G4S“ aviacijos skyriaus vadovas Kristjanas Saarikas. Jis išvardijo, į ką reikėtų atsižvelgti ruošiantis skrydžiui.

Iš anksto susipažinkite su taisyklėmis.

Oro uosto ar oro linijų bendrovių svetainėse pateikiamos taisyklės ir reikalavimai, kurių laikydamiesi užtikrinsite, kad skrydis bus sklandus ir nesukels pašalinių rūpesčių. Šiose taisyklėse paprastai nurodomi draudžiami daiktai ir pavojingos medžiagos: sužinosite, ką galima ir ko negalima dėti į bagažą. Taip pat sužinosite, kokia atsakomybė keliaujant tenka keleiviui.

Atsakingai pasiruoškite skrydžiui.

Dar namuose buteliukus su skysčiais supakuokite į vieno litro talpos permatomus maišelius su užsegimais. Viename buteliuke negali būti daugiau kaip 100 ml skysčio. Jei namuose tokių maišelių neturite, galite nuvykti į oro uostą ir nusipirkti jų iš anksto. Taip pat turėtumėte žinoti, kad skysčiais laikomos ne tik skystos medžiagos, bet ir tokie skysčių bei kietų medžiagų mišiniai kaip sviestas ar paštetas. Tokios konsistencijos medžiagos, esančios rankiniame bagaže, dažnai sukelia nesusipratimų. Jei nesate tikri, ką galite ir ko negalite pasiimti į lėktuvą, skambinkite oro uosto informacijos telefonais. Informaciją apie draudžiamus daiktus taip pat galite gauti iš saugumo pareigūnų. Be to, oro uostuose dažniausiai būna iškabintos lentelės su draudžiamų daiktų sąrašu.

Patikra oro uoste

Atvykite į oro uostą laiku ar net šiek tiek anksčiau.

Pastaraisiais mėnesiais oro uostuose daugėja keleivių, todėl susidaro ilgesnės eilės. Jei oro uostas yra palyginus nedidelis, eilė gali būti itin ilga, jei visi to paties skrydžio keleiviai atvyks paskutinę minutę. Į oro uostą atvykite likus dviem valandoms iki skrydžio – tuomet turėsite pakankamai laiko net ir tuo atveju, jei susidarytų ilgos eilės ar kiltų kitų nenumatytų situacijų.

Į bagažą, kurį atiduodate, nedėkite išorinių ar atsarginių baterijų.

Išoriniai ir papildomi akumuliatoriai gali sukelti trumpąjį jungimą – tai viena iš pagrindinių gaisro bagažo skyriuose priežasčių. Saugumo sumetimais oro linijų bendrovės yra uždraudusios ličio jonų baterijas dėti į registruojamą bagažą. Jas rekomenduojama vežtis rankiniame bagaže. Jei lagamine vis dėlto turėsite pavojingų daiktų, prieš skrydį vėl galite būti tikrinami papildomai.

Per saugumo patikrą iš rankinio bagažo visuomet išimkite skysčius ir elektroninius prietaisus.

Prieš skrydį atliekamos patikros metu išimkite iš rankinio bagažo skysčius, sudėtus į skaidrų maišelį, ir visus elektroninius prietaisus. Dažnai žmonės šito nepadaro, todėl „šviečiant“ bagažą paaiškėja, kad jame yra kažkas, ko neturėtų būti. Jūs jau būnate praėję pro elektroninius vartelius, bet turite laukti, nes jūsų bagažą grąžina papildomai patikrai. Įtarusi, kad bagaže gali būti draudžiamų daiktų ar pavojingų medžiagų, apsauga visada turi patikrinti jį dar kartą, o tai gaišina jūsų ir kitų keleivių laiką.

Oro uosto patikra

Nusiimkite visus papuošalus, dėl kurių galėtų suveikti elektroninius varteliai, ir iškraustykite kišenes.

Apsaugos pareigūnas, atlikdamas savo pareigas, laikosi įstatymų. Jis nepaprašys jūsų atlikti tai, ko neprivalote. Jei nedėvėsite papuošalų ir kišenėse neturėsite draudžiamų daiktų, pro elektroninius vartelius praeisite be jokių problemų ar kruopštaus patikrinimo. Norėdami greičiau pereiti saugumo procedūras, prieš vartelius nusijuoskite diržą ir nusiaukite batus. Jei jus pakvies į šoną papildomam patikrinimui, nesijaudinkite. Jūs nekeliate didesnio įtarimo negu likę keleiviai – tiesiog kompiuteris žmones parenka atsitiktine tvarka. Papildoma patikra visada atliekama saugumo sumetimais ir, laimei, neužima daug laiko.

Jei keliaujate su vaiku, pagyvenusiu žmogumi ar specialiųjų poreikių turinčiu asmeniu, drąsiai kreipkitės į apsaugos darbuotojus.

Namuose dar kartą patikrinkite visus dokumentus: ar nepasibaigė paso ar asmens tapatybės kortelės galiojimo laikas? Ar muitinėje nereikės su jumis keliaujančio vaiko kito tėvo raštiško sutikimo, kad vaikas skristų į užsienį? Įsitikinkite, kad tokio dokumento tikai nereikės, nes priešingu atveju galite būti neįleisti į lėktuvą.

Malonių ir sklandžių skrydžių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją