Europos Vadovų Taryba patvirtino 2021 metų gruodžio mėnesį priimtus Europos Parlamento reglamentus, leidžiančius pratęsti tarptinklinio ryšio taisyklių galiojimą po 2022 metų birželio 30 dienos, kai buvo numatyta jų pabaiga.

Tai reiškia, kad visose 27 ES valstybėse narėse iš mobiliojo ryšio naudotojų negali būti imami papildomi mokesčiai už trumpąsias žinutes, skambučius ir internetą, nors reglamentas leidžia mobiliojo ryšio paslaugų teikėjams koreguoti kainas, kad jos būtų tvarios.

Taip pat buvo palikta galioti sąžiningo naudojimosi politika, draudžianti vartotojams piktnaudžiauti nemokamu tarptinkliniu ryšiu, kai vartotojai, vienoje šalyje sudarę pigesnę mobiliojo ryšio paslaugų sutartį, vėliau „brangesnėje“ šalyje nuolat naudojasi tarptinkliniu ryšiu.

Ką reiškia „nemokamas tarptinklinis ryšys“?

Iki 2017 metų, kai ES reformavo šį įstatymą, vartotojai, vykstantys į bet kurią kitą Europos šalį, už naudojimąsi mobiliuoju ryšiu turėdavo susimokėti papildomai (kai kuriais atvejais labai daug). Ypač kai reikėdavo atsisiųsti duomenų.

Tačiau beveik prieš penkerius metus pakeitus šį įstatymą, dabar mobiliojo ryšio paslaugų klientai bet kurioje ES šalyje gali skambinti, siųsti žinutes ar naudotis duomenimis pagal savo šalies tarifus be jokių papildomų priemokų (duomenų naudojimui taikomi tam tikri mėnesiniai limitai, tačiau paprastai šie apribojimai gerokai viršija vidutinio vartotojo poreikius).

Kadangi ši politika yra labai populiari, suprantama, jog gali atrodyti, kad tokia tvarka buvo visada, tačiau tai vis dar palyginti naujas įstatymas.

Nemokamas tarptinklinis ryšys gali būti taikomas tik ES mobiliojo ryšio paslaugų teikėjų registruotoms SIM kortelėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją