Į Europos Sąjungos sankcijų sąrašą patekus daugybei Rusijos oligarchų, į jį buvo įtrauktas ir TUI kelionių organizatoriaus dalininkas Aleksejus Mordašovas. Sankcijų suvaržymus pajuto ir Lietuvoje veikęs kelionių organizatorius „TUI Baltics“ – nebegalėjo vykdyti turimų įsipareigojimų keliautojams bei parduoti naujų kelionių paketų.

Kovo pradžioje bendrovė paskelbė apie atšaukiamas keliones, o partneriai pranešė nutraukiantys bendradarbiavimą ir atšaukiantys visus skrydžius. „TUI Baltics“ tikino, kad sumokėti pinigai už atšauktas keliones bus grąžinami pagal norminiuose aktuose nustatytą tvarką, tačiau susigrąžinti pinigus bandžiusių lietuvių teigimu, nežinia, ar tai pavyks, nes bendrovės sąskaitos įšaldytos, o klientai gavo tokius laiškus:

Norime jus informuoti, kad dėl pritaikytų sankcijų „TT Baltics, SIA“ sąskaitos bankuose Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje yra užšaldytos ir negalime atlikti nei mokėjimų, nei pinigų įskaitymų, todėl šiuo metu neturime techninės galimybės atlikti grąžinimų.

Po pranešimų apie atšauktas keliones Lietuvoje veiklą vykdęs kelionių organizatorius „TUI Baltics“ savo tinklalapyje taip pat pakeitė pavadinimą į FUN & SUN, o bendrovės puslapyje lakoniškai aprašė situaciją:

Norime informuoti, kad TT Baltics, SIAnebenaudoja TUI prekių ženklo. Nuo šiol visos mūsų paslaugos teikiamos be šio prekių ženklo. Dėl sankcijų vienam iš akcininkų TT Baltics, SIAšiuo metu negali teikti paslaugų. Rūpindamiesi mūsų klientais ir nenorėdami palikti jų nežinioje, nusprendėme atšaukti balandžio ir gegužės mėnesio skrydžius. <...>, „TT Baltics“ komanda rūpinasi, kad kuo greičiau galėtų tęsti veiklą. Kai tik bus išspręsti organizaciniai klausimai, atnaujinsime skrydžius 2022 metų vasaros sezonui.

Kol Lietuvoje veikianti bendrovė susilaiko nuo išsamesnių pranešimų apie vardo keitimą, Rusijos kelionių operatorius TUI oficialiai pranešė keičiantis pavadinimą. Visose rinkose, kuriose lig šiol užėmė tam tikrą dalį, nuo kovo 10 d. kompanija pradėjo figūruoti pavadinimu FUN & SUN.

Artimiausiu metu visi internetiniai kompanijos ištekliai, įskaitant ir elektroninį paštą, bus perkelti į domeną fstravel.com (Lietuvoje veikusio organizatoriaus internetinio puslapio pavadinimas taip pat pakeistas ir dabar jo adresas ne tui.lt, o fstravel.lt). Be to, kelionių operatorius ketina atnaujinti prekybos biurų išvaizdą, ženklinimą ir reklaminę medžiagą.

Delfi domėjosi, ar Lietuvoje veikiančiai bendrovei pakeitus pavadinimą jai nebetaikomos sankcijos ir ar keliautojams saugu pirkti iš jų keliones.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba patikino, kad sankcijos „TUI Baltics“ nėra panaikintos.

„Kadangi kelionių organizatorius, kurio prekių ženklas – „TUI Baltics“ (įmonės tikslus juridinis pavadinimas „TT Baltics, SIA“) įregistruotas Latvijoje, galime remtis tik kolegų latvių skelbiama informacija, pagal kurią ekonominės sankcijos „TT Baltics, SIA“ nėra panaikintos.

Apie kelionių organizatorių SUN & FUN informacijos neturime, net neaišku, koks įmonės juridinis pavadinimas. Remdamiesi www.tui.lt nuoroda, galime daryti prielaidą, kad tai yra vienas ir tas pats kelionių organizatorius „TT Baltic SIA“, kurio Latvijos kelionių organizatoriaus pažymėjimo Nr. T-2018-21“, – Delfi teigė VVTAT atstovė.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba pasakojo sulaukianti vartotojų paklausimų dėl pinigų susigrąžinimo už turistines keliones, įsigytas iš „TUI Baltics“. Šioje situacijoje VVTAT pataria vartotojams sekti Latvijos atsakingų institucijų informaciją.

Anot Mildos Plepytės-Rainienės, Lietuvos turizmo asociacijos vadovės, turizmo sektoriuje ypač svarbu reputacija ir klientų pasitikėjimas kelionių organizatoriumi, tad įmonės veiklos tęstinumas pakeitus pavadinimą vargu ar užtikrins sėkmingą reabilitaciją klientų akyse, juolab kad nėra skelbiama, ar bus kuriama nauja įmonė, ar tiesiog pakeistas esamos prekių ženklas, kaip keisis ir ar keisis galutinių naudos gavėjų sąrašas.

„Karas Ukrainoje ir pradėtos taikyti sankcijos kai kurioms Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos kilmės įmonėms bei fiziniams asmenims kelia nemažai klausimų – tiek keliautojams, tiek išvykstamojo turizmo sektoriaus atstovams, kurių tikslas – užtikrinti efektyvų paslaugų teikimą klientams bei visapusišką atstovavimą jų interesams. Siekiant įgyvendinti minėtus tikslus, pažymėtina, jog visi Asociacijos nariai yra aiškiai deklaravę įmonių naudos gavėjus.

Vykstantis karas suponuoja išaugusius klientų paklausimų srautus dėl galimo kelionių atšaukimo, išvykstamojo turizmo kelionių organizatorių prisiimtų įsipareigojimo nevykdymo ir pan., todėl Lietuvos turizmo asociacija dar kovo pradžioje kreipėsi į valstybines institucijas prašydama pateikti išaiškinimą dėl SIA „TT Baltics“ kelionių organizatoriaus veiklos vykdymo bei (ne)taikomų sankcijų“, – Delfi sakė M. Plepytė-Rainienė.

Asociacijos atstovė dar kartą paragino keliautojus, norinčius įsigyti kelionių paketą, išsiaiškinti, kas yra kelionių organizatorius, kur jis įsteigtas ir ar tikrai turi galiojantį kelionių organizatoriaus pažymėjimą, – visi šie duomenys yra lengvai pasiekiami.

„Jei kelionė įsigyta iš kelionių organizatoriaus, įkurto Lietuvoje, jį prižiūri Lietuvos valstybinės institucijos, jis atitinka turizmo įstatymo nuostatas, kuriose įtvirtintas kelionių organizatorių prisiimtų įsipareigojimų įgyvendinimas, o jei kelionių organizatorius įkurtas kitoje valstybėje, atstovauti keliautojų interesams esant krizinei situacijai (kelionių organizatoriui nevykdant prisiimtų įsipareigojimų) žymiai sudėtingiau ir užtrunka daug ilgiau. Pavyzdžiui, „TT Baltics, SIA“ kelionių organizatorius įsteigtas Latvijoje, tad Lietuvos turizmo sektoriaus priežiūrą vykdančios institucijos negali visa apimtimi vykdyti jo veiklos kontrolės, ir krizinėje situacijoje klientams visų pirma reiktų kreiptis į valstybės, kurioje įsteigtas kelionių organizatorius, institucijas ar Europos vartotojų centrą.“

Lietuvoje, panašiai kaip ir kitose ES valstybėse, visi licencijuoti išvykstamojo ir vietinio turizmo kelionių organizatoriai turi prievolių užtikrinimo draudimus. Lietuvos licencijuotus kelionių organizatorius galima rasti licencijavimo sistemoje www.licencijavimas.lt arba VVTAT svetainėje, skiltyje „Turizmo paslaugų teikėjai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)