„Ilgą laiką Tenerifė buvo populiariausia darbostogų vieta. Kaip juokauja čia žiemojantys – lietuvių joje galima sutikti daugiau nei vietinių. Visgi, Ispanijos sala nebėra ta vienintelė – darbostogos smarkiai populiarėja ir kitose šalyse, siūlančiose patrauklius darbostogų paketus kuriam tik norite laikui: nuo kelių savaičių iki viso žiemos sezono ir dar ilgiau. Apgyvendinimo kainos ne tik nesikandžioja, bet ir labai įperkamos, reikia tik pasidomėti galimybėmis ir išdrįsti kurį laiką pagyventi kitaip. Ne veltui išbandžiusieji darbostogas, visada į jas sugrįžta“, – pastebi Nastė Ivanova, kelionių organizatoriaus „West Express“ Klaipėdos Akropolio biuro vadovė, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Prieš renkantis darbostogų vietą, gerai ją apsvarstykite

„Rinktis namus ilgesnėms darbostogoms reiktų atsakingai, nes tai kas tinka trumpoms atostogoms, gali visiškai netikti ilgesnėms. Būtina pagalvoti, ar darbui užteks bendrų patalpų, ar reikalinga atskira rami darbo vieta. Yra tekę ieškoti apartamentų be ryškių spalvų, nes žmogui sunku susikaupti. Jei neturėsite galimybių produktyviai dirbti, darbostogos kitoje šalyje gali virsti nemažu išbandymu ne tik darbo prasme, bet ir visai šeimai“, – atkreipia dėmesį į pasirinkimo svarbą N. Ivanova.

Pašnekovė sako, kad pirmas dalykas, kurį reikia padaryti yra namų darbai: „Susirašykite viską, ko jums reikia ir ko gali nereikti gyvenimui ir darbui kitoje šalyje metu. Tarkime, būtinas WIFI, uždaras kiemas, kuriame kepsite barbekiu ir leisite vakarus, baseinas, parkingas, trumpas atstumas iki parduotuvės ar jūros. Jeigu vykstate su augintiniu, tai ne tik apie jį turite pranešti prieš užsakant būstą, bet ir apgalvoti, kur jį vedžiosite, ar jam nebus per karšta. O galbūt jums visai nebūtinas gražus vaizdas pro langą, ar nesvarbus atstumas iki jūros, bet norėsis gyventi atokiau nuo kurortinio šurmulio, nes jis trukdys susikaupti darbui“.

N. Ivanova pastebi, kad nemažai šeimų darbostogų vyksta kartu su vaikais, kurie mokosi nuotoliniu būdu. „Nebus gerai, jei visi šeimos nariai mokysis ar dirbs vienoje patalpoje, vaikams taip pat reikalinga atskira erdvė, kur jie gali susikaupti, nesiblaškyti ir netrukdyti vieni kitiems. Kas gerai vaikams, kurių tėvai išvyksta į darbostogas, tai, kad jie mokosi atsakomybės, savarankiškumo, pažįsta kitą kultūrą, kalbą, kuriamas arba stiprinamas šeimos tarpusavio ryšys, juk kartu būnama visą laiką. Taip gimsta nauji šeimos planai, svajonės, atsiranda patirtys, kurios stipriai suvienija šeimą. Tai yra neįkainojami dalykai“, – tuo neabejoja pašnekovė.

Darbostogos su kolektyvu formuoja komandiškumą

„Per paskutinius metus gavome išties nemažai užklausų iš įmonių dėl darbuotojų darbostogų. Štai neseniai viena įmonė grįžo iš Egipto, kita iš Italijos miesto Neapolio. Dažniausiai tokios darbostogos trunka savaitę, į jas įtraukiamas ne tik darbas, bet poilsis, pažintinės ekskursijos, pramogos.

Pasak pašnekovės, tokių motyvacinių kelionių vertė nėra neįkainojama, ją puikiai galima pamatuoti tiek darbostogų metu, tiek dirbant visiems kartu sugrįžus: „Tai – ypatingai efektyvus būdas kelti darbuotojų motyvaciją bei lojalumą, nes kuria tvirtesnius ryšius, didina pasitikėjimą, kelia geras emocijas, skatina dalintis įspūdžiais, gerina bendradarbiavimo atmosferą. Kelionėje sukuriamos bendros patirtys, kartu patirtos emocijos, nuotykiai sutelkia bendradarbius į vieningą komandą, sustiprina jos dvasią. Nerandu nei vieno minuso tokioms atostogoms, na nebent tik tokį, kad jos vis dar vyksta per retai“.

Tarp mėgstamiausių – Tenerifė, Kipras, Alikantė

„Šalies pasirinkimas darbostogoms yra gan atsakingas momentas, nes reikia įvertinti nemažai dalykų – nuo sezoniškumo, klimato, gyvenimo sąlygų, judėjimo galimybių toje vietoje, vizų, būsto nuomos kainų iki atstumo nuo Lietuvos ar netgi maisto, jeigu planuojate darbostogauti, pavyzdžiui, Azijoje“, – pastebi N. Ivanova.

Pašnekovė sako, kad lietuviai iš artimesnių vietų dažnai darbostogoms renkasi Tenerifę, Kiprą, Alikantę ir jos apylinkes. Tai yra tos vietos, kuriose galima turėti darbostogas be jokių vizų apribojimų, yra lengvai pasiekiamos, nėra karšta.

Tenerifė, pasak N. Ivanovos, vis dar išlieka mylimiausia ir mėgstamiausia lietuvių sala: „Čia ne tik švelnus klimatas, artima kultūra, saloje gausu galimybių visiems – žygiai, pramogų parkai. Taip pat yra stipri lietuvių bendruomenė, kur galima ir kirpėją, ir manikiūrininkę lietuvaitę surasti, o ir darželis vaikams yra. Tad darbostogos gali būti puikiai suderintos su vaiko lavinimu“.

Skrydžiai iki balandžio pabaigos į Tenerifę yra tiesioginiai, vėliau jau bus su persėdimu. Šiuo metu skrydžiai vykdomi du kartus per savaitę, bilieto kaina – nuo 500 EUR, būna ir paskutinių minučių siūlymų. Apartamentų nuoma mėnesiui prasideda nuo 900 EUR dviems asmenims.

Į Alikantę taip pat yra tiesioginiai skrydžiai iš Kauno, vykdomi du kartus per savaitę. Bilieto kaina nuo 150 EUR, su bagažu – nuo 200 EUR. Apartamentai mėnesiui kainuoja nuo 1000 EUR dviem. Žemyninėje dalyje yra vėsiau nei Tenerifėje, bet yra daugiau galimybių pažinti visą Ispaniją, taip pat kaimynines šalis: Portugaliją, Prancūziją.

Kiprą lietuviai irgi renkasi ne atsitiktinai – klimatas čia švelnus ištisus metus, o skrydžiai trunka apie 3.30 val. Vienas iš jų – du kartus per savaitę galima nuskristi iš Kauno į Pafosą. Skrydis su rankiniu bagažu kainuoja nuo 40 EUR/asmeniui į abi puses, o su bagažu nuo 90 EUR/asmeniui į abi puses. Kitas – du kartus per savaitę vykdomas skrydis iš Vilniaus į Larnaką, kainuojantys nuo 90 EUR/asmeniui į abi puses su rankiniu bagažu ir nuo 260 EUR/asmeniui su registruotu bagažu.

Apartamentai savaitei kainuoja nuo 150 EUR, mėnesiui – nuo 700 EUR. Vienintelis niuansas, kad Kipre vairuojama kita puse.

„Dar viena šalis, kuri netrukus duris atvers darbostogų mylėtojams, tai – Turkija, kur su skaniu maistu, maloniu oru ir minimaliu laiko skirtumu, užtikrins ne tik kokybišką poilsį, bet ir produktyvų darbą“, – neabejoja pašnekovė.

Darbostogos populiarios Šri lankoje, Tailande, Dominikoje

„Jei norite egzotiškų darbostogų, reikėtų įvertinti ne tik klimatą, bet ir laiko skirtumą ir ar tai leis kokybiškai ir laiku atlikti užduotis. Jeigu rinksitės Aziją, atlikti užduotis galėsite greičiau, nes Azija keliasi greičiau, bet jeigu reikės nuolat dalyvauti dieną vykstančiuose pasitarimuose, bus sunkiau, tad prieš renkantis šalį būtinai pasidomėkite laiko skirtumu, antraip gali tekt dirbti vakarais ir naktimis”, – atkreipia dėmesį N. Ivanova.

Būsto pasirinkimas, pasak pašnekovės, Azijoje taip pat turi savo niuansų. Turint minty, kad čia karšta būna visą dieną, prieš nuomojantis būstą būtina įsitikinti, kad namuose yra oro kondicionierius, verta turėti baseiną, kuriame atsigaivinsite, taip pat ganėtinai svarbi pati būsto lokacija. Azijoje, ypatingai salose, dažniausiai nėra plačių promenadų palei jūrą, kurios įprastos Europoje. Taip pat Azijoje, jeigu gyvensite toliau nuo kurorto centro, greičiausiai reikės vairuoti motorolerį, kurį vairuoti tikrai nereikia bijoti – tai saugi priemonė, avarijų nedaug, reiktų saugotis nebent neįgudusių užsieniečių. Taip pat visuomet galima rinktis taip vadinamus tuk-tuk'us, kurie nuveš kur reikia. Automobilių nuoma čia ir brangi, ir nepopuliari. Tad prieš renkantis būstą reiktų įsivertinti kokiu atstumu yra parduotuvės, jūra ar kavinės ir kaip jas pasieksite.

Šri Lanka yra labai graži sala, kurioje gili kultūra, istorija, nuostabi laukinė gamta, draugiški žmonės, nuostabus ajurvedinis maistas ir masažas, daug savanoriavimo galimybių. Be vizos šalyje galima išbūti iki 30 dienų, vėliau reikia kreiptis į konsulatą ir vizą pratęsti. Laiko skirtumas su Lietuva yra 3.30 min. Šri Lanka bunda anksčiau už mus. Vairavimas šioje šalyje yra kita kelio puse, bet yra daug tuk tuk‘ų kurie be problemų pavežioja“, – patikina N. Ivanova.

Jei ne pajūryje, tuomet mėnesiui apartamentai Šri Lankoje dviems kainuoja nuo 200 EUR. Skrydžiai galimi su Turkijos Avialinijomis per Stambulą arba su LOT per Varšuvą. Bilietų kainos svyruoja nuo 700 EUR į abi puses.

Tailandas visuomet buvo ir bus tarp mylimiausių vietų dėl labai daug ko – gamtos, įspūdingų papalūdimių, savos kultūros, maisto, žmonių svetingumo, nedidelių kainų. Šiuo metu Tailandas vis dar prašo atvykti su neigiamu PGR testu ir atvykus pasidaryti dar vieną. Jei tas testas teigiamas, tokiu atveju reikalinga izoliacija savaitei, taip pat reikia pirmą ir penktą kelionės diena pasidaryti testus ir jų atsakymų laukti viešbučiuose, atitinkančiuose tam tikrus reikalavimus ir dalyvaujančius programoje”, – sako pašnekovė.

Apgyvendinimas Tailande mėnesiui kainuoja nuo 250 EUR dviems, o bilietas pirmyn atgal apie 800 EUR. Atvykti reikalingos vizos, šalyje galima išbūti iki 3 mėnesių.

„Dar viena šiais metais lietuvių numylėta vieta vienareikšmiškai yra Dominika. Čia siūlyčiau rinktis kelionių paketus iš Lenkijos. Kainos asmeniui svyruoja nuo 500 EUR. Į paketą įeina 10 nakvynių viešbutyje viskas įskaičiuota sistema, skrydis bei pervežimas. Skrydis vykdomas iš Katovicų, o iš Varšuvos kainuoja nuo 900 EUR pirmyn atgal“, – sako N. Ivanova.

Lietuvoje irgi galima darbostogauti – vienas iš variantų – ofiSPA

Lietuvoje taip pat yra vietų, kurios siūlo kokybiškas darbostogas, pavadinimu ofiSPA, tai – 4+ žvaigždučių viešbutis SPA VILNIUS Druskininkai ir 4 žvaigždučių SPA VILNIUS Anykščiai.

„ofiSPA yra ne tik SPA VILNIUS sukurta programa dirbančiam žmogui, bet ir nauja darbo ir poilsio derinimo koncepcija – vieta dirbti ir nepavargti. Erdvė, aplinka ir paslaugos sukurtos tam, kad pabuvoję ofiSPA jaustumėtės kūrybiškesni, darbingesni, sveikesni, laimingesni – geriausia savo paties versija“, – patikina Džiugas Šaulys, SPA VILNIUS rinkodaros vadovas.

Diena ofiSPA prasideda pabudimu tyloje be skubos, rytine mankšta ar pasiplaukiojimu baseine. Tuomet laukia pusryčiai restorane, ir labai trumpa kelionė pėsčiomis į šalia esančią darbo erdvę.

„Darbo ir poilsio derinimo pasiūlymas unikalus tuo, kad ir darbas, ir poilsis ofiSPA yra itin kokybiškas. To pasiekiame atskirdami darbo ir poilsio erdves, tad dirbti galima susikoncentravus ir be nereikalingų trikdžių, poilsį papildome SPA procedūromis – masažais, kūno priežiūros ritualais, vandens procedūromis, kurios atstato fizines ir protines jėgas ir efektyviai sumažina stresą. Iš įprastos dienotvarkės pašaliname smulkias buities problemas: maisto gamybą, namų ir aplinkos tvarkymą, transporto grūstis. Atvykus su vaikais, galima pasinaudoti auklės paslaugomis. O ką jau kalbėti apie gamtovaizdį, kuriame viešbučiai įsikūrę“, – privalumus vardina D. Šaulys.

ofiSPA skirtas biurų darbuotojams, kurie gali dirbti nuotoliniu būdu, taip pat komandoms, norinčioms derinti darbą su komandos stiprinimo veiklomis, vadovams ir verslų savininkams organizuoti strategines sesijas, o taip pat ir laisvai dirbantiems profesionalams, kurie gali patys laisvai planuoti savo dienotvarkę.

„West Express“ atstovė dar kartą akcentuoja, kad kur bepasirinktumėte praleisti darbostogas, labai svarbu nepamiršti, ko ten vykstate ir pasirūpinti geriausiu įmanomu gerbūviu.

„Yra klausiančių, ar jau vėlu dabar planuotis darbostogas. Tai šio klausimo net neturėtų kilti, nes darbostogos, nors įprastai būna žiemos metu, ilgėja ir lygiai taip sėkmingai gali būti ir kitu sezonu. Tik tuomet reiktų labiau atkreipti dėmesį į vyraujantį klimatą, taip pat kainas, nes Europoje vasarą atostogos tampa brangesnės, kai kuriose Azijos šalyse galima pataikyti, kai bus lietaus sezonas. Bet visuomet galima rasti tą vietą, kuri bus pati geriausia tuo metu pagal svarbiausius jūsų poreikius, tad reikia tik norėti, o galimybės visada atsiranda“, – neabejoja N. Ivanova.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją