Nuo vasario 27 d., Rusijos oro linijos negali skristi į Karaliaučių per Lietuvą. Greičiausias maršrutas buvo užblokuotas dėl sankcijų. Visoms ES šalims uždarius oro erdvę, Rusijos oro linijos turėjo keisti skrydžių iš Rusijos Federacijos miestų į Karaliaučių maršrutus. Dabar lėktuvai į Karaliaučių skraido virš neutralių Baltijos vandenų, kelionės laikas iš Maskvos pailgėjo valanda, iš Sankt Peterburgo – pusvalandžiu, rašo atorus.ru.

Kelionių organizatorių teigimu, pardavimų į Karaliaučių, kaip ir į kitas šalies kryptis, nuosmukis šiuo metu siekia 40 proc. Jei geopolitinė situacija nepagerės, nuosmukis sustiprės. Pardavimai taip pat atspindi rusų nerimą dėl artimiausios ateities, nes daugelis nori sutaupyti pinigų svarbesniems būtiniems poreikiams, o ne išleisti juos turizmui.

„Pardavimų sumažėjimą taip pat lėmė oro uostų uždarymas miestuose, iš kurių anksčiau buvo vykdomi tiesioginiai skrydžiai – Voroneže ir Brianske, taip pat kituose šalies regionuose, su kuriais buvo nutrauktas oro eismas“, – pridūrė ALEAN, Rusijoje veikiantis kelionių organizatorius.

Specialistų teigimu, maršruto pakeitimas gali turėti įtakos skrydžio kainai, tačiau ryškaus kainų augimo nesitikima, nes skrydžiai į šią Rusijos dalį vykdomi fiksuotu tarifu. Pavyzdžiui, „Aeroflot“ į Karaliaučių vykdomi skrydžiai ekonomine klase kainuoja maždaug 41 eurą, „Pobeda“ skrydis maršrutu Maskva–Kaliningradas kovo viduryje vienam asmeniui kainuos 42-49 eurus.

„Aeroflot“, „Pobeda“, „Red Wings“, „Ural Airlines“, „Utair“, „Yakutia“ ir „Yamal“ ir toliau reguliariai vykdo skrydžius į Karaliaučių. Kol kas skrydžius į Karaliaučių atšaukė tik „S7 Airlines“.

Nepaisant naujų sąlygų, anksčiau keliones į Kaliningrado sritį įsigiję turistai neatsisako keliauti ir dabar.
„Nėra atšaukimų, nes viskas regione veikia normaliai. Lėktuvai skrenda, viešbučiai ir infrastruktūra pasiruošę priimti turistus ir dirbti kaip įprasta. Nėra jokių formalių priežasčių atšaukti keliones“, – teigia Sergejus Romaškinas, Rusijos kelionių organizatoriaus „Dolphin“ generalinis direktorius.

Karaliaučiaus srities kultūros ir turizmo ministras Andrejus Jermakas patvirtino, kad šiuo metu yra pavieniai atšaukimai artimiausioms datoms. Dauguma turistų į Karaliaučiaus sritį atvyksta savarankiškai (nesinaudodami kelionių organizatorių paslaugomis). Vis dėlto, apgyvendinimo įstaigų užimtumas yra mažesnis nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Kaip keisis kelionių į Karaliaučių srautai specialistai prognozuoti nesiryžta.

„Viskas priklausys nuo situacijos stabilizavimosi arba nuo turistų pripratimo prie naujos realybės“, – pažymi „Multitour“.

Dabar viešbučių užimtumas regione vasarą siekia 37 proc. Tačiau per pastaruosius dvejus metus pardavimų labai sumažėjo.

„Apie prognozes vasarai bus galima kalbėti tik kovo pabaigoje“, – mano J. Yermakas.

Jau praėjusią savaitę Rusijos turizmo pramonės sąjungos atstovė Irina Tyurina portalui Interfax teigė, jog turizmas šalies viduje gali tapti neįperkamas daugeliui rusų.

„Vietinis turizmas susiduria su oro susisiekimo problemomis. Žinoma, į kai kuriuos kurortus galima vykti traukiniais, autobusais, tačiau antžeminis transportas negali visiškai atstoti lėktuvų. Be to, kaip parodė pandemija, kai nėra konkurencijos su užsienio kryptimis, Rusijos viešbučių savininkai pradeda kelti kainas. Dėl to jų paslaugos daugeliui rusų šeimų tampa neįperkamos“, – sakė I. Tyurina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės