Tailando klinikos rusų turistus gydys tik už grynuosius pinigus

Nuo vasario 28 dienos pagrindinės Puketo medicinos įstaigos – „Bangkok Hospital Phuket“, „Bangkok Hospital Siriroj“, „Dibuk Hospital“ ir kitos – nebepriims Rusijos piliečių sveikatos draudimų, kuriais būtų galima atsiskaityti už medicinos paslaugas. Tokia tvarka galios iki atskiro pranešimo. Klinikos apie savo sprendimą oficialiai jau pranešė Rusijos generaliniam konsulatui Pukete.

Rusijos generalinis konsulas Pukete Vladimiras Sosnovas patikslino, kad nuo šiol už visas medicinos paslaugas šiose klinikose reikės atsiskaityti grynaisiais pinigais, ir prasitarė, kad tokia praktika netrukus gali įsivyrauti visose Tailando medicinos įstaigose.

„Medicinos paslaugos bus teikiamos tik už grynuosius pinigus. Prašome atsižvelgti į šią informaciją kreipiantis dėl medicininės pagalbos į šias gydymo įstaigas“, – nurodė Rusijos generalinis konsulatas Pukete.

Tailando turizmo valdyba tvirtina šiuo metu tikslinanti informaciją ir pranešimą paskelbsianti vėliau. Turizmo operatoriai, organizuojantys keliones į Tailandą, laukia paaiškinimo.

Atimti teisę gauti gydymą – nežmoniška

Draudimo bendrovės ERV vykdomoji direktorė Julija Alčejeva pažymi, kad „Bankok Hosptal Group“ yra vienas stambiausių Tailando ligoninių tinklų, tradiciškai aptarnaujantis rusų turistus. Ji mano, kad šis sprendimas yra „privati savivalė“, nesuderinta su šalies vyriausybe.

„Įvesti tokias taisykles yra ne tik nežmoniška, bet ir šventvagiška, nepriimtina bet kokioje situacijoje. Turėtume kuo garsiau apie tai kalbėti ir į šią problemą atkreipti Rusijos užsienio reikalų ministerijos bei „Rosturizm“ dėmesį“, – sakė Julija Alčejeva.

Klinikos, nusprendusios negydyti turistų, jeigu jie iš karto neatsiskaito už paslaugas, turi gerą reputaciją, užima didelę rinkos dalį ir niekada nesulaukdavo priekaištų, sako M. Alčejeva.

„Esu nemaloniai nustebinta ir nuliūdinta jų sprendimo. Tiksliau sakant, esu tiesiog šokiruota. Šiuo metu Tailande atostogauja turistai, apsidraudę mūsų sveikatos draudimu, ir jų yra nemažai“, – teigė ji.

Ekspertė sutinka, kad vienos ar kitos šalies atžvilgiu gali būti priimami kokie nors sprendimai, tačiau nė vienas iš jų neturėtų liesti žmogaus gyvybės ar sveikatos.

„Šiuo metu neaišku, apie kokį gydymą Tailande kalbama. Jei žmogus pateko į reanimaciją ir jam reikia skubios pagalbos, kaip su juo elgtis? Kol nesusimokėsite, mes negydysime? O ką daryti, jei turistas neturi pakankamai lėšų, o jo sveikatos draudimas nepriimamas? Kas tada? Kokių protokolų bus laikomasi?“ – svarstė M. Alčejeva.

Turistas atsiskaitys vietoje, o vėliau išlaidas padengs draudimas

Panašu, kad Tailande nebegalios vienas iš klasikinių sveikatos draudimo būdų keliaujantiems, kai klinika sąskaitą už gydymą išrašo draudimo bendrovei, o ši per tris mėnesius perveda lėšas. Taip pat atkrenta tas variantas, kai klinika išrašo sąskaitą faktūrą, o draudimo bendrovė ją apmoka turistui grįžus namo.

Dabar Pukete įsigaliojo tvarka, kad turistai už gydymą turi atsiskaityti iš karto grynaisiais pinigais, kuriuos rusų turistams gali būti problematiška išsigryninti.

Pasak J. Alčejevos, šiuo metu yra likusi tik viena išeitis: turistas pats sumoka už gydymą, susirenka atitinkamus dokumentus, o draudimo bendrovė jam kompensuoja gydymo išlaidas jau grįžus į Rusiją. Tokiu atveju rusų turistai, išvykdami atostogauti, turėtų iš karto pasiimti daug „atsarginių“ pinigų.

Tiesa, egzistuoja ir dar viena galimybė – ieškoti alternatyvių klinikų, kurios vis dėlto priimtų sveikatos draudimą.

„Turistas turėtų kreiptis į savo draudimo bendrovę, kurios specialistai suras jam tinkamą kliniką“, – aiškino M. Alčejeva.

Galima įsigyti tailandietišką draudimą, bet...

Dar viena galimybė – įsigyti sveikatos draudimą pačiame Tailande, tačiau, J. Alčejevos teigimu, neaišku, kaip toks draudimas galiotų sudėtingesniais atvejais, pavyzdžiui, jei reikėtų repatriacijos į tėvynę po mirties.

„Tokiu atvejų reikėtų bendradarbiauti su Rusijos draudikais. Tačiau kaip tai padaryti, jeigu jie atsisako bendradarbiauti su mumis, tiksliau, su mūsų partneriais užsienyje?“ – teigė J. Alčejeva.

Bet kokiu atveju, sako ekspertė, šį klausimą būtina kelti aukščiausiu lygiu.

Tailandas sumažino privalomą sveikatos draudimo sumą

Primename, kad nuo kovo 1 dienos Tailandas sumažino privalomą sveikatos draudimo sumą, kuriai reikia būti apsidraudus įvažiuojant į šalį. Kad galėtų patekti į Tailandą, turistai turi būti apsidraudę 20 000 JAV dolerių sumai, o ne 50 000 JAV dolerių, kaip buvo anksčiau. Rekomenduojama draudimo polisą rinktis visam buvimo šalyje laikotarpiui ir dar bent dešimčiai dienų, jei turistui būtų nustatytas COVID-19.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)