Kelionių mėgėjų laukiamiausią renginį Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ šiemet numatyta rengti sausio 28-30 dienomis. Įprastai išvykstamojo turizmo atstovai įsikurdavo pagrindinėje Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ salėje, tačiau šiemet ji nebus tokia kaip visada. Dauguma didžiųjų kelionių organizatorių bei kelionių agentūrų Delfi patvirtino, jog pandemijos įkarštyje dalyvauti uždaroje patalpoje vyksiančioje parodoje, gyvai bendrauti su daugybę klientų ir partnerių atrodo per daug pavojinga.

Apie pasitraukimą iš šių metų parodos dalyvių sąrašo Delfi patvirtino didžiausi kelionių organizatoriai „Novaturas“ bei „Tez Tour“.

„Novaturo“ komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė teigė, jog bendrovė tarptautinėje turizmo parodoje „Adventur“ dalyvavo nuo pat pirmųjų šios parodos metų ir visada džiaugėsi būdama jos dalimi. „Parodos organizatoriai „Adventur“ išaugino iki tikrai puikios šventės visai kelionių entuziastų bendruomenei“, – teigė ji ir apgailestavo, jog šiemet dalyvauti nepavyks.

„Deja, šiais metais dėl bendros situacijos visame pasaulyje partnerių iš užsienio dalyvavimas tapo gana komplikuotas ir turėjome priimti nelengvą sprendimą – šiais metais turizmo parodoje fiziškai nedalyvauti. Nors ir nepasimatysime su parodos lankytojais gyvai, nuoširdžiai palaikome parodos organizatorių iniciatyvą paskutinį sausio savaitgalį paversti tikra švente keliautojams. Mūsų partneriai, kad ir negalėdami atvykti į Lietuvą, keliautojams ruošia puikių atostogų pasiūlymų kaip tai darydavo kasmet, tad prie kelionių šventės prisijungsime ir mes, tik šįkart virtualiai. Tikime, kad kitais metais parodoje vėl pasimatysime su pasiilgtais keliautojais, kolegomis bei partneriais“, – sakė D. Zapkutė.

„Jau kelis metus besitęsiančios pandemijos akivaizdoje, pagrindinis mūsų prioritetas – darbuotojų, keliautojų, partnerių saugumas, todėl stengiamės atlikti visus galimus veiksmus, kad išliktume saugūs ir sveiki. Kiekviename žingsnyje siekiame vadovautis socialiai atsakingo verslo principais. Todėl stebėdami vėl blogėjančią pandeminę situaciją Lietuvoje bei kylančius sergančiųjų skaičius, turėjome iš naujo įvertinti savo dalyvavimo turizmo parodoje galimybę. Nusprendėme, kad gyvas dalyvavimas „Adventur“ parodoje būtų neatsakingas bei keliantis papildomų užsikrėtimo rizikų žingsnis, todėl priėmėme sprendimą joje nedalyvauti. Žinome, kad ir kitose Europos šalyse taip pat imtasi analogiškų veiksmų bei tokio pobūdžio parodos jau yra atšauktos“, – bendrovės sprendimą argumentavo „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė.

Apie ketinimus nedalyvauti svarsto ir kelionių organizatoriai „TUI Baltics“ bei „Itaka“.

„Matome augančius skaičius ir šiandien ketiname priimti sprendimą, greičiausiai jis bus toks pats kaip ir kitų didžiųjų kelionių organizatorių, nes esame už turizmo išsaugojimą ir saugų keliavimą“, – sakė „Itaka Lietuva“ pardavimų vadovė Daiva Strumskienė.

Pernai į Lietuvą įžengęs kelionių organizatorius „Coral travel Lithuania“ jau anksčiau buvo nusprendęs nedalyvauti šių metų turizmo parodoje. „Jau rudenį nusprendėme šiais metais nedalyvauti, nes pandeminė situacija vis dar įtempta. O stebėdami šiandieninius atvejų skaičius, girdint kalbas apie galimą karantiną, matome, jog neklydome“, – teigė atstovė Ieva Raziulytė.

Dauguma iš renginio pasitraukusių kelionių organizatorių tikino, jog sausio pabaigoje turizmo šventė vis tiek įvyks – keliautojai organizatorių puslapiuose sulauks specialių pasiūlymų ir nuolaidų.

„Nusprendėme susikoncentruoti į tai, ką darome geriausiai – ieškoti stebinančiai gerų pasiūlymų, juos skelbti ir keliautojus konsultuoti internetu. Vienokiu ar kitokiu būdu sausio mėnesį šventė keliautojams, ieškantiems kokybiškų ir nebrangių atostogų, įvyks“, – Delfi sakė sprendimą nedalyvauti parodoje priėmęs Rimvydas Širvinskas-Makalius.

Latvijoje išaugus atvejų skaičiams šių metų turizmo paroda jau perkelta ir vyks balandžio mėnesį, Estija sprendimą, ar rengti šių metų parodą priims pirmadienį.

Tuo tarpu Lietuvos parodų ir kongresų centro „Litexpo“ direktorius Justinas Bortkevičius teigė, jog šiuo metu parodos „Adventur“ 2022 nesvarstoma nei atšaukti, nei nukelti.

„Tol, kol LR Vyriausybė neuždraus organizuoti renginių ar nepaskelbs karantino, tokių veiksmų imtis neplanuojame. Nuolat sekame ir atidžiai stebime informaciją apie besikeičiančią epidemiologinę situaciją bei LR Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiamus reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus lovų užimtumo rodiklius, o šie skaičiai paskutiniu metu tik mažėja. Manome, kad svarbiausias dalykas yra laikytis rekomenduojamų saugumo reikalavimų renginiams – galimybių paso taikymo, kaukių dėvėjimo, atstumų laikymosi, patalpų vėdinimo ir dezinfekavimo. Pasaulyje vyksta renginiai, gyvenimas nesustojo, o pastarieji metai įrodė, kaip galima sėkmingai prisitaikyti prie įvestų ribojimų ir vykdyti veiklą toliau. Susirgimų skaičiaus augimo mes neišvengsime ir ateityje, tad privalome prisitaikyti ir sąmoningai gyventi tokioje situacijoje, kokioje esame“, – įsitikinęs J. Bortkevičius.

Jis patvirtino, jog dalis kelionių organizatorių atsisakė fizinio dalyvavimo parodoje, bet, investuodami į parodoje esančias reklamines pozicijas, tokiu būdu save pristatys ir bus matomi. „Tai unikali galimybė prisistatyti kitoms įmonėms, kurios ankstesnių parodų metu buvo mažiau matomos arba užgožiamos didžiųjų kelionių organizatorių.“

Paklaustas, ko šiemet lankytojams tikėtis didžiojoje salėje, kur įprastai įsikurdavo išvykstamojo turizmo atstovai, J. Bortkevičius teigė, kad paroda pandemijos akivaizdoje savo apimtimi bus kiek mažesnė, nei kad būdavo iki pandemijos, tačiau lankytojai neturėtų nusivilti.

„Parodoje turėsime visą paletę vietos turizmo paslaugų tiekėjų, vietos kelionių organizatorių, viešbučių, laisvalaikio pramogų tiekėjų bei užsienio svečių iš Latvijos, Estijos, Slovakijos, Sakartvelo, Kipro, Egipto, o Nepalo ambasada pristatys Nepalo turistinį potencialą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)