Madride įsikūrusios JT Pasaulio turizmo organizacijos (UNWTO) prognozė paskelbta tuo metu, kai Europa kovoja su smarkiai išaugusiu COVID-19 infekcijų skaičiumi ir kai pasaulyje plinta nauja smarkiai mutavusi omikron atmaina.

Šiais metais atvykstančių užsienio turistų skaičius išliks 70-75 proc. mažesnis nei 1,5 mlrd. užfiksuotų 2019 metais, dar iki pandemijos. Tai panašus sumažėjimas kaip ir 2020 metais, skelbia organizacija.

UNWTO duomenimis, pasaulio turizmo sektorius dėl pandemijos jau praėjusiais metais neteko 2 trln. dolerių (1,78 trln. eurų) pajamų, todėl šis sektorius yra vienas iš labiausiai nuo pandemijos nukentėjusių sektorių.

Nors už turizmo skatinimą atsakinga JT institucija neturi duomenų, kaip seksis turizmo sektoriui kitais metais, jos vidutinės trukmės perspektyvos nėra džiuginančios.

„Nepaisant pastaruoju metu pastebimo pagerėjimo, netolygus vakcinacijos lygis visame pasaulyje ir naujos COVID-19 atmainos“, tokios kaip delta ir omikron, „gali turėti trukdyti ir taip lėtam bei trapiam atsigavimui“, – teigiama jos pareiškime.

Pastarosiomis savaitėmis keliose šalyse įvesti nauji apribojimai ir draudimai dėl viruso rodo, kad „situacija yra labai nenuspėjama“, agentūrai AFP sakė UNWTO vadovas Zurabas Pololikašvilis.

„Tai istorinė krizė turizmo pramonėje, tačiau turizmas geba gana greitai atsigauti“, – pridūrė jis prieš antradienį Madride prasidedant metinei Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) generalinei asamblėjai. – Labai tikiuosi, kad 2022 metais bus daug geresni nei 2021-ieji“.

Turistai sutrikę

Nors užsienio turizmas dėl ligos protrūkių nukentėjo ir anksčiau, koronaviruso geografinis paplitimas neturi precedento.

Be su virusu susijusių kelionių apribojimų, šis sektorius taip pat susiduria su pandemijos sukelta ekonomine įtampa, išaugusiomis naftos kainomis ir tiekimo grandinių sutrikimais, teigė UNWTO.

Z. Pololikašvilis paragino valstybes suderinti savo COVID-19 valdymo protokolus ir apribojimus, nes turistai „yra sutrikę ir nežino, kaip jiems keliauti“.

Užsienio turistų srautai vasaros sezono metu Šiaurės pusrutulyje „atsigavo“ dėl padidėjusio pasitikėjimo kelionėmis, greitos vakcinacijos ir atvykimo apribojimų sušvelninimo daugelyje šalių, teigė UNWTO.

„Nepaisant pagerėjimo trečiąjį ketvirtį, atsigavimo tempas pasaulio regionuose išlieka nevienodas dėl skirtingo masto judumo apribojimų, skiepijimo lygio ir keliautojų pasitikėjimo“, – sakoma pareiškime.

Atvykimai į kai kurias Karibų jūros ir Pietų Azijos salas, taip pat į kai kurias pietų Europos šalis trečiąjį ketvirtį priartėjo, o kartais ir viršijo prieš pandemiją buvusį lygį.

Tačiau kitose šalyse turistų beveik nebuvo, ypač Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione, kur atvykstančių turistų skaičius, palyginti su 2019 metais, sumažėjo 95 proc., nes daugelis tų vietų buvo uždarytos nebūtinoms kelionėms.

Uždarytos sienos

UNWTO duomenimis, šiuo metu iš viso 46 vietovių (21 proc. visų pasaulio vietovių) sienos yra visiškai uždarytos turistams.

Dar 55 šalių sienos iš dalies uždarytos užsienio turistams, o tik keturios šalys – Kolumbija, Kosta Rika, Dominikos Respublika ir Meksika – yra panaikinusios visus COVID-19 apribojimus.

Turizmo sektoriaus ateitis bus aptariama PPO kasmetinėje generalinėje asamblėjoje, kuri vyks iki penktadienio.

Prieš pandemiją turizmo sektorius sudarė apie 10 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto ir darbo vietų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)