Kartais skiriasi atspalviai, pvz., Šveicarijos pasas yra skaisčiai raudonas, o daugumos Europos valstybių – vyno spalvos, bet nebūna oranžinių, geltonų, baltų ar rožinių spalvų pasų.

Pasams taikomi tam tikri reikalavimai. Jie turi būti gaminami iš popieriaus, kuris lankstosi, turi būti nuskaitomi aparatų –10–+50 laipsnių C temperatūroje ir esant 5–95 proc. drėgmei.

Pasų dizainui griežtų reikalavimų nėra, yra tik rekomendacijos. Tarptautinė civilinės aviacijos administracija rekomenduoja paso dydį – 125 x 88 mm, pateikia rekomendacijų dėl šrifto, o dėl spalvos jokių rekomendacijų nepateikia.

Taigi, kodėl pasai būna tik keturių spalvų?

Valstybės renkasi konservatyvesnes spalvas, nes jos atrodo oficialesnės. Salotinė, dangaus žydra – drabužių kūrėjams patrauklios spalvos, tačiau biurokratų ir valstybės tarnautojų jos nevilioja.

Be to, paso spalvos pasirinkimui turi įtakos politiniai ir geografiniai motyvai. Europos Sąjungos valstybės, išskyrus Kroatiją, pasirinkusios vyšninę spalvą. Lietuvos Respublikos (LR) piliečio paso viršelio spalva nuo 2008 metų tapo nebe žalia, o vyšninė, nes visų Europos Sąjungos valstybių narių pasai turi būti vienodi ir atitikti numatytus standartus.

Galbūt tai – sutapimas, tačiau Turkija, kuri siekia tapti ES nare, 2010 m. pakeitė savo juodos spalvos pasus į vyšninius. 1988 m. Britanija įvedė vyšninės spalvos pasus, bet po „Brexito“ paskelbė grįšianti prie mėlynų pasų. Nuo gruodžio Jungtinėje Karalystėje vėl grįžta senieji mėlyni pasai ir žymės naujo laikotarpio pradžią britų keliautojams.

Net ir ES nepriklausančių Europos šalių, kaip antai, Šveicarijos, Norvegijos, Rusijos, pasai irgi yra tamsiai raudoni.

Mėlyną spalvą mėgsta Naujojo pasaulio tautos. Karibų bendrijos ir bendrosios rinkos 15 valstybių, JAV, Kanados ir daugumos Pietų Amerikos šalių pasai yra tamsiai mėlynos spalvos.

Žalius pasus turi daugelis musulmoniškų valstybių – Saudo Arabija, Egiptas, Marokas, Tunisas, Turkmėnija, Uzbekija. Žalia spalva asocijuojasi su islamu, ji laikoma mėgstamiausia pranašo Mahometo spalva, žalios yra daugumoje Artimųjų Rytų, Šiaurės Afrikos valstybių vėliavose.

Juodos spalvos pasai rečiausi – tokius turi Meksika, Indija ir Alžyras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)