Apie naujas baimių rūšis, kurios trukdo keliauti ir mėgautis pilnaverčiu gyvenimu, kaip jas atpažinti bei kaip su jomis susidoroti – pokalbis su „MPK centro“ psichologe Vitalija Mikutaitiene.

– Kaip pandemija paveikė žmonių baimių atsiradimą? Kiek naujų baimių formų atsirado?

– Išskirčiau naują fobiją – koronafobija. Šią fobiją turintys žmonės, jaučia stiprią baimę užsikrėsti virusu COVID-19, dėl ko labai rūpinamasi savo fizine sveikata. Ypač sunkiais atvejais natūralūs fiziniai simptomai gali būti interpretuojami kaip koronaviruso simptomai, o tai išprovokuoja panikos priepuolius. Turintys koronafobiją taip pat jaučia didelį stresą dėl asmeninio gyvenimo ar darbo pokyčių. Ima vengti viešų vietų ar situacijų, kai reikia bendrauti su naujais žmonėmis ar keliauti į naujas ar seniai būtas viešas erdves (teatrai, muziejai, miesto šventės ir kt.) ir į kitas šalis. JAV 2021 m. pradžioje buvo skaičiuojama, kad kas ketvirtas žmogus išgyvena koronafobiją. Šiai dienai didėjant sergančiųjų skaičiui Lietuvoje irgi gali sustiprėti koronafobija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją