Atvykstamojo turizmo sezonas prasidėjo anksti

Naujausia nacionalinės turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ informacija, parengta pagal Lietuvos statistikos departamento duomenis, atvykstamojo turizmo sezonas Lietuvoje prasidėjo dar gegužę, rašoma pranešime žiniasklaidai. Šį mėnesį užsienio turistų srautas, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo net 135 proc. Pirminiais duomenimis, birželį taip pat buvo stebimas atvykstančių turistų skaičiaus augimas.

Liepą, visgi, fiksuotas turistų srauto kritimas. „Keliauk Lietuvoje“ atstovai pastebi, kad šį mėnesį Lietuva susidūrė su neišvengiama konkurencija su kitomis populiariomis turistinėmis kryptimis, todėl vasaros įkarštyje į šalį atvyko net 21 proc. mažiau turistų nei 2020 metų liepą. Rugpjūtį turistų skaičius vėl šoktelėjo į viršų ir netgi pralenkė praėjusių metų rugpjūčio rezultatus, o šalies apgyvendinimo įstaigos sulaukė 11,6 proc. daugiau užsienio turistų.

Remiantis turizmo skatinimo agentūros duomenimis, Lietuvą kaip kelionės kryptį dažniausiai rinkosi laisvalaikio tipo keliones mėgstantys keliautojai. Dauguma jų vyko aplankyti didžiųjų šalies miestų – birželio–rugpjūčio mėnesiais kas antras (54 proc.) užsienio turistas lankėsi Vilniuje.

Šių metų vasaros sezono metu didžioji dalis turistų į Lietuvą atvyko iš Vokietijos, Lenkijos ir Latvijos. Jie sudarė daugiau nei trečdalį (35 proc.) visų užsienio turistų skaičiaus.

Keliautojai toliau ieško autentiškų pramogų

Turizmo ekspertai pastebi, kad nepaisant atlaisvėjusio judėjimo tarp šalių, vasaros sezono metu buvo fiksuojamas ir vietinių turistų srauto suintensyvėjimas – šalies viduje šiemet keliavo net 17 proc. daugiau lietuvių nei pernai. Apie išaugusius turistų skaičius kalba ir UAB „Kuchmistrai“ vadovė Jolita Briedė, vadovaujanti Lietuvos didikų tradicijas puoselėjantiems restoranui ir viešbučiui.

„Lygindami šių ir praeitų metų vasaros sezonus, matome gerokai išaugusį turistų srautą. Mūsų skaičiavimais, jis šiemet didėjo daugiau nei 10 proc. Didžioji dalis lankytojų buvo vietiniai turistai, iš kurių dauguma – Vilniaus, Kauno, Trakų ir uostamiesčio gyventojai“, – sako vadovė ir priduria, jog Zyplių dvaro ansamblyje įsikūrusių restorano bei viešbučio neaplenkė ir užsienio turistai, iš tokių šalių kaip Vokietija ar Sakartvelas.

J. Briedė atskleidžia, kad nuo rugsėjo 13 d. pradėjus taikyti naujus reikalavimus dėl galimybių paso, lankytojų skaičius mažėjo: „Įsigaliojus griežtesnėms taisyklėms dėl galimybių paso, iš pradžių sulaukėme nemažos priekaištų bangos, atitinkamai, kone 7 proc. krito ir lankytojų skaičius.“

Anot vadovės, šiuo metu turistų srautas pamažu vėl ima auga, mat išskirtinių pramogų ieškantys žmonės vis dažniau atsigręžia į labiau nuo didmiesčių nutolusias vietoves. J. Briedė tikisi, jog rudens ir žiemos sezonams suplanuoti renginiai taip pat padės pritraukti lankytojus.

„Pas mus atvykstantys svečiai pirmiausia ieško autentikos – jiems svarbi ne tik supanti aplinka, bet ir unikalios gastronominės patirtys, galimybė pasimėgauti užmiesčio ramybe. Paįvairinti siūlomas paslaugas siekiame ir įvairiais renginiais, kurių esame numatę išties nemažai. Žinoma, svarbiausiu prioritetu išlieka svečių ir darbuotojų sveikata, tad renginiai kruopščiai planuojami, imamasi visų būtinų saugumo priemonių“, – tikina J. Briedė.

Ji priduria, jog siekiant pritraukti daugiau turistų, įmonė taip pat prisijungė prie „Trečiosios nakvynės“ projekto, kurio metu bent dviem naktims viešbutyje apsistoję šalies ar užsienio keliautojai nemokamai galės pratęsti nakvynę trečiai nakčiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją