„Keliaudami šiuo maršrutu aplankysite ne tik kultūros, bet ir gamtos paveldo objektus. Pažinsite Vitgenšteinų šeimos, kuriai kadaise priklausė Verkių dvaro rūmai ir Myro pilis, istoriją“, – rašoma Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos puslapyje.

Tačiau dėl sudėtingos politinės situacijos keliauti visu maršrutu šiuo metu būtų sudėtinga, nes dalis maršruto driekiasi kaimyninėje Baltarusijoje. Užsienio reikalų ministerija, po priverstinio lėktuvo nutupdymo Minske, nuo šių metų gegužės mėnesio primygtinai rekomenduoja Lietuvos piliečiams nevykti į Baltarusiją, o ten esantiems – palikti šią šalį.

Anot Jolantos Radžiūnienės, Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcijos direktorės, šio maršruto parengimas buvo suplanuotas jau seniai, o ES lėšomis finansuojamas projektas baigsis ateinančių metų kovo mėnesį, todėl ilgiau laukti jo pristatymo datos negalėjo. „Skubėjome paruošti šį maršrutą ir jį pristatyti visuomenei, nes projektas beveik pasibaigė, tačiau neramumams praėjus maršrutas tikrai niekur nepradings. Tikimės, kad bus galima juo keliauti ne tik Lietuvoje, bet ir iki pat Myros“, – Delfi sakė Jolanta Radžiūnienė.

Brošiūra išleista siekiant plėtoti turizmą pasienio regione pagal 2014-2020 metų Europos kaimynystės priemonės Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos projektą „Kultūros paveldo išsaugojimas ir pritaikymas kultūros, švietimo ir turizmo tikslais“.

Maršruto brošiūros PDF variantą galima parsisiųsti ČIA. O jei teikiate pirmumą popieriniam jos variantui, galite jį nemokamai pasiimti prieš kelias savaites atvertame Pavilnių ir Verkių regioninių parkų lankytojų centre (Žaliųjų Ežerų g. 53, Vilnius).

Atnaujintose Verkių dvaro paviljono patalpose įkurtos gamtos pažinimo salės ir ekspozicija pristatanti Pavilnių ir Verkių regioninius parkus. Nors abu regioniniai parkai yra mažiausi Lietuvoje, tačiau kultūros paveldo bei gamtos vertybių gausa nenusileidžia savo didesniems broliams. Lankytojai centre sužinosite, kiek saugomų gyvūnų ir augalų rūšių gyvena šiose teritorijose, kaip jie prisitaikę gyventi miesto apsuptyje. Galėsite ne tik užuosti persikais kvepiančius vabzdžius, kurių dvelksmas jaučiamas ąžuolynuose poravimosi metu, bet pamatysite ir tikrų tikriausią skruzdėlyną.

Turėsite galimybę apžvelgti piliakalnius iš šikšnosparnio skrydžio ir sukurti savo reljefą. Pavilnių ir Verkių regioninių parkų lankytojų centras įkurtas viename iš Verkių dvaro sodybos pastatų, todėl buvo skirtas išskirtinis dėmesys Verkių dvaro sodybai. Šiam dvarui jau daugiau nei 600 metų, todėl čia išgirstų legendų ir pasakojimų pakaks net didžiausiam smalsuoliui.

Kartu su lankytojų centro atidarymu atverta ir nuotraukų paroda skirta Vitgenšteinų giminės valdymo laikotarpiui prisiminti. Valdant šiai giminei XVIII a. Verkių dvaras klestėjo ir buvo kupinas to meto inovacijų. Atvykę lankytojai gali pažvelgti į tų dienų kasdienybę užfiksuotą istorinėse nuotraukose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)