– Kada supratai, kad nebegali be kelionių? Nuo ko viskas prasidėjo?

– Gal troškimas keliauti įgimtas? Mano tėvai nemėgsta keliauti, jie niekada nekeliavo nei po Estiją, nei į užsienį. O aš kažkodėl visa širdimi jaučiau, kad noriu pamatyti pasaulį. Jau pirmoje klasėje atmintinai išmokau daugumos šalių sostines ir labai džiaugiausi, kai tėtis ėmė tikrinti, ar visas atsimenu. Pamenu, kartą, kai mama guldė mane miegoti, pasakiau – noriu dirbti darbą, kuris kaip nors būtų susijęs su kelionėmis.

Lūžis įvyko 12 klasėje – po gimnazijos baigimo norėjau išvažiuoti pagyventi į užsienį. Mamai ši idėja nepatiko ir ji pasiūlė kompromisą – jie su tėčiu sumoka visas kelionės į bet kokią šalį išlaidas, o aš iš karto stoju mokytis į universitetą. Aš sutikau.

Dauguma draugų buvo susitelkę į gimnazijos baigimą, kelionės jiems nerūpėjo, taigi, nusprendžiau keliauti viena. Tarp dviejų mokyklos egzaminų trims savaitėms išskridau į Meksiką, tuo pačiu apsilankiau Gvatemaloje ir Salvadore. Nė nežinau, iš kur įgijau drąsos – turbūt tada dar nežinojau apie kiekviename žingsnyje tykančius pavojus. Šiaip ar taip, noras keliauti toks stiprus, kad ėmiau ieškoti bilietų ir radau skrydį į Meksiką. Nuo to laiko praėjo daugiau nei 12 metų.

Būtent toje kelionėje pajutau, kaip smagu keliauti vienai. Supratau, kaip įdomu pažinti iki tol nematytą pasaulį. Užsikrėčiau kažkokiu kelionių virusu, nuo kurio, spėju, niekada nepasveiksiu.

Dabar tau – 30 metų, esi apsilankiusi jau 80 šalių. Iš kur gauni pinigų kelionėms?

Dabar daug kalbama apie investavimą, o viena iš auksinių taisyklių – kuo daugiau taupyti ir tuo pat metu gauti papildomų pajamų. Būtent tai ir dariau – investavau į keliones. Mano tėvai apmokėdavo nedidelę dalį mano kelionių, turtingo sutuoktinio irgi neturiu. Pati dirbu, keliauju taupiai.

Pavyzdžiui, kelionių pasiūlymai į tolimas šalis kainuoja 3000–4000 eurų. Žmonės dažnai galvoja, kad aš vykstu į tokias keliones. Tikrai ne. Neturiu lėšų tokioms kelionėms. Įprastai nakvoju nakvynės namuose, retai einu į restoranus (nakvynės namuose yra virtuvė, galima pačiam pasigaminti valgio), važinėju viešuoju transportu, daug vaikštau pėsčiomis, neperku suvenyrų. Visada ieškau pigių lėktuvo bilietų.

Daugiau pamatai, iškeliavęs ilgam laikotarpiui. Tarkime, septyni mėnesiai Pietų Amerikoje, keturi mėnesiai Centrinėje Amerikoje, penki mėnesiai Ispanijoje. Iš tų šalių pakeliauti į artimesnes šalis kur kas pigiau, nei nuolat skraidyti iš Estijos.

Taigi, taip – man 30 metų, esu aplankiusi 80 šalių. Tiksliau, sulaukusi 28-erių jau buvau pamačiusi 80 šalių. Koronaviruso pandemijos metu į naujas šalis nekeliavau. Juokiuosi, kad koronaviruso periodas man tapo prastova.

– Ko ieškai kelionėse?

Pasaulis toks didelis, platus ir įdomus, kad vienas malonumas jį tyrinėti. Keliaudamas mokaisi kuklumo, nes supranti, kokia maža pasaulio dalelė esi.

Vertinu išsilavinimą, tačiau būtent kelionės praplėtė mano akiratį. Sužinojau dalykų, kurių nepasakojo mokykloje, susipažinau su įdomiais žmonėmis, kalbėjomės apie viską pasaulyje, daug visko nuveikėme.

Kelionėse mėgstu tiesiog vaikštinėti, tyrinėti. Kelionių vienam pliusas dar ir tas, kad lengviau randi bendrą kalbą su vietiniais. Taip palengva atsiskleidžia gyvenimas kitoje šalyje.
Drąsiai sakau – keliaudama, pažindama pasaulį tapau geresnė.

– Kokios šalys labiausiai patiko? Ar yra šalių, į kurias nenorėtum sugrįžti?

– Vadovaujuosi principu – jei kažkur apsilankiau, vargu, ar dar kartą ten vyksiu. Pasaulis didžiulis, kam važiuoti į tą pačią vietą? Bet padariau išimčių – pernai atsirado šalių, kuriose ne kartą lankiausi ir į kurias visada su džiaugsmu sugrįšiu. Dvasiškai man artimos Italija ir Rusija, kiekvienoje iš jų lankiausi po septynis kartus. Meksikoje ir Brazilijoje (ypač Rio de Žaneiras), kuriose buvau po du kartus, irgi palikau dalelę širdies.

Pirma aplankyta Azijos šalis buvo Indija. Vienintelį kartą gyvenime patyriau kultūrinį šoką. Baugi patirtis – juo labiau, kad viską traktuoju rimtai ir noriu, kad visi pasaulio žmonės būtų laimingi. Buvo baisu matyti, kokiame skurde, kokiomis sąlygomis gyvena vietiniai. Viso to yra ir kitose šalyse, bet Indijoje, mano nuomone, to jau pernelyg daug. Nuo kelionės į Indiją praėjo 10 metų, bet visada kartoju, kad nenoriu ten grįžti. Nors pastaruoju metu prabėga minčių, kad galėčiau dar kartelį ten apsilankyti.

Keli Linnos patarimai keliautojams:

1. Būkite lankstūs

Pirkdama lėktuvo bilietus, žaidžiu su skrydžiais, žiūriu, kokiomis dienomis skristi pigiau. Jeigu jums nesvarbu, kada skristi – antradienį ar šeštadienį, rasite daugiau gerų pasiūlymų. Tas pats ir su laiku – skrydžiai anksti ryte ir vėlai vakare įprastai yra pigesni.

2. Išmėginkite alternatyvius maršrutus

Jei norite skristi į Italiją ir pakeliauti po gražiausius Italijos kampelius, palyginkite, kiek kainuoja skrydžiai į skirtingus miestus. Be to, galite pažaisti su įvairiais kelionės taškais – galbūt pigiau skrisit iš Latvijos ar Suomijos (jei koronaviruso taisyklės leidžia jums šiuo metu lankytis tose šalyse). Įvertinkite kelionės į tranzitinę šalį išlaidas – tik tada galėsite įvertinti, ar šis variantas pigesnis.

3. Rinkitės skrydžius iš mažų oro uostų

Daugelis oro linijų bendrovių naudojasi nedideliais oro uostais, nes juose – mažesni mokesčiai. Būtent todėl bilietai tokiuose oro uostuose būna žymiai pigesni. Tiesa, prieš pirkdami bilietą, pasidomėkite ar toli tas oro uostas nuo miesto, į kurį norite skristi, kiek kainuos visuomeninio transporto bilietas.

4. Keliaukite ne sezono metu

Vasara – atostogų metas, lėktuvų bilietų ir būsto kainos Europoje būna didesnės. Geriau keliauti rudenį ir pavasarį. Vasarą galima rasti pigesnių bilietų į Pietų pusrutulį, kur tuo metu yra žiema.

5. Keliaukite su nedideliu bagažu

Daugelis aviakompanijų ima atskirą mokestį už bagažą, todėl pigiau bus keliauti su rankiniu bagažu.

6. Iš anksto užsisakykite viešbutį

Žinau, kad daugeliui patinka apsistoti spontaniškai, vis tik aš 90 proc. atvejų iš anksto rezervuodavau nakvynę svečių namuose, vėliausiai – likus dienai iki kelionės. Pvz., „Booking“ periodiškai siūlo patrauklių nuolaidų, taigi, galima užsisakyti viešbutį už patrauklią kainą. Siūlyčiau taip pat patikrinti kainas oficialiose viešbučių interneto svetainėse, ten kartais būna patrauklesnių pasiūlymų, nei tarptautinėse rezervavimo sistemose.

7. Nepamirškite „Airbnb

Pastebėjau, kad kai kuriuose miestuose išsinuomoti būstą per „Airbnb“ yra kur kas pigiau, nei apsigyventi pigiame viešbutyje. Per šią svetainę galima rasti labai įdomių variantų.

8. Patys gaminkitės maistą

Trumpos kelionės metu tikriausiai galėsite sau leisti nueiti į kavinę, restoraną. O jei keliaujate ilgesnį laikotarpį, kasdien pietauti restoranuose bus brangu. Rinkitės vietas su virtuvėlėmis, kur galėtumėte pasigaminti maisto.

9. Važinėkite viešuoju transportu, daugiau vaikščiokite pėsčiomis

Labai patogu sėsti į taksi ir po ilgo skrydžio važiuoti tiesiai į viešbutį. Vis tik kelionė taksi iš oro uosto dažniausiai bus brangi. Jei tik yra galimybė, rekomenduočiau naudotis viešuoju transportu – daugumoje Europos miestų puikus susisiekimas tarp oro uosto ir centro. Tyrinėkite miestus, vaikščiodami pėsčiomis – daugiau pamatysite, lengviau susiorientuosite ir sutaupysite pinigų.

10. Fiksuokite savo išlaidas

Jei neturite daug pinigų, sudarykite iš anksto kelionės biudžetą. Geriausia kiekvienai dienai skirti tam tikrą pinigų sumą – bus lengviau kontroliuoti savo finansus.

11. Suvenyrus pirkite toliau nuo populiarių turistinių vietų

Už kilometro nuo Eifelio bokšto Paryžiuje ar Sagrada Familia Barselonoje magnetukų ir puodelių kainos gali būti kelis kartus mažesnės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)