Išanalizavus daugiau nei 50 tūkst. Lietuvos pacientų, kurių amžiaus vidurkis 62 metai, duomenis, paaiškėjo, kad beveik pusė jų serga hipertenzija, o 62 proc. turi padidėjusį cholesterolį. Hipertenzija (aukštas kraujo spaudimas) ir dislipidemija (cholesterolio perteklius kraujyje) yra vieni iš pagrindinių rizikos veiksnių, sukeliančių miokardo infarktą, insultą, širdies nepakankamumą ir kitas pavojingas ligas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Šių ligų pavojus slypi jų simptomuose – jų iš esmės nėra. Tam, kad pacientui būtų diagnozuota hipertenzija ar padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, jis turi nuolatos tikrintis, konsultuotis su gydytoju ir, nustačius ligą, laikytis paskirto gydymo režimo“, – teigia Lietuvos širdies asociacijos prezidentė, Vilniaus universiteto Santaros klinikų profesorė Sigita Glaveckaitė.

Hipertenzija pacientui nustatoma, kai jo kraujospūdis matuojant gydytojo kabinete yra lygus arba didesnis nei 140 ir/ar 90 mmHg. Cholesterolio rodiklių vertinimas priklauso nuo paciento rizikos susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Jei rizika susirgti šiomis ligomis yra maža – „blogojo“ cholesterolio (MTL) rodiklis turėtų būti žemesnis nei 3 mmol/l. Jei rizika – vidutinė, šis rodiklis neturėtų viršyti 2,6 mmol/l. O jei pacientas yra didelės ir labai didelės rizikos susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, MTL kiekis kraujyje turėtų būti, atitinkamai, žemesnis nei 1,8 mmol/l ir 1,4 mmol/l.

5 širdies formos maršrutai didžiuosiuose Lietuvos miestuose

Reguliarus fizinis aktyvumas, subalansuota mityba ir kokybiškas poilsis – itin svarbūs širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai bei kontrolei, ir gali būti pasiekiami valios pastangomis. Būtent todėl, minint Pasaulinę širdies dieną, gyventojai kviečiami išeiti pasivaikščioti specialiais takais.

Širdies formos maršrutus gyventojai gali įveikti Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Šiauliuose ir Klaipėdoje. Vaizdingi ir gamtą mieste atrasti kviečiantys maršrutai sukurti bendradarbiaujant su „TrenkTuro“ komanda.

Visi maršrutai nemokamai pasiekiami „TrenkTuro“ svetainėje, o naviguoti jais jau galite ir „TrenkTuras“ mobilioje programėlėje, kurią jau galima atsisiųsti „Google Play“ parduotuvėje, o netrukus ir „App Store“.

„Suaugęs žmogus vidutinio intensyvumo fizine veikla per dieną turėtų užsiimti bent 30-60 minučių. Maždaug tiek laiko reikės norint apeiti širdies formos maršrutą pasirinktame mieste. Į pasivaikščiojimą pakvieskite savo tėvus, senelius, draugus ir kitus artimuosius. Būti aktyviais ir rūpintis savo širdimi turime visi, nepriklausomai nuo mūsų amžiaus“, – sako „TrenkTuro“ direktorius Deividas Urbonavičius.

Gydytoja pabrėžia – norint įveikti širdies ir kraujagyslių ligas, vien sveikos gyvensenos neužteks

Hipertenzijos bei dislipidemijos gydymas pacientus dažnai gąsdina. Deja, bet diagnozavus šias ligas gydymas pacientui greičiausiai bus taikomas visą gyvenimą. Paciento būklė gydymo metu gali pagerėti, tačiau tai nereiškia, kad gydymą galima nutraukti. Atsakingai vartojant vaistus, arterijos sensta lėčiau ir mažėja tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Nesilaikant paskirto gydymo, pacientai rizikuoja patirti mirtinas širdies ir kraujagyslių ligų komplikacijas.

Širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirštamumo priežastis Lietuvoje, todėl matuotis savo kraujospūdį bei stebėti cholesterolio kiekį kraujyje turime kiekvienas. Pacientai, kuriems diagnozuojama hipertenzija arba padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje turi reikšmingai padidintą riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis ir mirti nuo jų. Tad, atsakingai laikytis sveikos gyvensenos principų ir paskirto gydymo yra gyvybiškai svarbu“, – teigia S. Glaveckaitė.

Riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis galite sumažinti, jei laikysitės tikslaus paskirto gydymo – vartosite vaistus taip, kaip paskyrė gydytojas, bei vadovausitės sveikos gyvensenos principų: vartosite mažiau alkoholio, mesite rūkyti, nuolatos užsiimsite fizine veikla bei sveikai maitinsitės. Daugiau naudingų patarimų, kaip kontroliuoti širdies ir kraujagyslių ligas rasite svetainėje www.nematomaliga.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)