Planuoja paskutinę minutę

Kelionių organizatoriaus „Novaturas“ komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė teigė, kad atostogų užsienyje paklausa tarp lietuvių laipsniškai didėja kiekvieną mėnesį. Tačiau prognozuoti veiklos apimtis visiems metams dar yra labai sudėtinga, nes turizmo sektoriuje visame pasaulyje vis dar galioja nemažai suvaržymų, susijusių su pandemija.

„Turizmo sektorius laipsniškai atsigauna, tačiau dar laukia ilgas kelias link 2019 metais turėtų veiklos apimčių. Šių metų vasaros programos palyginti su praėjusiais metais negalima, nes pernai dėl pandemijos ribojimų tik liepos mėnesį atnaujinome skrydžius iš visų Baltijos šalių į Graikijos salas, kai tuo pat metu šiemet turime jau didesnį atostogų šalių pasirinkimą. Šiemet vasaros atostogoms siūlome Bulgariją, Juodkalniją, Portugaliją, Italiją, Ispaniją visas įprastas vasaros sezono kryptys“, – tinklaraščiui Euroblogas.lt teigė D. Zapkutė.

Tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė tvirtino, kad lietuviai yra pasiilgę kelionių ir jas aktyvia planuoja.

„Vis dar esant neaiškiai situacijai dėl pandemijos, didelė dalis gyventojų atostogas planuoja paskutinę minutę. Taip pat nemaža dalis mūsų klientų savo praėjusių metų atostogas nukėlė į šiuos metus, nes pernai kelionės praktiškai nebuvo vykdomos. 2020-ųjų vasarą skraidyti pradėjome liepos 1 d. ir tik dviem kryptimis: į Graikiją ir Bulgariją. Tačiau pastarąją kryptį turėjome sustabdyti liepos pradžioje, o skrydžius į Graikijos kurortus vykdėme ne visą sezoną ir su pertraukomis. Šiais metais jau visą pavasarį poilsiautojai atostogavo Egipto ir Tenerifės kurortuose, o nuo balandžio mėnesio, kai vasariškais orais jau galima mėgautis ir Europos kurortuose, organizuojame skrydžius ir įvairiomis kryptimis Europoje: į Kretą, Rodą, Peloponesą Graikijoje, ispaniškąją Maljorką. Birželį pradėsime skraidyti į Bulgariją ir Bodrumą Turkijoje, rugpjūtį papildysime skrydžių programą ir kelionėmis į Gruziją bei Italiją. Ši vasara mums suteikia optimizmo, kad, nors ir po truputį, turizmo sektorius atsigauna“, – tikino I. Aukštuolytė.

D. Zapkutė pastebėjo, jog įtakos aktyvesniam kelionių planavimui turi ir tai, kad pamažu išmokstama gyventi su koronavirusu.

„Didėjančią kelionių paklausą lemia ne tik žmonių noras keliauti po beveik pusantrų metų suvaržymų, bet ir augantys pasiskiepijusių skaičiai, vis labiau nusistovinti keliavimo tvarka, turizmo sektoriaus adaptacija prie naujos, saugaus keliavimo realybės bei galimybė netolimoje ateityje turėti visoje ES bendrijoje galiojantį vadinamąjį skaitmeninį žaliąjį pažymėjimą“, – tvirtino komunikacijos vadovė.

Staigmena – Juodkalnija

Pašnekovių teigimu, jau dabar aišku, kad populiariausia lietuvių vasaros atostogų kryptis yra ir bus Turkija. Toliau rikiuojasi Graikija, Bulgarija, Ispanija. Į visas šias šalis organizuojami tiesioginiai skrydžiai iš Lietuvos.

Anot D. Zapkutės, šios vasaros hitu turėtų tapti Juodkalnija.

„Skirtingai nuo Turkijos ar Bulgarijos, kurias įprastai žmonės renkasi norėdami ramesnių atostogų, Juodkalnija, apsupta įspūdingos gamtos, puikiai tinka aktyvaus laisvalaikio mėgėjams. Juodkalnijos kurortai pastaraisiais metais sparčiai plėtojami, čia statomi nauji viešbučiai, gerinama kurortų infrastruktūra. Kone penkis kartus už Lietuvą mažesnė šalis turi apie 117 paplūdimių, kuriuos skalauja šilta Adrijos jūra. Susidomėjimą Juodkalnija lemia tai, kad žmonės gana pasyviai leido karantino laikotarpį, tad per atostogas nori ne vien pasideginti paplūdimyje, bet ir judėti, pažinti, atrasti“, – aiškino „Novaturo“ komunikacijos vadovė.

„Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė pastebėjo, jog kasmet atliekamų tyrimų rezultatai rodo, kad gyventojų keliavimo priežastys beveik nekinta. Dažniausiai jie keliauja norėdami susipažinti su šalies kultūra, pailsėti nuo darbo, įtampos ar siekdami pakeisti aplinką.

„Klientų, keliaujančių su kelionių organizatoriais, pagrindiniai kelionės pasirinkimo kriterijai – tinkama kelionės data, trukmė, kelionės kaina bei šalis, į kurią vykstama. Be šių pagrindinių priežasčių, taip pat jiems svarbus kelionės paketas „viskas įskaičiuota“, viešbučio vieta ir jo lygis. Keliautojai, kurie anksčiau planuodavo atostogas savarankiškai, šiuo metu renkasi keliones su kelionių organizatoriumi. Jie dažnai kreipiasi ne tik dėl lėktuvo bilietų, bet ir dėl viso kelionės paketo. Jie įvertina patrauklią kelionių organizatorių siūlomą kainodarą, tiesioginių užsakomųjų skrydžių patogumą bei kelionių organizatorių suteikiamas garantijas šiuo neapibrėžtu periodu, kurių negali suteikti reguliariųjų skrydžių organizatoriai“, – aiškino I. Aukštuolytė.

D. Zapkutė teigė, kad tos valstybės, kurios yra tapusios populiariausiomis tarp atostogaujančių lietuvių, labai rimtai žiūri į saugumo klausimą, yra įsidiegusios saugumo protokolus, kurie privalomi visiems turizmo sektoriaus segmentams.

„Turkija, pavyzdžiui, žengė dar vieną žingsnį – prioriteto tvarka skiepija paslaugų sektoriaus darbuotojus. Aišku, visiems keliautojams galioja kaukių dėvėjimo, saugaus atstumo laikymosi taisyklės, tačiau ilsėtis paplūdimiuose galima laisvai ir be kaukių, ekskursijos vyksta, viešbučiuose veikia SPA paslaugos, miestų kavinės teikia maistą išsinešimui ir t.t.“, – vardijo pašnekovė.

Už savaitę – mažiau nei 200 eurų

Svarbi priežastis, kodėl lietuviai aktyviai planuoja keliones užsienyje – jų kainos, kurios, anot kelionių organizatorių, dažnu atveju yra mažesnės nei renkantis poilsį Lietuvoje.

„Gegužės, birželio mėnesiais atostogų pasiūlymų Turkijos kurortuose galima rasti tikrai mažesnėmis kainomis nei 2019 metais. Pavyzdžiui, kelionės paketo su skrydžiu, savaitės trukmės apgyvendinimu ir maitinimu kainos prasideda nuo 335 eurų asmeniui. Savaitės trukmės atostogos Juodkalnijoje kainuos dar mažiau – nuo 189 eurų asmeniui“, – skaičius tinklaraščiui Euroblogas.lt vardijo D. Zapkutė.

I. Aukštuolytė taip pat atkreipė dėmesį, jog kelionių kainos šį sezoną labai panašios į 2019 metų sezono kainas, o dar neprasidėjus vasaros atostogoms, netgi mažesnės.

„Šiuo metu tiek kelionių organizatoriai, tiek šalys, norėdamos susigrąžinti turistus, siūlo įvairias nuolaidas ir patrauklias kelionių kainas. Dabar keliauti išties verta. Keturių asmenų šeimos kelionė į Turkiją savaitei 4* viešbutyje su „viskas įskaičiuota“ programa kainuoja apie 300-400 eurų. Prasidėjus moksleivių atostogoms, tikėtina, kad kelionių kainos didės, nes prasidėjus vasaros sezonui auga viešbučių kainos“, – teigė I. Aukštuolytė.

D. Zapkutė pabrėžė, jog pandemijos faktorius kelionių kainoms įtakos neturi, nors turizmo sektorius ir patiria papildomų išlaidų dėl saugumo reikalavimų. „Tiek viešbučiai, tiek ir oro vežėjai renkasi skirtingas kainų taikymo taktikas siekdami pritraukti keliautojų dėmesį, todėl ir atostogų pasiūlymų kainų ateinančiais mėnesiais bus galima rasti visokių“, – tikino pašnekovė.

Dėl rudens atsargesni

„Keliautojų elgesys keičiasi. Kelionės į Turkiją graibstomos iš karto, tuo tarpu rudens ir žiemos pradžios skrydžiai – rezervuojami iš anksčiau, ko nebūdavo. Žmonės tiesiog nusipirkdavo keliones, o dabar – elgiasi kitaip, atsargiau, palikdami simbolinį mokestį“, – sako „Tiketa Tour“ vadovas Gvidas Aukštuolis.

Anot jo, rudenį į Egiptą bendrovė planuoja skraidinti kelis sykius per savaitę, skrydžius pradės nuo spalio vidurio ir tęs juos iki balandžio vidurio.

„Šiuo metu yra rezervuota daugiau nei trečdalis suplanuotų kelionių, ko nebūdavo anksčiau. Tuo tarpu keliautojai keliones į Turkiją perka iš karto, neplanuodami labai toli į priekį. Ieško skrydžių čia ir dabar, priešingai nei rudenį“, – sako jis.

Laukia ES COVID-19 pažymėjimo

Vykstant atostogauti į užsienį, vis dar reikia įvykdyti nemažai reikalavimų, tačiau jie jau nebekelia nesusipratimų ar didelių nepatogumų.

„Visiems keliautojams akcentuojame, kad kelionės sklandumas priklauso nuo pasiruošimo jai – informacijos išsiaiškinimo ir tinkamo draudimo įsigijimo. Po truputį nusistovi aiškesnės saugaus keliavimo taisyklės, beveik visur galioja ta patį patekimo į šalį tvarka: neigiamas testo rezultatas, užpildytos specialios formos ir t.t. Tada reikia labai aiškiai žinoti, kas pasirūpins keliautoju, jei atostogaujant užsikrėstų virusu – valstybė ar tam skirtas draudimas. Nebeliko nerimo dėl reikalingo testo prieš parskrendant į Lietuvą, nes atostogaujantiems padeda atstovai užsienio šalyse: suteikia informaciją, kur keliautojai gali pasidaryti testus, padeda užsiregistruoti, pataria, kaip nuvykti iki reikiamos vietos, jei testą galima atlikti viešbutyje, kuriame keliautojai apsistoję – padeda suorganizuoti visą procesą. Labai rekomenduojame visiems keliautojams atvykti į susitikimus su mūsų gidais, kai jie lanko keliautojus viešbučiuose. Būtent šių susitikimų metu keliautojams yra suteikiama informacija, kaip saugiai ir greitai atlikti testus prieš išskrendant bei atsakoma į visus su saugumo reikalavimais šalyje susijusius klausimus“, – patarė D. Zapkutė.

I. Aukštuolytė teigė, kad vis daugiau šalių daro išimtis nuo koronaviruso paskiepytiems ar COVID-19 liga persirgusiems keliautojams.

„Tokios šalys yra Graikija, Bulgarija. Pagrindinis visų šalių, į kurias vykdome skrydžius, reikalavimas – neigiamo COVID-19 testo rezultato turėjimas. Vaikams iki 5 metų šis reikalavimas nėra taikomas. Tikimės, kad atsiradus „žaliajam pažymėjimui“ bei vis sparčiau vykstant vakcinacijai, keliavimas paskiepytiems asmenims dar labiau palengvės“, – vylėsi I. Aukštuolytė.

D. Zapkutė jai antrino, kad ne tik lietuviai, bet ir visos Europos piliečiai laukia šio skaitmeninio pažymėjimo.

„Visoje ES bendrijoje ir Šengeno erdvėje vieningai pripažįstamas skaitmeninis žaliasis pažymėjimas visų pirma žmonėms suteiks laisvę nevaržomai judėti tarp šalių, išvengti saviizoliacijos nuvykus į kitą šalį. Be to, jau bus galima išvengti papildomų finansinių bei laiko sąnaudų nuolat atlikinėjant testus ir išsiiminėjant sertifikatus. Vakcinacijos procesams įgaunant pagreitį, vis didesnė žmonių dalis galėtų grįžti prie įprasto kelionių bei atostogų planavimo, tad šio pažymėjimo įvedimas bus reikšmingas faktorius, palengvinantis saugų žmonių judėjimą tarp šalių“, – konstatavo D. Zapkutė.