Karantinas atnešė neįprastų patirčių – nuotolinį darbą galima dirbti ne iš biuro, o iš gamtos. Nauda akivaizdi – daugiau teigiamų emocijų, įkvėpimo, naujų jėgų. Vis daugiau įmonių keičia savo darbo principą į „Work from anywhere“, nes greitas internetas yra praktiškai visur, atsiranda galimybė dirbti palepinant save pasivaikščiojimais ramioje aplinkoje, gryname ore.

Vakare po darbų – puikios galimybės poilsiui su šeima, smagiam piknikui. Šiais metais kelionių ir judesio pasiilgusiai visuomenei vadinamosios ,,darbostogos“ ir savaitgalio poilsis su šeima – pravartu. O galimybių – daug. Idomu keliauti išmaniai pėstute teminiais maršrutais, dviračiu ar automobiliu po Trakų apylinkes su mobiliosiomis programėlėmis. Mūsų dviejų dienų pasirinkimas kiek techninis – Onuškio auto-moto parkas, Kukurūzų kaimas bei Aukštadvario kartodromas. O daugiausia įspūdžių vaikams paliko egzotiškųjų alpakų ūkis. Su jomis išsiskirti buvo itin graudu, teko pažadėti, kad būtinai sugrįšime pasižiūrėti, kaip auga alpakų jaunikliai.

Pažadais sugrįžti baigiasi ir jaunimo jodinėjimas. Tikrų tikriausias šeimos protų mūšis gamtoje ir puikios nuotaikos užtaisas – pasiplaukiojimas burlaiviu aplink Salos pilį. Atsakyti į burlaivio kapitono klausimus apie Trakų ežeryną tikrai nepaprasta, todėl iškyla neprailgsta. Gyvais gamtos vaizdais iliustruotos istorijos, geografijos ir biologijos pamokos. Žinoma, viskas priklauso nuo burlaivio kapitono noro ir pasirengimo. Kai gyvos komunikacijos iškylaujant pritrūksta, puikiai gelbsti keleto minučių audio pasakojimai, tereikia pasinaudoti prie lankytinų objektų įrengtais QR kodais – ši informacija pasiekiama 24/365.

Trakai – ne tik kibinai

Trakiškiai siekia paneigti mitą, kad Trakuose – tik pilis ir kibinai. Įdomu pažinti šį kraštą naujai, todėl populiarėja iki šiol mažiau turistiniai maršrutai „Trakų sekretai“, ,,Keliauk ir ragauk“, „Instagram‘iškiausios vietos“, ,,Trakų krašto sakralaus paveldo lobynas“, ,,Apkeliauk Trakus“.

Tuo tarpu turistiniai maršrutai Aukštadvario regioniniame parke užims kiek daugiau laiko ir labiau patiks tiems, kas mėgsta aktyvų poilsį gamtoje. Patirti pojūčiai ir vaizdingas kraštovaizdis tikrai atperka nueitus kilometrus.

Išalkote? Šiame krašte dažnoje maitinimo įstaigoje siūlomi kibinai, kad ir labai skanūs, greičiausiai jau nenustebins, nebent būtumėt prisiekęs jų mėgėjas. O štai sočiu išskirtinio skonio karaimų nacionaliniu patiekalu ,,Kiubėtė“ tikrai verta pasimėgauti. Viršutinė patiekalo dalis gali būti suvalgoma kartu su sultiniu, o visa likusi – kaip antras patiekalas. Taigi, du – viename. Rūšių įvairovė nustebins: Trakuose galite paragauti 13-14 rūšių kiubėtė su žuvimi, su mėsa, grybais, sūriu ir kitais įdarais. Ypatingo skonio – desertinės kiubėtė su vyšniomis.

Kokybiško karšto šokolado puodelis retro stiliaus šokoladinėje – taip pat savotiška Trakų vizitinė kortelė gurmanams ir tikra skonių jūra smaližiams. Beje, pirmasis šokolado skulptūrų muziejus Lietuvoje atidarytas būtent Trakuose. Apsilankę, išvysite keturis šokolado kambarius – Majų, Kolumbo, filmo „Šokoladas“ ir „Smagaus gyvenimo“ temomis, kuriems įkurti prireikė net dviejų tonų balto, juodo ir pieniško šokolado.

Muzikos ir gamtos darna

Akivaizdu, kad pusdienio ar dienos apsilankymui Trakuose tikrai nepakaks – romantiški vakariniai Galvės ežero saulėlydžiai ir naktiniai pasivaikščiojimai po Užutrakio parką yra tiesiog privalomi. Jei vakare Salos pilies kieme vyksta muzikinis renginys, tereikia įsitaisyti netoliese ir mėgautis užburiančia pavėjui atskriejusios melodijos ir neaprėpiamų vaizdų sinteze.
Visam laikui neišdildomas įspūdis lieka išgirdus Ūdrio ariją iš didingosios operos ,,Pilėnai“ – atrodo, lyg muzika būtų sujungusi tarpusavyje visas keturias gamtos stichijas. Tos arijos buvo priešpandeminiame periode 2019 metų vasarą, žadama, kad jos atskries ir apie Jonines. Nedideli kameriniai koncertai rengiami Užutrakio dvare, numatoma ir „Jazz Fiesta“ laivuose, o Justinas Jarutis liepos viduryje Trakų pilyje planuoja koncertą. Tradiciškai kiekvieno mėnesio paskutinį sekmadienį Trakų pilies lankymas būna nemokamas.

Ką dar veikti Trakuose sutemus? Aplankykite ypač gražią vakare apšviestą Trakų baziliką. Jei patinka istorija ir norite pajusti viduramžišką miesto dvasią, pasivaikščiokite po istorinę atmintį saugantį Trakų miestą maršrutu ,,Prakalbink istoriją” naktį. Aplankysite 7 Trakų istorines vietas ir objektus su įrašytais vaizdingais audio pasakojimais. Jei vilioja laukinės gamtos naktinis gyvenimas (o jis tikrai vyksta!), susiruoškite į naktinį žygį irklentėmis ar laiveliais. Pavakaroti ant vandens smagu ir BBQ plauste – romantiškai pavakarieniausite ir nakties poilsiui besiruošiančia gamta pasigrožėsite. Trakų ežerai turtingi fauna, tad nepamirškite pasiimti žiūronų.

Nakvynės vietų pasirinkimas platus: nuo glampingo iki vienkiemio ar vilos ant ežero kranto. Tereikia nuspręsti, ko labiau norisi – ramaus poilsio atokioje vietoje ar nuotaikingo aktyvaus pasibuvimo. Beje, dvasingi ir nuoširdūs trakiškiai tikrai turi ką įdomaus papasakoti pas juos apsistojusiems poilsiautojams. Tai dar vienas šio nuostabaus krašto ypatumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)