Ilgą laiką Eimantas Raulinaitis svajojo ką nors kolekcionuoti, tačiau visokios monetos ir kiti panašūs dalykai jo nedomino. Kai prieš trejus metus sukūrė pirmąją planetą, iš karto suprato, jog tai gali būti jo naujos kolekcijos pradžia.

„Iš pradžių pradėjau fotografuoti savo gimtojo miesto, Elektrėnų, vietoves, bet netrukus kilo noras pasižvalgyti po kitus miestus. Taip ir šovė mintis įamžinti kuo daugiau Lietuvos vietovių. Be to, visada norėjau pakeliauti po mūsų Tėvynę, tad pamaniau, jog šis projektas – puiki proga. Kodėl gi nebūtų galima kolekcionuoti Lietuvos miestų nuotraukų, tačiau neįprastu stiliumi? O galbūt net ir Lietuvos planetų fotoknygą galima sukurti“, – apie projekto pradžią pasakoja fotografas.

Lietuvos vietovės jo nuotraukose atrodo išties neįprastai ir iškart patraukia akį. Anot E. Raulinaičio, šio fotografijų stiliaus taikymo tikslas – atskleisti kitokį matymo kampą. Viena planeta sudaroma iš 20–40 nuotraukų, fotografuotų dronu visomis kryptimis. Iš esmės tai yra plati panoraminė nuotrauka, „išlenkta“ į planetos formą, sako jis.

„Žinoma, neužtenka tik „išlenkti“ nuotrauką, planetai sukurti reikia daug kruopštaus darbo, tad tenka taisyti ir gražinti netgi mažiausius pikselius. Kai kuriose planetose kartais galima įžiūrėti net atskirus žmones.“

Paklaustas, kaip atrenka vietoves, kurias fotografuos ir perkels ant drobės, fotografas teigia įkvėpimo naujai planetai sukurti ieškantis įvairiai. Dažniausiai jis iš anksto apžiūri vietoves palydovinėse žemėlapių nuotraukose.

„Į akį krenta įdomūs upių vingiai, miškai, takeliai, keliai, miestų architektūra ir kita. Tačiau net ir iš anksto pasirinktose vietovėse kartais tenka apskristi keletą ratų su dronu, kad rasčiau įdomiai atrodantį kadrą. Žinoma, pasitaiko atvejų, kai visai neplanuotai užtinki įdomią vietą.“

Nors vaikino tinklalapyje „Lietuvos planetos“ yra kelios dešimtys skirtingų Lietuvos miestų, miestelių ir kitų gerai žinomų vietų, jis dažnai sulaukia ir individualių užsakymų – žmonės pageidauja, kad sukurtų jų norimos vietos planetą. Dažniausiai tai būna užsakovo nuosavo namo aplinka ar kita ypatingą reikšmę turinti konkreti vieta, pavyzdžiui, vestuvėms pasirinkta bažnyčia, senelių ar tėvų sodas ir panašiai.

Anot pašnekovo, išskirti miestą ar vietovę, kurios planetos populiariausios, būtų sunku – žmonėms įdomūs tiek didieji, tiek mažieji miestai ir miesteliai.

„Vis dėlto ganėtinai daug dėmesio sulaukia pajūrio fotopaveikslai, kur dominuoja kopos, jūros bangos ir nuo saulės atsispindintis vandens paviršius. Taip pat ne mažiau populiarūs yra ežerų, miškų ir giraičių bei miestų centrų vaizdai“, – pasakojo E. Raulinaitis.

Projekto populiarumu besidžiaugiantis vaikinas sustoti neketina – planuoja dar labiau išplatinti planetų fotografijas įvairiais formatais, tokiais kaip kalendoriai, atvirukai ir magnetukai, – jų būtų galima įsigyti turizmo centruose, pašto skyriuose ar net parduotuvėse.


„Viena iš mano svajonių, kurią puoselėju nuo pat projekto pradžios, yra Lietuvos planetų fotoknyga. Joje žmonės galėtų pasigrožėti bent keliomis dešimtimis įvairiausių Lietuvos miestų fotografijomis. Šiuo metu stengiuosi išanalizuoti rinką, knygų spaustuves, galimą sklaidą ir kaip įmanoma geriau pasiruošti šiam projekto žingsniui. Nuoširdžiai tikiu, jog pavyks sukurti Lietuvos planetų fotoknygą, nes būtent ši svajonė buvo pagrindinė motyvacija viso projekto metu“, – savo planais pasidalijo E. Raulinaitis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)