Žurnalistas, keliautojas Orijus Gasanovas papasakos, kuo pasikeitė Dubajus, o apie populiariausias kelionių kryptis, rizikas ir ką reikėtų žinoti planuojant kelionę artimiausiu metu papasakos kelionių ekspertė Vilija Skaudžiuvienė.

Kaip karantinas paveikė Dubajų?

– Orijus: Dubajus vienas iš tų miestų, kuris save laiko vienu iš labiausiai pasiruošusių šiam laikotarpiui, kai reikia laikytis atstumų ir pan. Pavyzdžiui, prie garsaus Dubajaus fontano (man atrodo didžiausias pasaulyje), kuriame kas vakarą vyksta šou, anksčiau ten būdavo masės žmonių, o dabar kiekvienas žmogus turi savo kvadratuką, kuriame gali stovėti ir šalia jo negali būti nei vyro, nei žmonos ar vaikų, visi turi užsiimti savo kvadratuką. Į šou žmonės ateina 3 ar net 4 valandom anksčiau, kad gautų vietą ir matytų visą renginį iš geresnių pozicijų. Tai tokia juokinga kova dėl kvadratukų.

Kuo skiriasi taisyklės Turkijoje ir Egipte šiuo metu?

– Vilija: taisyklės tokios pačios kaip ir galiojančios visame pasaulyje. Kad turime laikytis saugių atstumų, rūpintis didesne asmenine higiena nei įprastai. Šie dalykai galioja tiek vienoje, tiek kitoje kryptyje. Galbūt skirtumai būtų tokie, jog Egiptas yra pažadėjęs turistams, kad jeigu kelionės metu apsikrėstumėte koronavirusu, jums būtų garantuotas nemokamas medicininis gydymas ir būtų dengiamos karantinavimosi išlaidos pačiame Egipte. Reiškia, kad jeigu turistas iškeliauja ir jam nutinka taip, kad jis suserga, papildomų išlaidų padengti nereikia. Su Turkija yra šiek tiek kitaip.

– O kalbant apie Turkiją, ten valstybė negarantuoja nemokamo gydymo. Ar yra Lietuvoje draudimas, kuriuo būtų naudinga apsidrausti šiuo metu keliaujant?

– Vilija: taip, Lietuvoje yra kelios draudimo kompanijos, kurios siūlo tokį draudimą, kuris dengia medicinines išlaidas, jei nutinka net ir koronaviruso atvejis. Tokios bendrovės yra ir tiesiog reikia pasidomėti. Kalbant apie Turkiją, yra viešbučių, kurie garantuoja nemokamą karantinavimąsi. Pati Turkija to nežada, jie nėra to paskelbę, nors praeitais metais jie turėjo panašias nuostatas kaip Egiptas. Tačiau galima išsirinkti viešbutį, kad atsitikus tokiam atvejui, karantinavimasis būtų nemokamas. Kitas dalykas – Turkija turi papildomą draudimą, kuris apdraudžia tiek medicinines, tiek karantinavimosi išlaidas. Svarbiausia yra susirinkta informacija ir sudėlioti saugikliai, kad kelionė būtų saugi tiek sveikatos, tiek finansiniu atžvilgiu.

– Kas geriausia šiuo metu? Planuoti kelionę pačiam ar pasitelkti kelionių organizatorių pagalbą? Kokie yra pliusai, minusai, ypač dabar, kai pasaulyje tokia įtempta situacija?

– Vilija: apie kelionių organizatorių keliones ir jų privalumus. Jeigu organizuota kelionė neįvyksta būtent dėl pandemijos, jūs turite galimybę keisti kelionę ar susigrąžinti pinigus. Jei kelionę organizuojate patys, tada reikėtų labai atidžiai rinktis: tiek apgyvendinimo įstaigų sąlygas, tiek skrydžių bilietų taisykles. Nes lengvas grąžinimas gali ir neįvykti. Visa atsakomybė gula ant pačio keliautojo ir reikia labai atidžiai skaityti, kad tos atšaukimo, perkėlimo galimybės būtų kuo maksimaliau lankstesnės. Kalbant apie kelionių organizatorius, visi veikiantys organizatoriai iš Lietuvos turi papildomas apsaugas. Nuo organizatorių priklauso ar apsauga bus visiškai nemokama arba gali kainuoti iki 20 eurų žmogui. Vadinasi jos įvairiai: „Covid pauzė“, „Keliauk be Covid“, bet esmė jų visų yra tokia pati. Jeigu jūs besidarydami testą prieš skrydį Lietuvoje sužinote, kad sergate, galite perkelti kelionę į kitą datą, kai būsite sveikas ir viskas bus gerai. Jūs neprarandate pinigų ir realiai likus parai laiko išsprendžiate tą situaciją informuodami kelionų organizatorių apie teigiamą testą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)