Apie savo netikėtą sėkmę vyras papasakojo savo Facebook paskyroje. Gavę leidimą, dalijamės jo istorija ir portale:

„Veiksmas vyksta Ferbankse, Aliaskoje (30 tūkst. gyventojų) – viename tolimiausių ir atšiauriausių JAV taškų nuo Lietuvos. Keliaudamas po Aliaską ir kitas valstijas mačiau reklamas kviečiančias užsukti pasiskiepyti. Pirma mintis, aišku, kad čia ne turistams. Meino valstijoje užsukome į „Wallmartą“, ten jie skiepija žmones tiesiog parduotuvėje. Pasiskiepyti galėčiau, jei ten būčiau registruotas ar gaučiau sąskaitas.

„Kiek girdėjom, nuo Birželio 1 d., skiepai bus prieinami visiems“, – žiniomis dalijasi skiepytojas Meine.
Balandžio 27 diena. Grįžtame prie Ferbankso. Vaistininkas „Safeway“ parduotuvėje sako: Taip, užsiregistruokite, kad ir rytojui, ir ateikite. Moderna ar Johnson & Johnson?“ Akivaizdu, kad Aliaskoje antro skiepo laukti mėnesį reiškia bankrotą anksčiau laiko. Imam „Johnson & Johnson“!
Pildant anketą prašoma nurodyti Social Security number (socialinio draudimo numerį – liet.). Neturiu. Praleidžiu šitą skiltį, lyg nepastebėjau. Ir vis tiek leido užsiregistruoti.

Šiandien, be didesnių ceremonijų, gavau skiepą. Jausmas lyg ištraukti „Get out from jail free“ Monopolyje. Nereikėjo būti nei senjoru, nei gydytoju, nei „per pažįstamus“, nei amerikiečiu.
JAV yra nemažai valstijų, kur nereikalauja būti prisiregistravus. Kitur reikia dirbti ar turėti nekilnojamojo turto. Aliaska oficialiai skelbia, kad nuo Birželio 1 d. galėsi pasiskiepyti oro uoste.

Amerika nors ir turi daugiausiai sergančių COVID, bet tuo pat metu nestabdo su skiepijimu. Iki tokio lygio, kad atsirado nauja keliavimo rūšis – vakcinų turizmas. Žmonės, daugiausia iš Pietų Amerikos, skrenda skiepytis į JAV, nes savo šalyje velniai žino kada ją gaus. Lietuvoje irgi neįsivaizduoju kada gaučiau.“


Netikėtai skiepą gavęs V. Mikaitis džiaugiasi, jog gauta „Johnson & Johnson“ yra pripažįstama ir Europoje, todėl teoriškai galės jam padėti grįžti į normalų gyvenimą Lietuvoje, kai bus įvesti Galimybių pasai. Vis dėlto, vyrui kilo klausimas, kaip šis skiepo gavimas užsienyje nuguls į lietuviškąją e.sveikatą. „Nusinešiau savo geltonąjį skiepų pasą, tai ten įrašė, kad paskiepijo, dar davė tokį lapelį, kur su ranka užrašytas vakcinos numeris“, – Delfi pasakojo V. Mikaitis ir svarstė, ar tokios informacijos Lietuvoje pakaks, jog jį įtrauktų į paskiepytų žmonių registrą.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, lietuviškasis galimybių pasas bus formuojamas iš e. sveikatos sistemos duomenų. Suvesti užsienyje paskiepyto asmens vakcinacijos duomenis į e. sveikatos sistemą šiuo metu galimybės nėra.

„Europos Komisija ir Pasaulio sveikatos organizacija siekia sukurti bendrą skaitmeninį skiepų pažymėjimą, kuris, patikrinus Lietuvoje kuriama verifikavimo programėle, būtų pripažįstamas ir Lietuvoje“, - rašoma SAM komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)