Vyriausybei sugriežtinus atvykimo į Lietuvą tvarką atostogaujantys ar darbo reikalais keliaujantys lietuviai namo sugrįžti gali tik turėdami neigiamą COVID-19 testo atsakymą. Dėl to ne visiems atostogos pasibaigia sėkmingai – ne vienam tautiečiui jau teko izoliuotis užsienyje ir laukti, kol pasveiks, o kai kurie neigiamo testo nesulaukia ir po dviejų savaičių izoliacijos.

Daugiau nei prieš dvi savaites, kovo 11 dieną, iš Egipto namo turėjęs skristi Robertas prieš grįždamas namo pasidarė privalomą COVID testą ir, deja, sulaukė teigiamo atsakymo. Kitame viešbučio korpuse izoliuotam vyrui po 6 dienų pakartojus PGR testą jis vėl buvo teigiamas. Rezultatas nepasikeitė ir dar po 6 dienų. Robertas džiaugiasi, kad Egipto valdžia įsipareigojo sumokėti už šalyje susirgusiųjų viešnagę, maitinimą ir net gydymą, jei šio prireiktų.

Tiesa, po savaitės, praleistos griežtoje saviizoliacijoje, vaikinui buvo leista laisvai judėti po viešbučio teritoriją, paplūdimį bei kavines, tačiau jis privalo dėvėti apsauginę kaukę.

Tris teigiamus testus gavęs ir šiuo metu daugiau nei dvi savaites izoliacijoje esantis vyras sako jokių ligos simptomų nejaučiantis, esąs sveikas. Anot jo, reikalavimas grįžtantiems Lietuvos piliečiams turėti neigiamą COVID testą jį glumina, nes trūksta informacijos, ką daryti jo neturint ir ar bus priimtas į lėktuvą.

Lietuvos keliautojų forumuose aptarinėjami atvejai, kai per atostogas susirgę lietuviai po ligos nesulaukia neigiamo PGR testo, todėl esą negali grįžti namo, nes sergantis keleivis užkrės visą lėktuvą. Delfi domėjosi, kaip tokiais atvejais turėtų elgtis poilsiautojai.

Anot užkrečiamųjų ligų specialisto, medicinos mokslų daktaro, profesoriaus Sauliaus Čaplinsko, tam tikrais atvejais PGR testas gali išlikti teigiamas net 92 dienas, nors žmogus viruso jau nebeplatina. „Tiesiog randamos viruso „nuolaužos“. Todėl PGR testas vis dar teigiamas, o žmogus gali būti nebeužkrečiamas“, – paaiškino jis.

Paklaustas, ar po dviejų ligos savaičių, nepaisant teigiamo PGR, žmogui saugu skirsti lėktuvu su sveikais keleiviais, profesorius sakė, jog greičiausiai asmuo jau nebeplatina viruso, bet būtina tinkamai naudoti apsaugines kaukes.

„Sunku pasakyti. Jei pasireiškė simptomų ir jie paskui pranyko, tai žmogus tikrai nebeplatina infekcijos. Tam tikrais atvejais buvo nustatyta, kad po 8–9 dienų sergantis asmuo jau nebeplatina viruso, bet tai tiksliai gali nustatyti tik kiti detalesni tyrimai. Turime tyrimo duomenis, kai transatlantiniu lėktuvu ilgai trunkančiu reisu skrido keli žmonės iš Kinijos, tarp jų buvo ir gavusių teigiamą testą. Tie, kurie dėvėjo kaukes, neužsikrėtė net sėdėdami šalia sergančiųjų. Lėktuvo ventiliacija riziką gali stipriai sumažinti. Dabar – nauja gyvenimo realybės stadija su šia liga, kai reikia galvoti, kaip mažinti individualią riziką, nes tai tęsis dar kurį laiką, ir tas „kurį laiką“ gali būti net 2–3 metai“, – Delfi sakė S. Čaplinskas.

Keliautojų grupėse lietuviai dalijasi informacija, jog po dviejų savaičių izoliacijos vėl gavus teigiamą testo rezultatą galima kreiptis į vietinius gydytojus bei prašyti pažymos su antspaudu, ji patvirtintų, kad asmuo 14 dienų laikėsi karantino ir nebėra užkrato nešiotojas. Egipte įstrigusiam Robertui sutiko pagelbėti ir kelionių vadovas Tadas Kertenis, jis lietuviui pasiūlė atlikti antigenų testą, kuris padės nustatyti, ar asmuo turi aktyvią COVID-19 infekciją.

Delfi susisiekus su NVSC atstovais, jie tikino, jog toks dokumentas yra tinkamas ir Egipte esantis vyras grįžti gali, nes iš persirgusiųjų neigiamo testo nėra reikalaujama, taip pat jiems nėra taikoma izoliacija. Anot NVSC atstovų, nuo kovo 22 dienos oro ir jūrų uostuose stebint parvykstančiųjų srautus matyti, kad pažymą apie tai, jog persirgo, pastarųjų 90 dienų laikotarpiu pateikia 3–5 proc. keleivių.

„Pagal šiuo metu galiojančius reikalavimus, COVID-19 persirgusiems asmenims izoliacija netaikoma. Kad ši išimtis būtų pritaikyta, asmenys, atvykę į Lietuvą, oro ar jūrų uoste patikrą vykdantiems pareigūnams privalo pateikti dokumentą, patvirtinantį, kad persirgo COVID-19 liga, kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-Co-V2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 90 dienų iki atvykimo į Lietuvą“, – rašoma NVSC atsakyme.

Keliautojų atostogomis besirūpinantys kelionių organizatoriai sako, kad susirgusiems keliautojams padeda ir šalyje dirbantys atstovai, – jie suteikia reikalingą informaciją bei padeda atlikti visus formalumus.

„Prieš išvykstant atostogų keliautojams visada rekomenduojame iki detalių išsiaiškinti visas toje šalyje galiojančias saugumo taisykles bei reikalavimus ir pasirūpinti tinkamu draudimu. Atostogautojams nuvykus į pasirinktą šalį visada padeda mūsų partneriai ir atstovai užsienio šalyse: suteikia informaciją, kur keliautojai gali pasidaryti testus, padeda užsiregistruoti, pataria, kaip nuvykti iki reikiamos vietos, jei testą galima atlikti viešbutyje, kuriame keliautojai apsistoję, padeda suorganizuoti visą procesą“, – sako „Novaturo“ atstovė Dovilė Zapkutė.

Taip pat ji rekomenduoja visiems keliautojams atvykti į susitikimus su kelionių organizatorių gidais, kai jie lanko keliautojus viešbučiuose, nes būtent šių susitikimų metu keliautojams suteikiama informacija, kaip saugiai ir greitai atlikti testus prieš išskrendant, bei atsakoma į visus su saugumo reikalavimais šalyje susijusius klausimus.

„Kiekvienas keliautojo, kuriam patvirtintas teigiamas testo rezultatas, atvejis gali būti skirtingas. Taip pat visada reikia sekti saugaus keliavimo taisyklių bei reikalavimų keliautojams atnaujinimus, todėl mūsų gidai neretai dar papildomai tikslinasi informaciją su Lietuvoje veikiančiomis atsakingomis institucijomis, kaip kad šiuo minimu atveju“, – sakė D. Zapkutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (311)