Praėjusį trečiadienį kovo 17 dieną, Europos Sąjunga (ES) nurodė svarstysianti įvesti Skaitmeninius žaliuosius sertifikatus, kad iki vasaros suaktyvintų Europoje turizmo rinką. Tokiuose pasuose būtų nurodomi COVID-19 tyrimų rezultatai, taip pat vakcinacijos duomenys – asmenys, kurių pastarojo meto testo rezultatai buvo neigiami, galėtų keliauti.

Didžiosios Britanijos vyriausybė taip pat ketina iki vasaros atostogų sezono įvesti panašią sistemą. Kovo 11 dieną Didžiosios Britanijos transporto sekretorius Grantas Shappsas Bendruomenių rūmams sakė, kad bus įvesti kelionių sertifikatai, ir atskleidė kalbėjęsis su ES atstovais ir „daugeliu kitų šalių“, kad vėl būtų galima atgaivinti keliones. Kovo 17 dieną tą patvirtino ir verslo sekretorius Kwasi Kwartengas, teigęs, kad „mes diskutuojame, kokiu būdu būtų geriausia tai padaryti“. Daugiau informacijos tikimasi sulaukti balandžio 12 dieną.

Islandija (kuri kovo 18 dieną jau atvėrė sienas paskiepytiems keliautojams) ir Lenkija jau pradėjo dalyti tokius sertifikatus, o Švedija, Danija ir Estija nurodė, jog kuria skaitmeninius imuniteto pasus. Ispanija ir Graikija ragina tokius pasus įvesti kuo skubiau. Ispanijos turizmo ministras netgi pareiškė įvesiantis žaliąjį keliavimo koridorių paskiepytiems Didžiosios Britanijos gyventojams, jei ES nesugebės sukurti veikiančios sistemos.

Graikija patvirtino, kad turistai, kurie sugebės įrodyti, jog buvo paskiepyti, turi antikūnų ar neigiamą testo atsakymą, nuo gegužės 14 dienos galės patekti į šalį atostogoms. Tokios šalys kaip Kipras, Portugalija ir Ispanija nurodė, kad visą vakcinacijos kursą praėjusių turistų lauks nuo gegužės pradžios, o Turkija pažymėjo turistus planuojanti įsileisti be jokių vakcinacijos ar neigiamo testo įrodymų.

Ar jie bus tarsi normalūs pasai?

Ne, jie turės saugios skaitmeninės programėlės formą, kurią bus galima greitai patikrinti. Ji rodys vakcinacijos duomenis, taip pat pastaruoju metu atliktų COVID-19 tyrimų rezultatus. ES Skaitmeninį žaliąjį sertifikatą taip pat bus galima išsiimti ir popierine forma.

Ar vaikams reikės vaikcinacijos pasų?

Kol kas neplanuojama nuo COVID-19 skiepyti vaikų iki 16 metų. Taigi toks pasas vaikams būtų betikslis. Tačiau ES siūlomi skaitmeniniai žalieji pasai rodytų ir COVID-19 testų rezultatus, todėl vaikai, turintys neigiamą testo atsakymą, galėtų keliauti.

Kada galėtų pasirodyti vakcinacijos pasai kelionėms?

Vasario pabaigoje Vokietijos kanclerė Angela Merkel pažymėjo, kad ES sutarė, jog tokie pasai yra reikalingi, ir kad jų įvedimas gali užtrukti tris mėnesius. Tai buvo patvirtinta ir kovo 17 dieną. Šie pasai, žinoma, bus skirti ES piliečiams, ir juos išduos pačios ES valstybės narės.

Kokia buvo reakcija?

Akivaizdu, kad turizmo sektorius ir oro linijų bendrovės nekantriai laukia, kuomet žmonės vėl pradės judėti. Dar 2020 metais Australijos oro linijų bendrovė „Qantas“ pranešė, kad ateityje skraidins tik tuos asmenis, kurie turės vakcinacijos sertifikatus, o kruizų ir turistinių kelionių organizatorė „Saga“ nurodė aptarnausianti tik paskiepytus klientus. Daug pajamų iš turizmo gaunančios šalys taip pat labai laukia vakcinacijos pasų.

Tačiau kai kurios pilietinių teisių organizacijos išreiškė būgštavimus, jog tokie pasai normalizuos tapatybės patikrinimus ir sudarys sąlygas „sveikatos apartheidui“. Kiti svarstė, ar ši pasų sistema bus koordinuojama tarptautiniu mastu, nes įvairiose šalyse vakcinacijos rodikliai yra skirtingi. Tai pat nėra visiškai aišku, ar paskiepyti žmonės tikrai nebegali platinti COVID-19 viruso, nors vasario pradžioje Didžiojoje Britanijoje paskelbti duomenys parodė, kad vakcinacija Oksfordo ir „AstraZeneca“ sukurta vakcina tikrai sumažino viruso plitimą. Vasario pabaigoje Izraelio atlikti anktyvieji tyrimai su „Pfizer“ vakcina paliudijo tą patį.

Ar reikės vakcinacijos paso, norint patekti į restoranus ir kavines?

Ne, bet gali būti panaudota viena Nacionalinės sveikatos tarnybos programėlės versija, rodanti, kad asmuo buvo paskiepytas ar turi neigiamą neseniai atlikto testo rezultatą. Ateityje gali būti priimta tvarka, kad žmonės, norintys patekti į barą, restoraną, teatrą ar kitą uždarą erdvę (net darbovietę), turės paliudyti savo COVID-19 statusą. Izraelis jau turi „žaliuosius pasus“, skirtus naudoti šalies viduje.

Ar vis tiek reikės dėvėti veido kaukę, kai būsiu paskiepytas?

Taip, nes, nepaisant teigiamų duomenų, iki šiol nėra visiškai aišku, kiek efektyviai vakcinos apsaugo nuo viruso platinimo. Taigi pasiskiepijus reikės ne tik dėvėti veido kaukes, bet ir laikytis socialinio atstumo. Be to, nė viena vakcina neužtikrina 100 proc. apsaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)