„Visi asmenys, grįžtantys ar atvykstantys į Lietuvos Respubliką keleivių vežimo tarptautinio susisiekimo maršrutais reguliariais, specialiais ir užsakomaisiais reisais (visų rūšių transportu), privalo turėti dokumentą (su vertimu į lietuvių, anglų ar rusų kalbą) apie asmeniui ne seniau nei 72 val. laikotarpiu prieš grįžtant ar atvykstant į Lietuvos Respubliką atliktą tyrimą COVID-19 ligai nustatyti ir gautą neigiamą tyrimo atsakymą (serologinių antikūnų tyrimų atsakymas nepripažįstamas)“, – rašoma Vyriausybės nutarime.

Be kita ko, keleivių vežimą organizuojančios įmonės privalo „užtikrinti, kad į transporto priemones nepatektų keleiviai, neturintys COVID-19 tyrimo ir gauto neigiamo tyrimo atsakymo“.

Išimtys taikomos ekipažų ir įgulų nariams, tranzitu per Lietuvą vykstantiems asmenims, asmenims iki 16 metų, taip pat paskiepytiems ar persirgusiems žmonėms, kai diagnozė patvirtinta „remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu“. Iki šiol tokią tvarką reglamentavo operacijų vadovo sprendimai, kuriuose buvo numatyta, kad atvykstantieji ar grįžtantieji iš paveiktų šalių sąraše esančių valstybių turi turėti ne seniau nei prieš dvi paras iki atvykimo atliktą COVID-19 tyrimą arba jį pasidaryti Lietuvoje.

Taip pat išimtis taikoma asmenims, turintiems gydymo įstaigos dokumentą, konkrečios šalies skiepijimų sertifikatą arba tarptautinį skiepijimų sertifikatą, nurodantį, kad asmuo buvo pilnai paskiepytas COVID-19 vakcina, registruota Europos Sąjungos vaistinių preparatų registre pagal skiepijimo schemą.

Kaip anksčiau sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, toks sugriežtinimas reikalingas atsižvelgiant į naujas koronaviruso atmainas ir tai, kad ne visi žmonės Lietuvoje užsiregistravę tyrimui atvyksta jo pasidaryti.

Neigiamas testas nuo izoliacijos neišgelbės

Visiems grįžusiems privaloma 10 dienų izoliacija (nepriklausomai nuo tyrimo rezultato). Izoliacijos laiką galima sutrumpinti ne anksčiau kaip 7-tą izoliacijos dieną savo lėšomis atlikus koronaviruso (PGR) tyrimą ir gavus neigiamą rezultatą.

Pagal dabar galiojančius teisės aktus, izoliacija netaikoma persirgusiems asmenims, grįžusiems iš užsienio, tačiau tai jie turi įrodyti pateikdami asmens sveikatos priežiūros įstaigos pažymą apie tai, kad persirgo COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 90 dienų iki atvykimo į Lietuvą.

Atkreipiame dėmesį, kad gydymo įstaigos pažymos nereikia, jei asmeniui COVID-19 liga buvo diagnozuota Lietuvoje ir duomenys pateikti Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje (toliau – ESPBI IS).

Izoliacija taip pat netaikoma paskiepytiems asmenims. Norint tai įrodyti, būtina pateikti gydymo įstaigos pažymą, konkrečios šalies skiepijimų sertifikatą arba tarptautinį skiepijimų sertifikatą, nurodantį, kad asmuo buvo pilnai paskiepytas COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcina pagal skiepijimo schemą. Visi paminėti dokumentai turi būti pateikiami su vertimu į lietuvių, anglų ar rusų kalbą.

Taip pat visi grįžtantys ar atvykstantys į Lietuvą asmenys privalo užsiregistruoti ir pateikti savo duomenis Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad prieš pradėdami kelionę lėktuvu, keltu, autobusu ar traukiniu, asmenys privalo užpildyti anketą NVSC interneto svetainėje ir gautą registracijos patvirtinimą (QR kodą) pateikti įlaipinimo metu. Elektroninę anketą rekomenduojama užpildyti likus ne mažiau kaip 24 valandoms iki kelionės pradžios.

Kiek kainuoja testai populiariausiose kryptyse?

Šiuo metu populiariausios lietuvių atostogų kryptys yra Tenerifė, Egiptas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Madeira ir Maldyvai. Jų privačiose laboratorijose PGR testų kainos svyruoja nuo 30 iki 120 eurų.

Su kelionių organizatoriais keliaujantys lietuviai turėtų kreiptis į bendrovės atstovą ir pasirinkti jiems tinkamiausią testo atlikimo būdą – vykti į laboratoriją arba esant galimybei ir suorganizavus laboratorijos atstovo atvykimą į viešbutį atlikti jį sutartoje vietoje. Tiesa, už nuvykimą iki laboratorijos arba darbuotojo iškvietimą į viešbutį taip pat gali tekti sumokėti papildomai. Keliaujantys savarankiškai į laboratoriją turės nuvykti patys.

Egipte PGR testai kainuoja maždaug 30 dolerių, maždaug 27 Eur. Tyrimo rezultatai gaunami per 24-48 val.

Tenerifėje PGR tyrimo kaina apie 99 Eur, antigenų testo kaina – 30 Eur. Tyrimo rezultatai gaunami per 24 val.

Madeiroje PGR tyrimų kaina nuo 75 iki 90 Eur. Tyrimo rezultatai gaunami per 24 val.

Dubajuje tyrimai kainuoja apie 30-60 Eur (priklauso nuo pasirinktos laboratorijos), rezultatai gaunami per 24 val.

Maldyvuose PGR tyrimai kainuoja nuo 85 iki 120 eurų. Rezultatai gaunami per 24-48 val.

Kaip jau anksčiau rašė Delfi, pagal šiuo metu galiojančią tvarką keliauti norintys lietuviai testus turi atlikti savo lėšomis, todėl privalomais PGR testais, o, tiksliau, jų kainomis privačiose klinikose nepatenkinti tautiečiai tikina, kad tai keliones pavertė prabangos preke. Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)