Egiptas visada buvo populiariausia ir viena pagrindinių lietuvių „šiltųjų“ žiemos atostogų krypčių. Į šios šalies kurortus kitų šalių piliečiai skraido jau kuris laikas, o beveik po metų pertraukos, nuo vasario 20 dienos, Lietuvoje veikiantys kelionių organizatoriai taip pat pradėjo vykdyti skydžius į Hurgados ir Šarm el Šeicho kurortus.

Anot kelionių organizatoriaus „Novaturas“ atstovės Dovilės Zapkutės, dabar Egiptas tikrai yra „ant bangos“. Prie Egipto populiarumo prisideda ir tai, kad šiuo metu šalies kurortuose galima laisviau leisti laiką nei Lietuvoje.

„Žinoma, galioja visos bendrosios taisyklės – rankų dezinfekcija, saugaus atstumo laikymasis, kaukių dėvėjimas uždarose patalpose bei viešajame transporte, viešbučiams ribojamas kambarių užpildymas, tačiau viešbučiuose žmonės gali pramogauti prie baseinų, mėgautis poilsiu paplūdimiuose, veikia kavinės ir barai“, – Delfi sakė D. Zapkutė.

Kelionių organizatoriai startavo su 2 skrydžių per savaitę programa, tačiau stebėdami augantį kelionių populiarumą planuoja pridėti papildomų skrydžių. Tai reiškia, kad ne tik daugiau keliautojų galės išskristi atostogų, bet ir atsiras galimybė susiplanuoti įvairesnių trukmių atostogas.

„Atnaujinus skrydžius į Egiptą orlaiviai prisipildė labai greitai. Iš pradžių žmonės keliones pirko vangiai, nerimaudami dėl ribojimų, testavimo, o dabar vos spėjame gaudyti laisvas vietas“, – sakė kelionių agentūros „Amberturas“ vadovė ir Lietuvos kelionių verslo asociacijos viceprezidentė Jurgita Kaušinytė.

Kelionių kainos, anot Jurgitos, labai kinta, nes jos priklauso nuo laisvų vietų orlaivyje bei viešbutyje. Viešbučių užimtumas šiuo metu negali būti 100 proc. – daugiausia 50-75 proc. Bet to, pašnekovė pastebi, kad lietuvaičiai kelionės perka paskutinę minutę, tačiau taip daro ne dėl mažesnių kainų.

„Žmonės dabar neplanuoja kelionės mėnesiui ar dviem į priekį. Dažniausiai iš anksto išsirenka viešbutį, o kelionę perka likus savaitei ar 5 dienoms iki išvykimo, nes baiminasi dėl besikeičiančių apribojimų, nori jaustis užtikrinti, kad, sumokėjus pinigus, jų kelionė nebus nukelta, kad tikrai galės išvykti“, – pastebėjimais dalijosi agentūros vadovė.

J. Kaušinytei pritaria ir D. Zapkutė, kuri taip pat pastebi, jog išlieka paskutinės minutės kelionių pirkimo tendencija, kai žmonės keliones įsigyja iki išvykimo likus kiek daugiau nei savaitei: „Tokį keliautojų sprendimą jau kuris laikas sąlygoja ne tiek atostogų pasiūlymo kaina, kiek saugumo reikalavimų keliaujant į užsienio šalis stebėjimas. Žmonių tiesiog jaučiasi komfortabiliau planuodami keliones artimuoju laikotarpiu.“

Pasak D. Zapkutės, tiek viešbučiai, tiek ir oro vežėjai renkasi skirtingas kainų taikymo taktikas siekdami pritraukti keliautojų dėmesį, todėl atostogų pasiūlymų kainų galima rasti visokių – tiek žemesnių lyginant su praėjusias metais, tiek ir aukštesnių. Ne išimtis ir Egiptas.

„Pavyzdžiui, kovo ir balandžio mėnesiams šiuo metu yra tikrai gerų kainų pasiūlymų – 5 žvaigždučių viešbutyje, 7 nakvynių „viskas įskaičiuota“ atostogos suaugusiam kainuoja nuo 540 eurų. 2019 metais vidutinė 7 naktų trukmės kelionės į Egiptą vienam žmogui kaina buvo apie 600 eurų, šiemet atostogų pasiūlymų galima rasti nuo 400 iki 900 eurų. Nors šiuo metu siūlome tikrai gerų kainų atostogų pasiūlymų, pastebime, kad žmonės yra labiau linkę rinktis ne vien kainą, bet ir vertina suteikiamų paslaugų kokybę. Tiesa, reikia nepamiršti, kad papildomai kainuoja privalomi testai keliaujantiesiems. Iš vienos pusės jie padidina bendrą atostogų biudžetą, bet privalomi testai yra šiandienos nauja keliavimo realybė, kuri greičiausiai išliks iki pilno vakcinavimo proceso įgyvendinimo“, – sakė pašnekovė.

Kelionėmis į Egipto kurortus besidomintiems lietuviams daugiausia klausimų kyla dėl neigiamo COVID-19 testo atlikimo, mat vienomis oro linijomis skraidinantys kelionių organizatoriai reikalauja turėti neigiamą testą dar prieš įlipant į orlaivį, kiti leidžia rinktis – arba atlikti testą Lietuvoje, arba jau nuvykus į Egiptą.

„Vienos aviakompanijos griežtai reikalauja, kad į jų lėktuvus lietuvaičiai ateitų jau su neigiamu testu, kitos leidžia rinktis – arba tekstą atlikti prieš skrydį, arba Egipte. Kokius reikalavimus taiko oro linijos, vertėtų pasidomėti dar prieš perkant kelionę, nes galima nemažai sutaupyti. PGR testų kainos Egipte žymiai mažesnės – Lietuvoje, privačiose klinikose, jos prasideda nuo 60–75 eurų, o Egipte kainuoja 30 dolerių (27 eurus)“, – patarė J. Kaušinytė.

Tiesa, jeigu testą nuspręsite daryti Egipte ir jis bus teigiamas, atostogas gali tekti praleisti ne taip, kaip planavote. Anot J. Kaušinytės, tokiu atveju teks izoliuotis viešbučio kambaryje, tačiau viešbučių darbuotojai nedraudžia iš jo išeiti pasivaikščioti, svarbiausia, kad nebūtų kontaktuojama su kitais žmonėmis. Maistas taip pat būna pristatomas į kambarį.

Dėl pandemijos kurortuose ribojamas ne tik viešbučių užimtumas, bet ir ekskursijų grupių dydis. Dabar dažniausiai siūlomos individualios ekskursijos mažesnėms grupelėms. „Turint omeny įprastas ekskursijas, ribojamas vietų skaičius – jeigu autobuse yra 40 vietų, jų gali būti užimta tik 20. Dėl to ekskursijų kainos šiek tiek aukštesnės“, – sakė pašnekovė.

Šiuo metu Hurgadoje esanti kelionių organizatoriaus „Novaturas“ atstovė Regina teigė, kad lietuviai noriai vyksta į ekskursijas ir labiau nei anksčiau džiaugiasi galimybe pakeliauti šalies viduje.

„Mums patiems buvo smalsu, ar poilsiautojai norės ekskursijų, ar bijos ir leis atostogas viešbučio teritorijoje, tačiau lietuvių noras keliauti, pažinti ir aplankyti įvairias Egipto vietas pranoko mūsų lūkesčius. Ir nors Egiptas jau daug kam atrodė pabodusi kryptis, šiuo metu dėl gerų orų, dėl čia esančios laisvės jis atrandamas iš naujo. Po karantino Lietuvoje čia tautiečiai jaučiasi kaip rojuje. Miestas yra visai nepasikeitęs, tik turistų gerokai mažiau. Dirba kavinukės, parduotuvės, muziejai – verda gyvenimas“, - pasakojo Regina.

Egipte pavasaris būna kiek vėsesnis, bes tautiečiams toks oras primena lietuvišką vasarą – dieną oro temperatūra siekia 23-26 laipsnius šilumos, todėl saulės ir jūros pasiilgę lietuviai Egipte džiaugiasi ne tik gero oro teikiamais malonumais, bet ir galimybe pailsėti nuo kaukių dėvėjimo. Kaukės lauke nėra privalomos, o tik rekomenduojamos, todėl poilsiautojai dažniausiai jų nedėvi, nebent patys to nori. Anot Reginos, viešbučiuose pagal taisykles taip pat reikėtų dėvėti kaukes, tačiau tai daro tik personalas.
„Viešbučių darbuotojai į turistus žiūri atlaidžiau, nes jie į viešbutį atvyksta turėdami neigiamus testus, todėl niekas čia pirštais juos nebado ir kaukės dėtis neliepia. Tiesa, už viešbučio ribų esančiose uždarose patalpose – parduotuvėse, muziejuose, autobusuose, net ir turguje, jei ten yra daug žmonių – kaukių reikia“, – Delfi sakė Regina.

Pokyčių yra ir maitinimo sektoriuje – dėl COVID-19 pandemijos daugelyje viešbučių restoranų poilsiautojai maistą dedasi ne patys, šiuo metu tai už juos padaro personalas, tereikia parodyti išsirinktus patiekalus.

Visiems, grįžusiems iš Egipto, kaip ir iš bet kurios kitos pasaulio šalies, reikalinga 10 dienų saviizoliacija, tačiau po 7 dienų savo lėšomis pasidarius PGR tyrimą ir gavus neigiamą atsakymą ją galima nutraukti.

Pagal dabar galiojančius teisės aktus, izoliacija netaikoma persirgusiems asmenims, grįžusiems iš užsienio, tačiau tai jie turi įrodyti pateikę asmens sveikatos priežiūros įstaigos pažymą apie tai, kad persirgo koronaviruso infekcija, kai diagnozė buvo patvirtinta, remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu, ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 90 dienų iki atvykimo į Lietuvą.

Anot NVSC, izoliacija taip pat netaikoma paskiepytiems asmenims. Norint tai įrodyti, būtina pateikti gydymo įstaigos pažymą, konkrečios šalies skiepijimų sertifikatą arba tarptautinį skiepijimų sertifikatą, nurodantį, kad asmuo buvo paskiepytas COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcina pagal skiepijimo schemą. Visi paminėti dokumentai turi būti pateikti su vertimu į lietuvių, anglų ar rusų kalbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (314)