Maldyvai viena pirmųjų pasaulio šalių po karantino atsidariusių turistams. Kaip sako vietinė valdžia, jų salos yra tobulai pritaikytos tam, kad virusas čia neplistų. Iš kiekvieno turisto reikalaujamas neigiamas koronaviruso testo rezultatas, vietiniams gyventojams draudžiama migruoti tarp salų, turistų judėjimas taip pat yra apribotas. O kad būtų dar daugiau saugumo – sugalvota visokių papildomų patikrų.

Bet pradėkime nuo pradžių – noriu papasakoti, koks išskirtinis yra tarptautinis Maldyvų sostinės Malės oro uostas. Vienas iš nedaugelio pasaulio oro uostų, aplink kurį beveik nėra automobilių.

Pirmas ir pagrindinis klausimas nusileidus Maldyvuose – ar su savimi neatsiskraidinote alkoholinių gėrimų. Ir tai ne koks nors juokelis, o labai rimtas dalykas, nes į šias egzotiškas salas turistai negali atsiskraidinti nė vieno butelio. Nei alaus, nei vyno, nei tuo labiau kažko stipresnio.

Žinoma, jeigu vis tik turistas pabandė ir surizikavo, o muitininkai surado butelį – iš salų jūsų tikrai niekas nedeportuos, tačiau alkoholį laikinai konfiskuos. Jį pasiliks oro uosto pareigūnai, jums duos specialų žetoną, kurį keliaudami namo galėsite išsikeisti atgal.

Išėjus iš oro uosto jūsų nepasitiks ratuota transporto priemonė – neatvažiuos nei taksi, nei Uberis, nei paprastas automobilis. Jūs būsite nukreipti į vieną arba į kitą pusę. Ką tai reiškia? Vienoje pusėje laukia kateriai, visokie laiveliai, valtelės, o kitoje – maži lėktuvėliai, kurie leidžiasi tiesiai ant vandens.

Nuo karantino turtingiausi lietuviai slepiasi privačiose salose: už naktį moka nuo 500 iki kelių tūkstančių eurų

Kas jus nugabens iki pasirinktos Maldyvų salos priklauso nuo atstumo ir nuo jūsų finansinių galimybių. Jeigu sala toliau – greičiausiai teks skristi su hidroplanu, jeigu arčiau – plauksite su laiveliu. Dažniausiai transportavimas nuo oro uosto iki turistinių salų būna įskaičiuotas į nakvynės kainą. Na, o jeigu iš anksto nieko nerezervavote ir norite rinktis vietoje, turite daug pinigų ir galite sau leisti rinktis bet ką – kainos bus įvairios. Privatus laivelis keturių-penkių asmenų kompanijai kainuos nuo šimto iki trijų šimtų eurų už valandą. Vandens lėktuvas atsieis brangiau – apie penkis šimtus eurų už nuskraidinimą iki pasirinkto taško.

„Vos tik atsisėdate į katerį – pamirškite visus savo rūpesčius“, - štai tokiais žodžiais dažniausiai pasisveikina Maldyvų kapitonai ir jie visiškai teisūs. Kuo toliau nuo oro uosto salos – tuo mažiau civilizacijos ir įprasto gyvenimo problemų. Šiose salose problemų apskritai nėra, bent jau tokį jų įvaizdį bando piešti dirbantys turizmo srityje.

Turistinių salų Maldyvuose yra keli šimtai, bet aš pasirinkau pavadinimu „Adaaran Prestige Vadoo“ – kaip ir sufleruoja pavadinimas – tai „prestižinė“ vietelė. Ji yra visiškai privati ir labai svarbi Maldyvuose. Būtent čia prasidėjo namelių ant vandens mada.

Tokiose salose didžiulė grupė žmonių dirba tam, kad jūs pasijaustumėte pasaulio valdovais, milijonieriais, na tiesiog visagaliais. Jeigu esate kuklūs – greičiausiai po kelionės į tokią vietą šiek tiek pasikeisite.

Atvykus prie manęs priėjo viešbučio vadovas, įteikė savo kortelę, prisistatė, sakė, jeigu ko reikės, skambinti jam bet kuriuo metu, tada atėjo kitas asistentas, atnešė interneto kodus, vėliau priėjo trečias asistentas, pasakė, kad jeigu ko reikės paplūdimio zonoje, jis mus aptarnaus, o vyšnia ant torto tapo ponas, prisistatęs vadu, ir pasakęs, kad jis visą laiką, kol aš būsiu čia, bus asmeninis mano asistentas. Tokio sutikimo aš nepatyriau niekur kitur. Asmeninis asistentas, kuris gali daryti viską, ko paprašysi. Saloje taip pat uždedamos apyrankės, kaip įprasta tokiuose viešbučiuose, tik čia jos vadinamos „ultra mega all inclusive“.

Brangios Maldyvų salos stengiasi, kad svečiai viso vizito metu nė karto neišsitrauktų piniginės ir pasijaustų lyg atsidūrę saloje, kur niekas neribojama. Valgyk kiek nori, nardyk kiek nori, eik į masažus kiek nori, ir net gerk kiek nori.

Tokiose – privačiuose, turistiniuose kurortuose negalioja sausasis įstatymas. Jų logika tokia: čia nebūna vietinių gyventojų, tik turistai – todėl svaigintis alkoholiu jiems leidžiama. Ir niekas nenormuoja svaigalų kiekio, nes gi poilsiautojai turi jaustis karališkai.

Kiek kainuoja toks karališkas poilsis – žiūrėkite laidoje „Orijaus kelionės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)