Vasario 8 dieną virš jūros patruliavusio sraigtasparnio pilotai miniatiūrinėje salelėje Angilų salose, kurios yra išsidėsčiusios tarp žemutinių Floridos salų (koralinių salų grandinės JAV pietryčiuose) ir Kubos, pastebėjo du vyrus ir vieną moterį, mojavusius savadarbe vėliava.

Kaip per interviu BBC pasakojo JAV pakrantės apsaugos leitenantas Riley Beecheris, jis vasario 8 dieną, pirmadienį, buvo išskridęs į eilinę patruliavimo misiją, kai iš oro pastebėjo kažką keista. Nusileidęs kiek žemiau, R. Beecheris saloje išvydo tris žmones, kurie aiškiai šaukėsi pagalbos.

Ekipažas neturėjo galimybės iš karto evakuoti šiuos žmones, tačiau paliko jiems vandens, maisto produktų ir radijo ryšio priemones.

„Deja, tarp mūsų nebuvo žmogaus, kuris būtų mokėjęs ispaniškai. Aš kažkaip su jais susikalbėjau ir supratau, kad jie yra iš Kubos ir kad jiems reikia medicininės pagalbos. Jie paaaiškino, kad saloje yra jau 33 dienas“, – pasakojo R. Beecheris.

Išgelbėti žmonės vėliau teigė, kad saloje atsidūrė po to, kai audringoje jūroje apvirto jų valtis. Saloje jie maitinosi praktiškai vien kokosų riešutais.

„Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šioje saloje niekas neauga, – pasakojo kitas ekipažo narys, leitenantas Justinas Dougherty. – Tačiau apsidairius atidžiau, galima pamatyti ir krūmų, ir netgi medžių. Taigi šiokią tokią priedangą jie vis dėlto turėjo“.

Kiek vėliau JAV spaudoje pasirodė žinių, kad kubiečiai saloje taip pat maitinosi žiurkėmis ir tradiciniu Bahamų delikatesu – jūrinėmis sraigėmis (angl. conch).

Kitos dienos rytą trys robinzonai buvo evakuoti. Jie buvo nugabenti apžiūrai į vieną Floridos medicinos centrą, o vėliau perduoti Imigracijos ir muitinės tarnybos pareigūnams.

Ar ši trijulė mėgino patekti į JAV, ar tiesiog pasiklydo jūroje, kol kas neaišku. JAV pakrantės apsauga tvirtino, kad jie stengėsi tik išgelbėti šiuos žmones. Praėjusių metų spalį vienoje saloje, esančioje netoli Angilų salų, taip pat buvo įstrigusi kiek didesnė Kubos piliečių grupė. Tačiau jai negyvenamoje saloje teko praleisti mažiau laiko – l0 dienų.

„Ne kiekvieną dieną pamatai tris žmones, kurie būna praleidę negyvenamoje saloje 33 dienas“, – sakė R. Beecheris. „Išvysti jų veiduose palengvėjimą, kai suteiki jiems viltį, yra kažkas nuostabaus“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)