„Vilniaus vardas pirmą kartą paminėtas 1323 m. kunigaikščio Gedimino laiške Hanzos miestų gyventojams, kuriuose juos kvietė atvykti į Vilnių. Ši data laikoma sostinės gimtadieniu. Kad šįmet per miesto gimtadienį vilniečiams nereikėtų liūdėti, atrinkome tinklalapius ir programėles, padėsiančius geriau pažinti miestą ir daugiau sužinoti apie jo garsenybes“, – pranešime žiniasklaidai sako „Bitės Profė“ Lina Štrafėlaitė.

Sužinokite, kur Vilniuje rastas mamutas

Tinklalapyje „Neakivaizdinis Vilnius“ pateikiami skirtingi Vilniaus vietovių maršrutai, kuriuos galite pasirinkti pagal pomėgius. Literatūros mėgėjai čia ras maršrutą, sudarytą pagal Ričardo Gavelio knygoje „Vilniaus pokeris“ aprašytas vietas ar Vilniaus geto „Popieriaus brigados“ knygų slėptuves.

„Menų mėgėjai tinklalapyje taip pat galės susipažinti su Vytauto Kernagio kūrybai svarbiomis vietomis ir pasidomėti sostinės kino teatro istorijomis. O gamtos mylėtojai – sužinoti apie vietas, kuriose buvo rastas Vilniaus mamutas, priešistorinis moliuskas, jūrinės fosilijos ir daug kitų įdomybių“ – pasakoja L. Štrafėlaitė.

Pasivaikščiokite po Vilnių virtualiai

Jeigu iš namų per sostinės gimtadienį eiti vis dėlto neketinate, galite panaršyti po virtualius turus. Turas po Vilniaus pilių valstybinį kultūrinį rezervatą primins, kaip Vilnius atrodė Gedimino laikais, kaip atsirado Gedimino pilis, Katedra ir kiti šio rezervato objektai. Istoriją jums papasakos Vilniaus miesto raktininkas, kurį virtualaus turo metu matysite apatiniame dešiniame ekrano kampe.

„Taip pat galėsite virtualiai pasivaikščioti po Vilniaus paveikslų galeriją ar Nacionalinę dailės galeriją ir iš virtualių gidų sužinoti apie Lietuvos menininkų istoriją ir svarbiausius kūrinius. Daugiau virtualių turų apie Vilniaus ir kitų miestų lankytinas vietas rasite puslapyje „We love Lithuania“, – pataria L. Štrafėlaitė.

Pažinkite Čiurlionio kūrybą

Norintiems susipažinti su menininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūryba ir išvysti senų Vilniaus fotografijų vertėtų išbandyti programėlę „Čiurlionis in Vilnius“ ( „Android“, „iOS“).

„Programėlėje rasite M. K. Čiurlionio eskizus, galėsite paskaityti literatūros kūrinius ir išgirsti šio kompozitoriaus kurtos muzikos. Svarbios M. K. Čiurlionio kūrybos ir gyvenimo vietos sužymėtos vėliavėlėmis Vilniaus žemėlapyje. Taip pat šalia pateikta senos sostinės įžymių vietų nuotraukos – norintiems sužinoti, kaip anksčiau atrodė Vilnius“, – paaiškina L. Štrafėlaitė.

Susidarykite savo maršrutą

Programėlėje „Vilnius Go“ ( „Android“, „iOS“) pamatysite šimtų lankytinų Vilniaus vietų sąrašą su trumpais aprašymais ir koordinatėmis. Jame bus ir mažiau žinomų objektų – skulptūrų, paminklų, ežerų, upių, fabrikų, muziejų, pažintinių takų, kapinių ir kitų vietų, apie kurias galbūt būsite nė negirdėję.

„Vilnius Go“ galėsite pasirinkti ir susidaryti norimą maršrutą, taip pat pasižiūrėti, kokios sostinės vietos geriausiai įvertintos kitų programėlės naudotojų. O kai iki lankytinos vietos bus likę mažiau nei 500 metrų, programėlė jus įspės, kad norimą vietą rastumėte greičiau. Tiesa, vilniečius raginame švęsti atsakingai, nesibūriuoti ir būtinai laikytis karantino rekomendacijų“, – pasakoja L. Štrafėlaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)