Jau vėliau, po rugsėjo 11-osios išpuolių Jungtinėse Valstijose, biometrinių pasų išplitimas sukėlė susirūpinimo dėl saugumo ir privatumo. „Su senuoju pasu mes žinojome savo padėtį, kas esame“, – 2006-aisiais skelbė BBC.

Šiandien vakcinacijos nuo COVID-19 sertifikatų perspektyva kelia nerimą dėl skaitmeninės diktatūros. Šią idėją propaguoja kelionių pramonė, siekianti, kuo greičiau grįžti prie įprasto gyvenimo ritmo po rekordiškai blogiausių metų užsienio turizmui, ir technologijų įmonės, nekantraujančios sudaryti pelningas vyriausybines sutartis ir besidairančios į duomenų aukso kasyklas. Taip, gera pasvajoti apie galimybę vėl laisvai keliauti, bet kritikai teigia, kad tokiu būdu bus sukurta lygybės stokojanti visuomenė, kurioje pasiskiepijęs elitas įgaus laisvę skraidyti į tolimas šalis, lankyti koncertus ar pietauti restoranuose. Ar mes tikrai norime būti dalijami į vakcinuotuosius ir nevakcinuotuosius?

Iš to galbūt būtų galima sukurti puikią serialo „Juodasis veidrodis“ („Black Mirror“) seriją, bet idėjos šalininkai Europos Sąjungoje su nuo turizmo priklausoma Graikija priešakyje dabar ne tai turi galvoje. Graikijos premjeras Kyriakosas Mitsotakis siūlo tokius skiepų pasus kaip priemonę, leidžiančią keliauti laisvai iš vienos šalies į kitą, taip pat kaip paskatą pasiskiepyti. Neplanuojama uždrausti keliauti nepasiskiepijusiems keliautojams.

Vis dėlto, Europos lyderiams ruošiantis šią savaitę svarstyti skiepų pasų klausimą ir Europos Komisijos (EK) vadovei Ursulai von der Leyen remiant idėją kaip „medicininę būtinybę“, esama rizikos, kad pastangos parengti tinkamus vakcinų pasus galiausiai atitrauks dėmesį nuo svarbesnių visuomenės sveikatos problemų. Kaip ir pernykštis skubotas entuziazmas dėl skaitmeninių imuniteto pažymėjimų COVID persirgusiems asmenims, turintiems antikūnų, arba dėl kontaktus atsekančių programėlių, skirtų plitimo grandinei nutraukti, kilęs sujudimas dėl skiepų pasų pernelyg didelis, per ankstyvas.

Pagrindinė problema čia yra ta, kad mes tik kelias savaites vykdome vakcinacijos kampaniją, kuri nusitęs iki 2021 m. pabaigos. Dar labai anksti kalbėti apie vakcinacijos sertifikatus, kai ES iki šiol paskiepyta vos 1,3 proc. gyventojų. –vien iki vasaros tikėtasi paskiepyti 70 proc. vendrijos suaugusių gyventojų. Planavimas iš anksto paprastai turi prasmę, bet šiuo etapu tik juodinamas skiepo, kaip visuomenės prekės, įvaizdis. Jeigu skiepų pasas atsiras jau rytoj, adresuotina rinka bus mažesnė už Slovakiją.

Kita problema šiuose debatuose yra tendencija išpūsti tikrą skiepų paso vaidmenį. Labai mažai tikėtina, kad kas nors norės išskirti nepasiskiepijusius, ypač kai asmenims, sergantiems sunkiomis alergijomis, ir nėščiosioms šiuo metu nepatariama skiepytis „Pfizer-BioNTech“ vakcinomis.

Užuot tapdami vadinamąja „dviejų krypčių visuomene“, mes veikiau sulauksime dvigubos biurokratijos. Vieni reklamuoja vakcinacijos sertifikatą, kiti – neigiamą COVID-19 testą. Ar ši idėja kardinaliai pakeis situaciją? Atsižvelgus į tai, kad mes dar turime sulaukti išsamių ir konkrečių vakcinacijos kampanijos rezultatų imuniteto atžvilgiu, panašu, kad testų rezultatai dar kurį laiką bus svarbiausi.

Skiepų pasai, užuot būdami vieningu projektu, kuris galbūt suderintų 27 ES šalių skirtingus požiūrius, kelia naujų argumentų. Rumunijos prezidentas šią idėją pavadino „kurstančia susiskaldymą“. Tuo tarpu Clement‘as Beaune, Prancūzijos jaunesnysis Europos reikalų ministras, teigia, kad debatai yra pernelyg „pirmalaikiai“, - ir jis teisus. ES savo energiją šiuo metu turėtų nukreipti į pastangas gauti vakcinas, užuot stačiusi oro pilis. Jeigu kas ir užlaiko vakcinacijos programą, tai tokio pobūdžio diskusijos, tvirtina Alberto‘as Alemanno‘as, Prancūzijos verslo mokyklos HEC teisės profesorius. Jos skatina klastoti sertifikatus arba brautis prie skiepų be eilės.

Vieną dieną iš tiesų gali prireikti skiepų nuo COVID -19 pasų, kaip kad kai kuriose šalyse reikalaujama pažymėjimo apie pasiskiepijimą nuo geltonosios karštligės. Susirūpinimas dėl privatumo ir etikos šiuo klausimu yra pagrįstas, bet problemos išsprendžiamos, o mūsų diskomfortas vieną dieną gali atrodyti keistas, kaip dabar mums atrodo S. Zweigo susirūpinimas. Didžiausias iššūkis šiuo metu yra išlaikyti realiais faktais pagrįstus debatus ir užtikrinti, kad jie netrukdys imunizacijos procesui. Mes dar nepasirengę.