Siūlome susipažinti su dešimčia mūsų akiai keistokų papročių, priimtinų ne kokiose nors egzotinėse, o Europos šalyse. Daugelį ypač stebina 7 ir 9 faktai. Įdomu, kurie iš jų keisčiausi pasirodys jums.

1. Žuvis su kvapeliu

Vienos iš Skandinavijos šalių – Švedijos – gyventojai ypač vertina tokį delikatesą kaip pūdyta silkė. Švedijoje švenčiama net Silkės šventė. Pūdyta, tiksliau, fermentuota, silkė ruošiama ypatingu būdu. Pirmiausia sumaišoma šiek tiek prieskonių ir druskos. Jais ištrinta silkė porai dienų paliekama ant saulės. Itin svarbu, kad silkė iš tiesų nesupūtų, o būtent pasifermentuotų. Patiekalo kvapas, atvirai sakant, tiesiog atstumiantis, tačiau, anot švedų, jį kuo puikiausiai kompensuoja dieviškas skonis.

2. Išgerkite, bet taurėmis nesidaužkite

Jei atsidurtumėte kuriame nors iš Budapešto barų ar bet kurioje kitoje Vengrijos vietoje, į kurią susirenkama mėgautis maistu ir gėrimais, atminkite, kad susidaužti taurėmis prieš išgeriant čia tikrai nėra priimtina. Ši tradicija susiformavo 1848 metais, kai Austrija numalšino Vengrijos revoliucionierius ir kariai šventė pergalę, susidauždami taurėmis. Vengrai šitai įsidėmėjo ir nutarė boikotuoti tokią madą.

3. Kepurės reikšmė

Lapkričio 25 d. minima Šv. Kotrynos diena. Ši šventoji, be viso kito, laikoma ir nesusituokusių asmenų globėja. Kaip tik todėl Prancūzijoje visos neištekėjusios 25 metų moterys užsimauna geltonas ir žalias kepures, simbolizuojančias išmintį ir tikėjimą. Kiekvienai moteriai ši šventė savaip reikšminga: vienos viliasi, kad galvos apdangalas padės kuo greičiau susirasti jaunikį, o kitos taip afišuoja savo nepriklausomybę.

4. Girlianda iš kojinių vienišiams

Vokietijoje poros neturėjimas sulaukus 25-erių akcentuojamas tikrai ne taip delikačiai kaip Prancūzijoje. Vokiečiai minėtą dieną ant vienišiaus namų pakabina kojinių girliandą. Tada tradicijos kaltininkas turi išgerti tiek kartų, kiek kojinių surišta į girliandą.

5. 10 tūkst. dolerių už antrą žmoną

Laikantis Turkijoje galiojančių tradicijų, vyriškis gali turėti ir antrą žmoną, bet tik su viena sąlyga: pirmajai savo išrinktajai jis turi padovanoti papuošalų už 10 tūkst. dolerių. Taip jis, esą, įrodo, kad finansinė jo padėtis – nepriekaištinga, taigi, net dviem jo išlaikomoms moterims komfortas garantuotas.

6. Nemėginkite užleisti vietos senjorams

Norvegijoje nėra priimtina viešajame transporte užleisti vietą pagyvenusiems asmenims. Toks gestas čia sukeltų mažų mažiausia tylų nepritarimą, bet galbūt net skandalą, kadangi mėginimas pademonstruoti mandagumą bus suprastas kaip noras akcentuoti fizinį savo pranašumą. Minėtina, kad norvegai į visus kreipiasi sakydami „tu“, nesvarbu, koks būtų pašnekovo amžius.

7. Verslo susitikimai saunoje

Suomijos gyventojai dievina pirtį ir eina į ją tiek esant reikalui, tiek ir be jo. Netgi dalykiniai susitikimai arba politinių klausimų aptarimas šioje šalyje gali vykti pirtyje, nes manoma, kad tai – puiki vieta, kurioje galima ramiai ir neskubant pasikalbėti apie tai, kas svarbiausia.

8. Indų daužymas prieš vestuves

Likus kelioms dienoms iki vestuvių Vokietijoje priimta apsilankyti jaunikio ir jaunosios namuose ir sudaužyti atsineštus indus. Šitai atlikę, patenkinti svečiai pasišalina, o porai tenka susitvarkyti. Vokiečiai įsitikinę, kad šis „Polterabend“ vadinamas ritualas yra sutuoktinių santarvės garantas.

9. Mandagumo kaštai

Besisvečiuodami graiko namuose, pasistenkite pernelyg nesižavėti dekoro elementais ir įvairiais daiktais. Jeigu prisipažinsite, kad jums itin patinka, tarkim, ant sienos kabantis paveikslas, namų šeimininkas privalės jį padovanoti.

10. Telegrama nuo karalienės

Pagal nuo 1917 metų Didžiojo Britanijoje gyvuojančią tradiciją šalies monarchas turi pasveikinti kiekvieną 100 metų sulaukusį asmenį, atsiųsdamas jam savo paties rašytą telegramą. Įdomu tai, kad šiuo metu karaliaujanti Elžbieta II turi visus šansus ir pati sulaukti šio garbaus jubiliejaus – juk dabar jai 94-eri. Tai gal ji turės siųsti telegramą sau?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)