Pasibaigus paso galiojimo laikui, Kotryna užsiregistravo vizito Migracijos departamento Vilniaus skyriuje, tačiau atvykusi paskirtu laiku sužinojo, kad paso pasidaryti nepavyks, nes jos gyvenamoji vieta deklaruota ne Vilniaus mieste.

„Sulaukusi savo eilės, priėjau prie langelio, o ten dirbanti moteris pasakė, jog dėl karantino aptarnauja tik gyvenamąją vietą Vilniuje deklaravusius asmenis. Dar pridūrė, jog turėčiau gyventi pagal deklaruotą gyvenamąją vietą. Tada pasiūlė važiuoti į savo gimtąjį miestą, kuriame esu deklaruota, ir ten darytis dokumentą“, – pasakojo Kotryna.

Daug metų Vilniuje gyvenanti ir dirbanti moteris darbuotojos paklausė, kaip esamomis sąlygomis, galiojant judėjimo ribojimams tarp savivaldybių, ji grįš iš gimtojo miesto į Vilnių, bet migracijos darbuotoja atsakymo nežinojo.

„Sako, jei norite, per 1 dieną galime padaryti pasą, ši paslauga kainuoja 190 Eur. Likau nesupratusi, kodėl normalia tvarka negali padaryti, o per 1 dieną gali. Be to, visi kurjeriai, paštas ir kitos įstaigos veikia, kodėl jie to daryti negali?“ – pasipiktinimo neslėpė moteris.

Jai taip pat kilo klausimas, kaip Vyriausybei priėmus nutarimą, griežtai draudžiančiam migraciją tarp savivaldybių, jie rekomenduoja, o, tiksliau, palieka tik vieną pasirinkimą žmogui – vykti į kitą savivaldybę.

„Po nesėkmingo vizito susisiekiau su jų Migracijos tarnybos klientų aptarnavimo centro vadybininke, mėginau išsiaiškinti, kaip nuvykus į gimtąjį miestą grįžti ten, kur gyvenu, bet nesu registruota. Ji pasakė, kad jei dirbu Vilniuje, kaip nors susitarsiu su policininkais, jog įleistų“, – pasakojo Kotryna.

Moteris nutarė kol kas nesidaryti paso, bet nežino, kaip elgsis toliau, nes gyventi be dokumento – ne išeitis: jo gali prireikti bet kada.

„Jų pasiūlymas važiuoti 200 km į deklaruotą gyvenamąją vietą ir ten darytis pasą šiek tiek išmušė iš vėžių, bet turbūt neliks kito pasirinkimo. Dabar turiu tik galiojantį vairuotojo pažymėjimą, nes ID kortelės niekada neturėjau, todėl negaliu banke atsiimti naujos atsiskaitymo kortelės, be to, prireikus negalėčiau gauti ir kitų paslaugų“, – nerimavo pašnekovė.

Migracijos departamento interneto puslapiuose www.migracija.lrv.lt ir https://www.migracija.lt/ yra pateikta informacija apie laikinai sugriežtinto karantino režimo sąlygomis taikomą klientų aptarnavimo tvarką tik pagal jų gyvenamąją vietą.

Delfi susisiekė su tarnyba ir paklausė, ar ši tvarka nedidina dar didesnio judėjimo šalies viduje, jei Vilniuje gyvenantis ir dirbantis žmogus privalo bent du kartus vykti į gimtinę užsisakyti dokumento ir jo atsiimti. Migracijos departamento atstovė Loreta Tumalavičienė patvirtino, jog priėmimo tvarka dėl karantino yra pasikeitusi, tačiau kiekviena situacija vertinama individualiai.

„Jūsų minima situacija, nutikusi Vilniaus skyriuje, yra nemaloni ir kiek neįtikėtina dėl tokios baigties.
Šiuo atveju susisieksime su jūsų minima kliente ir aptarsime susiklosčiusią situaciją bei pasiūlysime tinkamą laiką atvykti į Vilniaus skyrių“, – teigė L. Tumalavičienė.

Anot jos, klientų aptarnavimo tvarka buvo laikinai pakeista reaguojant į Lietuvos Respublikos Vyriausybės priimtus sprendimus dėl plintančios infekcijos suvaldymo ir siekiant apsaugoti klientus bei darbuotojus nuo rizikos susirgti COVID-19 liga, todėl sugriežtinto karantino sąlygomis asmenys aptarnaujami tik Migracijos departamento padalinyje, teikiančiame paslaugas savivaldybei, kurioje yra deklaruota kliento gyvenamoji vieta.

„Aptarnaujant klientus, kurie kreipiasi ne į savo gyvenamosios vietos migracijos padalinį, kiekviena kliento situacija nagrinėjama individuliai ir, atsižvelgiant į pateiktus argumentus ir pagrindžiančius dokumentus, priimami sprendimai dėl tokio asmens aptarnavimo“, – aiškino L. Tumalavičienė.

Pasak jos, įgyti pasą tą pačią dieną jį užsisakius galima visiems Lietuvos piliečiams, nes ši paslauga teikiama tik Vilniaus mieste ir yra labiau orientuota į tuos klientus, kuriems dokumento reikia ypač skubiais atvejais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)