Kada jau galėsime planuoti keliones ir pirkti bilietus bei kur keliausime 2021-aisiais, – apie tai „Delfi ryto“ laidoje pasakojo keliautojas, kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius ir Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė.

Kiekvienais metais sudarant vertų aplankyti šalių topus, buvo atsižvelgiama į daugybę kriterijų, tačiau šiemet pagrindinis kriterijus – koronaviruso sergamumo lygis. Anot Rimvydo Širvinsko-Makaliaus, dabar daugiausia klausimų turistams kyla dėl saugumo ir reikalavimų ketinant atvykti į norimą šalį.

„Daugeliui keliautojų jau tinka reikalavimas atlikti ir turėti neigiamą koronaviruso testą, be to, Lietuvos Vyriausybė įvedė pakankamai saugius reikalavimus grįžus izoliuotis 10 dienų arba atlikti testą, gavus neigiamą atsakymą izoliacija nėra privaloma. Manau, kad minėtos taisyklės galios ir šiais metais. Kad ir kaip būtų gaila, dabar realybė tokia, jog mes privalome rinktis iš tų šalių, kurios įsileidžia turistus, o ne iš tų, kurias norime pamatyti. Žiemos periodu krypčių pasirinkimas tikrai ribotas. Dabar laisviau prieinamos kryptys yra Maldyvai, iš Varšuvos galima patekti į Kubą, į Dominikos Respubliką, taip pat keliautojai vyksta į Meksiką, Jukatano pusiasalį, Kankūno kurortą. Labai tikimės, kad ir Europa atsivers pavasario ir vasaros sezonui“, – viliasi jis.

Pasak keliautojo, pandemija šiek tiek pakeitė ir turistų elgesį, nes dabar daug daugiau keliautojų prašo kelionių organizatorių arba agentūrų patarimų ir rekomendacijų.

„Aš savo socialiniuose tinkluose sulaukiu vis daugiau klausimų iš patyrusių savarankiškų keliautojų, nes reikalavimai, norint patekti į vieną ar kitą valstybę, labai dažnai keičiasi. Kai keliautojai iš mūsų įsigyja kelionę prieš mėnesį ar du, iki išvykimo dar kelis informacinius laiškus nusiunčiame apie pasikeitusius reikalavimus. Dažniausiai tai būna kokie nors sušvelninti ribojimai“, – „Delfi ryto“ laidoje pasakojo R. Širvinskas.

Nors situacija pasaulyje vis dar gana įtempta, dalis žmonių jau planuoja būsimas atostogas. Paklaustas, kuriuo metų laikų šiemet saugiausia planuoti keliones ir pirkti bilietus, R. Širvinskas pastebi, jog vieni keliones planuoja mėnesį ar du į priekį, kiti – kur kas optimistiškesni – jau galvoja apie pavasarį ir vasarą.

„Žiemos periodu kelionės, deja, yra kiek brangesnės, nes tai daugiausia egzotinės, tolimos kryptys, kurių kainų vidurkis 1500 eurų asmeniui už savaitės ar 10 dienų atostogas, tačiau tie, kurie gali skirti mažesnius biudžetus, kovo mėnesiui jau užsako keliones į Madeirą. Dabar jau ir Lietuvoje pastebiu gerėjančią situaciją, todėl tikimės, kad mus, lietuvius, greitai įleis dar daugiau valstybių. Tiesa, daug keliautojų yra gana optimistiškai nusiteikę ir jau planuoja pavasario bei vasaros išvykas. Kelionių organizatoriai jau pasiruošę pradėti keliones į Turkiją, Graikijos salas, ir aš tikiuosi, kad jas jau bus galima vykdyti, o Lietuvos keliautojai galės saugiai išvykti poilsiauti“, – sakė pašnekovas ir pridūrė, kad, jo manymu, Graikijos salos ir lietuvių pamėgta Turkija atsigaus greičiausiai, nes jos ir per pandemiją sugebėjo priimti turistus bei staigiai prisitaikė prie pokyčių.

Šiuo metu Maldyvuose atostogaujantis ir dirbantis kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius teigia, jog tikrai yra vietų, kur galima keliauti saugiai: „Pavyzdžiui, Maldyvuose kasdien užfiksuojama tik keliolika atvejų. Ši valstybė suskaidyta į daugybę salų, todėl plisti koronavirusui gana sunku. Be to, visi be išimties į Maldyvus atvykstantys turistai privalo turėti neigiamą COVID-19 testo rezultatą, todėl jaučiuosi saugiai ir prie vietinių, ir prie turistų.“

Rimvydas Širvinskas-Makalius

Jo teigimu, oro linijų bendrovės ir viešbučiai siūlo vis lankstesnes atšaukimo sąlygas, kad turistas turėtų kuo mažiau įsipareigojimų ir kad jam būtų lengviau priimti sprendimą keliauti. Be to, antradienį Seimas po svarstymo pritarė Civilinio kodekso pataisai, kuria numatoma iki 14 dienų sutrumpinti terminą, per kurį kelionių organizatoriai turės grąžinti pinigus turistams už keliones, neįvykusias dėl koronaviruso krizės.

„Kelionių organizatoriai jau netrukus už neįvykusias keliones pinigus turės grąžinti ne per 90 dienų, o per 14, tai irgi turėtų paskatinti žmones keliauti. Dar vienas pastebėjimas – įvedus reikalavimą per 14 dienų turistams grąžinti pinigus, žmonės daug labiau pasitikės kelionių organizatoriais, todėl mažiau planuos savarankiškas keliones, nes oro linijų bendrovėms tokio reikalavimo nebus“, – įsitikinęs pašnekovas.

Šiuo metu Madeiroje atostogaujanti Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė, paklausta, ar šiuo metu keliauti yra saugu, teigė, jog „keliauti niekada nebuvo saugiau nei dabar“.

„Dabar yra įdiegta labai daug higienos ir saugumo užtikrinimo priemonių, todėl keliauti niekada nebuvo saugiau nei dabar. Aišku, būtina pasirinkti saugią šalį, bet keliauti dabar tikrai galima, ir matome, kad žmonės tai daro. Mes išmokome susigyventi su pandemija. Labai tikimės, kad greitai kelionės atsigaus dar labiau ir žmonės keliaus daugiau“, – sako ji.

Žydrė Gavelienė

Ž. Gavelienė pastebi, kad Lietuvoje sugriežtėjus karantino reikalavimams nemaža dalis lietuvių į užsienį išvyko ilgesniam laikui. Vieni – į saugesnes Europos vietas, kiti – dar toliau ir iš ten tęsia nuotolinį darbą arba mokslą.

„Jei keliautojas yra mobilus, jis gali keliauti ir dabar, o jeigu norite ne darbostogų, o tiesiog atostogų, tuomet verta pasvarstyti apie vasario vidurį – moksleivių žiemos atostogas. Tai būdavo labai populiarus atostogų metas keliauti į Egiptą, į įvairius slidinėjimo kurortus arba lankytis Europos sostinėse. Šiais metais šitai turbūt pasikeis ir slidinėjimo kelionių bus kur kas mažiau, bet saugių vietų, kur keliauti galima, tikrai yra. Šiuo metu Europoje mes rekomenduojame Madeirą arba Kanarų salas. Jos puikiai tvarkosi. Norintiems keliauti toliau galima rinktis Maldyvus, Meksiką, Kosta Riką. Na, o didysis keliavimas prasidėdavo kovo pabaigoje–balandžio pradžioje, per šv. Velykų atostogas. Kelionių organizatoriai jau dabar turi patogių tiesioginių skrydžių šiomis datomis, tereikia išsirinkti“, – teigia pašnekovė.

Paklausta, kaip keliones paveiks prasidėjusi vakcinacija, Ž. Gavelienė sako, kad dabar keliaujant žmogui reikalingas identifikacijos dokumentas ir neigiamas testo rezultatas, o ateityje pastarąjį pakeis vakcinos dokumentas.

„Šiuo metu Europos mastu yra sprendžiamas klausimas, kaip tą skiepo įrodymą turėti skaitmenine forma, kad visos institucijos galėtų prisijungti ir patikrinti. Taip, vakcina nuo koronaviruso taps nauju dokumentu, kuris leis keliauti plačiau“, – įsitikinusi pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)