„Turizmo apimčių sumažėjimas 2020 m. yra 72 proc. susijęs su kelionių ribojimu, vartotojų nuogąstavimais ir pasauline kova su koronavirusu. Dėl tokių veiksnių šie metai tapo prasčiausi turizmo istorijoje. Naujausiais duomenimis, nuo sausio iki spalio pasaulio šalys priėmė 900 mln. turistų mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.“, – rašoma JTPTO pranešime.

Agentūros duomenimis, tarptautinis turizmas patyrė 935 mlrd. dolerių tarptautinio eksporto turizmo (768 mlrd. eurų) nuostolį, o tai 10 kartų didesnis nuostolis, nei buvo patirtas 2008 m. dėl pasaulinės ekonomikos krizės.

„Remiantis šia statistika, galima tikėtis, kad, pagal metų rezultatus, tarptautinių turizmo atvykimų sumažės milijardu, arba 70–75 proc., taigi bus grįžta prie 30 metų senumo lygio. Turizmo srities pelnas sumažės 1,1 trln. dolerių. Dėl šitokio staigaus [pelno] sumažėjimo pasaulinis BVP gali sumažėti 2 trln. dolerių“, – skelbia JTPTO.

Labiausiai sumažėjo kelionių Azijos ir Ramiojo vandenyno regione – per 10 mėnesių net 82 proc. Artimuosiuose Rytuose fiksuojamas 73 proc., Afrikoje – 69 proc. kelionių sumažėjimas. Tarptautinių atvykimų į Europą ir Ameriką sumažėjo 68 proc. Europoje – mažiausias kelionių sumažėjimas, kadangi trumpam laikotarpiui – vasaros mėnesiams kelionės buvo atgaivintos. Po antros koronaviruso bangos regione vėl buvo įvesti apribojimai. Tiesa, JTPTO duomenimis, 91 proc. šalių regione sušvelnino kelionių apribojimus.

„Duomenys apie turistų išlaidas ir toliau rodo labai menką tarptautinių kelionių paklausą. Vis tik kai kuriose rinkose, kaip antai, JAV, Vokietijoje ir Prancūzijoje, pastaruoju metu pastebima atsigavimo požymių. Be to, vidinio turizmo paklausa toliau didėja Rusijoje, Kinijoje ir kai kuriose kitose valstybėse“, – pranešė JTPTO.

JTPTO prognozėmis, 2021 m. antrą pusmetį turizmas gali šiek tiek atsigauti, bet veikiausiai prireiks 2,5–4 metų, kol pagal tarptautinio pelno kiekį bus grįžta prie 2019 m. lygio.

„Naujienos apie skiepijimo pradžią didina vartotojų norą keliauti, tačiau iki [turizmo] atšakos atsigavimo dar toli. Šalims būtina sutelkti pastangas ir saugiai atverti sienas, išlaikyti turizmo sferos darbo vietas ir įmones. Darosi vis akivaizdžiau, kad turizmas – vienas iš labiausiai nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusių ekonomikos sektorių“, – pareiškė organizacijos vadovas Zurabas Pololikašvilis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)