– Šių metų pradžioje, kol dar gyvenome įprastą gyvenimą, jūsų kišenėje jau gulėjo ne vienas skrydžio bilietas. Papasakokite, kaip pandemija pakeitė jūsų kelionių planus.

– Teko atšaukti suplanuotą Velykų kelionę į Portugaliją ir apskritai sumažinti kelionių tempą. Laimė, už daugumą atšauktų skrydžių pavyko atgauti pinigus, nors ir ne iš karto. Vis dėlto netikėjau, kad pandemija užsitęs taip ilgai. Vasarą jau buvau patikėjęs tuo, kad ji greit baigsis. Deja, buvau neteisus. Labai ištroškau kelionių ir planuoju naujas, nors ir gerokai atsargiau. Žinoma, dabar negali būti 100 proc. tikras, kad įgyvendinsi savo planus.

Anksčiau Delfi straipsnyje (jį galite rasti čia) pasakojote, kad norėdamas atgauti pinigus už atšauktus skrydžius turėjote nueiti kryžiaus kelius. Ar, susidūrus su ne visada tinkamu elgesiu, pasikeitė jūsų nuomonė apie kai kuriuos turizmo rinkos žaidėjus?

Tikrai taip. Maloniai nustebino „AirBaltic“, kuri visada būdavo pasiekiama telefonu ir per „protingą“ laiką sugrąžino pinigus už bilietus. Panašiai elgėsi ir LOT bei „Norwegian“ – pastaroji sugrąžino pinigus net ir turėdama rimtų finansinių sunkumų. Labiausiai esu nepatenkintas Portugalijos oro linijomis TAP, kurios iki šiol negrąžino pinigų už balandį turėjusius įvykti skrydžius. Taip pat nusivyliau kai kuriomis internetinėmis kelionių agentūromis.

– Ką patartumėte ieškantiems pigių skrydžių? Ar dabar verta, saugu juos pirkti?

Dabar siūloma daug pigių skrydžių, tačiau žmonės bijo juos pirkti, nes oro linijos dažnai keičia tvarkaraščius, o šalys – reikalavimus atvykstantiems turistams. Taigi, jei skrydis kainuoja vos kelis ar keliolika eurų, galima jį tiesiog nusipirkti ir nusiteikti pasikeitus aplinkybėms prarasti. Kitu atveju galima laukti paskutinės minutės ir pirkti tada, kai atšaukimo tikimybė minimali, pavyzdžiui, likus savaitei ar dviem iki kelionės.

Turėkite omenyje, kad ES keleivių teisių reglamentas vis dar galioja, ir oro linijos, atšaukusios skrydį dėl nesvarbu kokios priežasties, privalės jums grąžinti pinigus. Deja, realybė tokia, kad jos nesilaiko reglamente nustatyto termino ir dažnai delsia tai padaryti ilgus mėnesius. Dar sunkiau būna atgauti pinigus už bilietą, kuris pirktas ne tiesiogiai iš skrydžių bendrovės, o iš internetinės kelionių agentūros, todėl tiesiogiai pirkti saugiau. Taip pat gerokai saugiau pirkti vieną jungiamąjį bilietą negu kelis atskirus. Pagal minėtą ES reglamentą oro linijos, atšaukusios skrydį, taip pat privalo jus nukreipti į paskirties tašką kitu lėktuvu, bet šiuo metu mažai bendrovių, ypač pigesnių, laikosi minėto reikalavimo.

Galima įsigyti ir kelionės sutrikimo draudimą, tačiau dabar jis labai pabrangęs.

Žinoma, prieš perkant bilietą raginu pasidomėti šalių reikalavimais – ar įsileidžiami turistai, ar atvykus neprivaloma saviizoliacija, ar reikia testo ir kur jį galima atlikti, ar būtina prieš skrendant užpildyti formą.

Ne mažiau svarbu pasidomėti ir pačiu pandemijos išplitimu toje šalyje. Nepatariu dabar keliauti ten, kur situacija gerokai prastesnė nei Lietuvoje, taip pat ten, kur labai didelis gyventojų tankumas ir prasti higienos standartai.

– Ar pajutote, kad dabar kelionės pigesnės?

– Dabar, kai daugelis lėktuvų skraido apytuščiai, iš tiesų galima nusipirkti nemažai pigių skrydžių – ne tik trumpųjų, bet ir ilgųjų. Bėda ta, kad planuodamas kelionę iš anksto negali būti tikras, kad viskas įvyks, kaip suplanuota, todėl iš anksto pirkdamas bilietą nemažai rizikuoji. Oro linijos gali atšaukti skrydžius arba pakeisti jų tvarkaraštį, tiesa, jūs dažniausiai turėsite galimybę atgauti pinigus. Blogiausia situacija būtų, jei skrydis nebūtų atšauktas, o jūs dėl kokių nors priežasčių negalėtumėte juo pasinaudoti, pavyzdžiui, susirgtumėte arba dėl karantino šalis nebeįsileistų turistų. Tuomet, tikėtina, prarastumėte pinigus, nebent pavyktų pasikeisti skrydžio datą. Nemažai bendrovių šiuo metu tai leidžia padaryti nemokamai arba gerokai pigiau nei įprastai.

– Savo feisbuko paskyroje „Mokėk keliauti“ nuolat pateikiate pigių skrydžių pasiūlymų, akcijų, dalijate patarimus, nors nedirbate turizmo industrijoje. Kodėl tai darote?

– Nes pats nuo mažens domiuosi kelionėmis, nuolat seku jų tendencijas ir naujienas, taigi noriu tuo dalytis su kitais, paskatinti daugiau žmonių keliauti savarankiškai, informuoti juos apie pigesnių kelionių galimybes, galiausiai – suburti savarankiškų keliautojų bendruomenę. Džiaugiuosi, kad mano įkurtas feisbuko puslapis jau turi daugiau kaip 17 tūkst. sekėjų.

– Pigių skrydžių nesiliovėte ieškoti net paskelbus pirmąjį karantiną. Netikėjote, jog koronavirusas ilgam sukaustys pasaulį?

– Tikrai netikėjau, kad sukaustys taip ilgam.

– Po paskutinės jūsų kelionės į užsienį praėjo nemažai laiko. Kaip malšinate kelionių alkį?

– Peržiūrinėju kelionių nuotraukas, skaitau straipsnius ir žiūriu reportažus apie tai, kas vyksta kelionių pasaulyje, aktyviai dalyvauju internetinėse diskusijose kelionių tematika. Na, ir, žinoma, svajoju apie būsimas keliones.

– Ar šiuo metu turite suplanuotų kelionių? Galbūt jau įsigijote bilietus?

– Turiu bilietus į Panamą ir labai tikiuosi, kad mano kelionė pavyks, kaip suplanuota. Suradęs gana pigius bilietus į šią šalį – už 350 eurų į abi puses Kalėdoms ir Naujiesiems – susigundžiau juos nusipirkti, juolab kad ši šalis bent kol kas lengvai įsileidžia turistus, koronavirusu sergančiųjų ten mažiau nei Lietuvoje, o testas atvykusiems atliekamas už 50 JAV dolerių. Be to, tai viena iš mano dar neaplankytų šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)