Įprastai Lietuvoje veikiantys kelionių organizatoriai didžiąsias metų šventes keliautojus kviesdavo sutikti daugybėje poilsinių šventiškai pasipuošusiuose Europos miestuose ir tradiciškai – Kalėdų miestelyje Laplandijoje, siūlydavo slidinėjimo bei tolimųjų egzotinių kelionių krypčių.

Šiuo metu bendros situacijos kontekste kalbėti apie įprastas naujametes keliones į užsienį gana sudėtinga dėl viruso dinamikos ir besikeičiančių ribojimų. Dėl galimybių šventes sutikti Europos miestuose kyla daug abejonių, tuo labiau kad beveik visos Europos šalys yra paskelbusios lokalius karantinus iki gruodžio mėnesio vidurio. Vis dėlto, pasak kelionių organizatoriaus „Novaturas“ atstovės Dovilės Zapkutės, net šiandienos aplinkybėmis šventiniu laikotarpiu keliauti yra kur.

„Šventes keliautojams siūlome sutikti Tenerifės kurortuose. Šiai šaliai reikalavimai izoliuotis ar atlikti testą nėra taikomi, prieš išvykstant reikia turėti neigiamą testo tyrimo rezultatą bei užpildyti visuomenės sveikatos formą, lapkričio 12 dienos duomenimis, sergamumo rodiklis siekia 81,31. Tenerifės salą lietuviai žino labai gerai, ji visada buvo populiari atostogų kryptis žiemos sezonu.

Taip pat laukiame mūsų valdžios atstovų sprendimo dėl kelionių į Egiptą, šiai krypčiai kol kas galioja rekomendacija nevykti. O Jungtiniuose Arabų Emyratuose taikomi skirtingi ribojimai – šiuo metu kelionės į Abu Dabį užsienio turistams yra uždraustos, o Dubajus pasiruošęs priimti užsienio turistus, tačiau URM nerekomenduoja vykti ir į šią šalį“, – Delfi pasakoja D. Zapkutė.

Didėjantį lietuvių susidomėjimą saulėtais kurortais pastebi ir Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė ir kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ vadovė Žydrė Gavelienė. Pasak pašnekovės, šiuo metu daugiausia užklausų sulaukiama dėl Kanarų salų.

„Atvėsus orams išaugo susidomėjimas Tenerife ir Gran Kanarija, lietuviai šiose salose mėgo žiemoti ir anksčiau. Jamaika, Maldyvai, Seišeliai taip pat randa ištikimų gerbėjų. Dalis žmonių, kurie vykdavo atostogų į tokius tolimus kraštus kaip Jamaika, Maldyvai, Seišeliai, šių planų nežada atsisakyti ir šiemet. Be to, populiarėja darbostogos, kai derinamas darbas ir malonumai. Juk dabar daugelis dirba nuotoliniu būdu, todėl nėra skirtumo, iš kurios šalies tai daryti. Žmones padrąsina žinojimas, kad gali dirbti iš bet kur, todėl planuoja vykti mėnesiui ar ilgiau“, – apie tautiečių pasirinkimus pasakoja Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidente.

Nauja žvaigždė žiemos atostogų krypčių žemėlapyje

Žiemos pramogų gerbėjams galimybes keliauti į Laplandiją kelionių organizatoriai vertina ganėtinai pozityviai dėl sąlyginai nedidelio susirgimų skaičiaus Suomijoje.

Ž. Gavelienė teigia, kad Suomija šiemet gali tapti ne tik Kalėdų, bet ir slidinėjimo bei kitų žiemos malonumų kryptimi „numeris vienas“, nors šiuo metu į Suomiją atvykstantys lietuviai privalo turėti neigiamą koronaviruso testą, tuomet tris dienas izoliuotis, po 72 val. vėl atlikti testą ir tik gavus neigiamą atsakymą nevaržomai atostogauti.

„Šiemet Suomijoje rekomenduojame rinktis 2–3 savaičių atostogas, nes ten, palyginti su kitais slidinėjimo kurortais, tikrai labai daug veiklų, todėl savaitės trukmės atostogų nepakaktų. Sniegaeigiai, sniego dviračiai, ledo žūklė ir kitos pramogos veiks ir šiemet. Laplandijoje beveik kiekviename kurorte yra įrengti Kalėdų miesteliai, tiesa, juose ribojamas turistų skaičius, nevyks tradicinės mugės. Pandemijos metu labai išpopuliarėjo poilsis privačiose vilose, žmonės nebenori gyventi viešbučiuose, todėl renkasi individualų apgyvendinimą. Suomija šiuo atveju tikrai turi ką pasiūlyti. Vis dėlto, manau, kad Italijos ir Prancūzijos kurortų Suomija tikrai nenurungs, nes lietuviai turi įprotį ten vykti. Jų neatbaido net faktas, kad pavasarį ten buvo užfiksuota viruso židinių. Jeigu tai būtų nutikę prieš mėnesį ar du, galbūt šis faktas dar gąsdintų, bet šiandien visi suprato, kad virusas yra visur ir keliavimas nedidina rizikos juo užsikrėsti. Tai yra naujas suvokimas.“

Pasak Ž. Gavelienės, kiti slidinėjimo kurortai atsidarys lapkričio pabaigoje, jie planuoja priimti turistus, bet viskas dar gali pasikeisti. Kol kas vienintelis Lombardijos regionas uždarytas, judėjimas draudžiamas, todėl ten slidinėjimo sezonas šiemet nevyks. Šveicarija dėl didelio susirgimų skaičiaus atidėjo atidarymą iki lapkričio 24 dienos.

„Slidinėjimo kurortuose įdiegti visi reikalavimai – rankų dezinfekcija, atstumų laikymasis, ribojamas turistų skaičius, ne visiems viešbučiams leista atsidaryti. Tikimės, kad sezonas įsibėgės, klausimas, kiek tų turistų bus. Šiemet žmonės nepuola pirkti kelionių, jie lūkuriuoja. Taigi, jeigu šiemet keliaus bent 20 proc. turistų, kurie keliavo pernai, manysime, jog tai buvo tobulas rezultatas.“

Kruopštų kurortų ruošimąsi artėjančiam sezonui bei lietuvių atsargumą renkantis keliones patvirtina ir D. Zapkutė. Pasak kelionių organizatoriaus atstovės, didžioji dalis šiuo metu sulaukiamų keliautojų užklausų yra apie kelionių galimybes artimuoju laikotarpiu.

„Sulaukiame nemažai slidinėjimo atostogų užklausų kitiems metams ir jau priimame kelionių rezervacijas. Partneriai Prancūzijoje ir Italijoje pasiruošę užtikrinti maksimalų saugumą kurortuose. Slidinėjimo kurortuose taikomos labai panašios saugumo taisyklės kaip ir visur kitur – privalomas kaukių dėvėjimas uždarose patalpose, laukiant keltuvų, tam tikruose keltuvuose. Planuojama, kad slidinėjimo mokyklos veiks įprastai, nuomojama slidinėjimo įranga kruopščiai dezinfekuojama. Visur bus prašoma laikytis saugaus atstumo, ypač ten, kur gali susidaryti eilės. Apres-ski taip pat taikomi ribojimai, kavinėse ir restoranuose žmonės aptarnaujami tik prie staliukų, kurie išdėlioti saugiu atstumu vienas nuo kito. Lauko kavinėse slidinėtojai ir toliau galės mėgautis karštais gėrimais ar kokteiliais. Čiuožiant trasomis kaukių dėvėti nereikia“ , – naujas slidinėjimo taisykles pristato pašnekovė.

Ribojimai keičia keliavimo įpročius

Pandemijos sukelti ribojimai šiemet turi įtakos ir kelionių kainoms. Viešbučiai ir oro vežėjai pasirinko skirtingas kainų taikymo taktikas siekdami pritraukti keliautojų dėmesį, todėl ir žiemos atostogų pasiūlymų kainų galima rasti visokių, bet taupyti saugumo sąskaita Ž. Gavelienė nerekomenduoja:

„Kainos šiemet tikrai mažesnės, juk kuo mažesnė konkurencija, tuo paslankesnės kainos. Tik nereikėtų vykti į pigiausius svečių namus, kuriuose gyvenama po 4–6. Tokių pasiūlymų mes net neparduodame ir tikrai niekam nerekomenduojame, nes reikia išlaikyti sveiką atstumą. Taigi to segmento atstovai, kurie rinkdavosi pigiausius viešbučius, šiemet slidinėti tikrai nevažiuos.

Kalbant apie transportą, dabar vengiama į slidinėjimo kurortus vykti automobiliais, žmonės mieliau renkasi skrydžius. Tai turbūt lemia nepasitikėjimas dėl galimo Lenkijos, Čekijos sienų uždarymo. Be to, skrydžių kainos dabar labai patrauklios, todėl važiuoti automobiliu neapsimoka net finansiškai. Vis dėlto nuvykę į šalį žmonės nelinkę važinėti viešuoju transportu, verčiau nuomojasi automobilį.“

Dėl greitai besikeičiančių reikalavimų, ribojimų ir rizikos užsikrėsti virusu planuoti būsimas keliones gali tapti iššūkiu, todėl keliautojams siūloma pasirūpinti ir draudimu.

„Šiuo metu keliaujant draudimas yra svarbus aspektas. Kiekvienam, perkančiam brangesnę kelionę, visada siūlome įsigyti skrydžio bilietų, viešbučio atšaukimo draudimą, nes pats turistas gali susirgti arba viena ar kita sienų pusė užsidaryti. Aišku, jei išvis nebus galima nuvykti, kelionių organizatorius grąžins 100 proc. sumokėtos sumos, bet jei žmogus suserga ir yra apdraudęs kelionę, gali susigrąžinti 80–90 proc.“, – sako Ž. Gavelienė.

Kelionių organizatoriai taip pat siūlo papildomų paslaugų, kurios suteikia galimybių lanksčiai keisti kelionių planus. Pavyzdžiui, „Novaturas“ keliautojams pasiūlė naują paslaugą „COVID pauzė“ – galima atidėti kelionę, jei keliautojui prieš kelionę patvirtinamas teigiamas COVID-19 tyrimo rezultatas.

„Taip siekiame apsaugoti žmonės nuo papildomo streso tiek leidžiantis į kelionę, tiek planuojant būsimas atostogas ar kelionėms skirtus biudžetus. Norime atkreipti dėmesį, kad kelionę įsigijus iš kelionių organizatoriaus, būtent jis prisiima atsakomybę už keliautojo atostogas, saugumą. Tą patį patariame ir savarankiškai keliaujantiems žmonėms – saugumas turi būti prioritetinė sąlyga renkantis kelionių kryptį. Rekomenduojame įsitikinti, kad šalis, į kurią skrendama, turi visas sąlygas tinkamai pasirūpinti turistais tais atvejais, jei keliautojas susirgtų, išsiaiškinti, ar toje šalyje galioja kelionių draudimai. Prieš kelionę patartume išsiaiškinti tokius aspektus kaip skrydžio bilietų keitimo sąlygos, ar galima nemokamai atšaukti ar pakeisti nakvynės rezervaciją, susigrąžinti pinigus už neįvykusią paslaugą. Visa tai pravers keliautojams tais atvejais, jei dėl pasikeitusių aplinkybių reikėtų sutrumpinti ar pratęsti atostogas. Šias rizikas prisiima kelionių organizatoriai, tad ir keliaujantys savarankiškai turi būti pasiruošę nenumatytiems atvejams“, – įspėja D. Zapkutė.

Kelionės
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)