– Šių metų pradžioje su Delfi skaitytojais dalijotės įspūdingais kelionių planais. Ne vienos šalies bilietas jau buvo jūsų kišenėje. Papasakokite, kaip pandemija pakeitė jūsų kelionių planus. Kaip atrodė pirmosios šių metų kelionės?

Taip, iš tiesų šiais metais planavau bent 10 mėnesių praleisti ne Lietuvoje. Turėjau ne tik skrydžių, bet ir kelionių laivais bilietus. Be to, visur buvau užsisakęs viešbučius ir kitas paslaugas. Žodžiu, planavau vienaip, o išėjo kitaip. Ir tai – tik mano asmeniniai planai. Kadangi esu asmeninis kelionių planuotojas, sugriuvo ne tik mano, tačiau ir mano klientų kelionės. Tiesą pasakius, per šį laikotarpį dirbau net daugiau – teko perplanuoti kitų žmonių keliones ar padėti jiems atgauti pinigus už neįvykusias. Trumpai tariant, 2020-ieji – tikrai įdomūs metai.

– Po paskutinės šių metų kelionės turėjote nemenką pauzę – ar sunku buvo ją tverti, kas padėjo?

– Iš pradžių buvo labai keista. Tačiau šių metų pradžioje spėjau pabūti Dubajuje, Balio saloje, Filipinuose, Dominikos Respublikoje. Paskutinė kelionė prieš paskelbiant pirmąjį karantiną buvo išvyka į Kiprą. Vykau į šią salą, nors turėjau būti Izraelyje, nes pastaroji valstybė viena pirmųjų pasaulyje užsidarė nuo turistų.

Kadangi nemažai keliavau pastaraisiais metais, nebuvo labai sunku būti ir Lietuvoje. Tiesą pasakius, net džiaugiausi pagaliau galėdamas pabūti savo name, nuostabioje Lietuvos gamtoje. Tačiau ilgainiui pradėjo labai trūkti kelionių.

Vos tik nuslūgo pirmoji kovidinė banga Lietuvoje, iš karto išvykau į Vokietiją, o vėliau dar spėjau nuskristi į Graikiją, Rodo salą. Tai kol kas ir yra paskutinė vieta, kurioje lankiausi šįmet.

– Kas padėjo išlikti pozityviam karantino laikotarpiu?

– Grojimas pianinu ir naminio maisto ruošimas. Mėgavausi lietuviškos virtuvės perlais, kurių taip pasiilgau nebūdamas tėvynėje.

– Keliaujate ne tik pats, bet ir organizuojate keliones kitiems. Turbūt tiek jums, tiek jūsų klientams kilo daug klausimų matant kovo mėnesį vykusį chaosą. Kaip pavyko išspręsti kilusius sunkumus?

– Išgyvenau skirtingus etapus. Iš pradžių buvo šokas ir baimė, galvojau, kaip reikės aprėpti neplanuotai atsiradusius darbus. Tačiau labai greitai ėmė veikti racionalus protas ir kibau į darbus. Kol kas pavyko neblogai susitvarkyti. Šiuo metu jau ne tik perplanuoju neįvykusias keliones, bet ir organizuoju naujas. Tai džiugina.

– Ar šiuo metu sulaukiate klientų užklausų? Ar jaučiate žmonių norą keliauti net ir dabartinėmis sąlygomis?

– Žmonių poreikis keliauti niekur nedingo. Priešingai – jis karantino metu tik išaugo. Visi kaip išprotėję nori keliauti. Ir ši išprotėjimo forma mane labai džiugina.
Žinoma, keliaujant pirmoje vietoje yra saugumas ir racionalumas. Negalima stačia galva lėkti ilsėtis bet kur. Norint keliauti, dabar reikia atlikti namų darbus: sužinoti apie pandemijos situaciją šalyse, per kurias vyksite. Taip pat reikia sekti situaciją ir paisyti nuolat kintančių reikalavimų keliaujant (pavyzdžiui, prieš skrydį pasidaryti testą, gauti dokumentus ir pan.).
Organizuoju vis daugiau ir daugiau naujų kelionių į šiuo metu saugiausias šalis pasaulyje.

– Kurias šalis vadinate saugiomis? Kur patartumėte keliauti šią žiemą?

– Viena iš tinkamiausių vietų – Kipras. Taip pat – Graikijos salos. Ambicijų šią žiemą sulaukti turistų neslepia Izraelis, Egiptas, Kanarų salos.
Pats ketinu skristi į Karibus. Radau būdą saugiai ten patekti, išsirinkau saugiausią vienos salos regioną, kur galėsiu pažiemoti. Tiesiog reikia rinktis skrydžius ne per JAV, kaip būdavo įprasta anksčiau. Dalį savo neįvykusių kelionių paverčiau ateities kelionėmis. Tad kitų metų pabaigoje žadu pakeliauti po Aziją.


– Laidoje AŠ IKONA sakėte, kad ir šiuo metu keliauti į užsienį yra įmanoma. Gal galite plačiau papasakoti apie galimybes?

Taip, šiuo metu yra nemažai valstybių, kurios laukia sveikų turistų. Turiu galvoje, atvykstančių su neigiamais COVID-19 testais.

Yra ir tokių valstybių, kurios daro viską, kad į jas keliautojai atkreiptų dėmesį. Pavyzdžiui, Tailandas svarstė siūlyti atvykusiems turistams karantinuotis jų šalyje. Specialius leidimus Tailando valdžia svarstė suteikti tiems, kurie gali šioje šalyje pagyventi gerokai ilgiau nei porą savaičių.

Bičiuliai iš Balio salos informavo, kad dabar patekti į šią vieną populiariausių vietų pasaulyje galima pasidarius specialią darbinę vizą. Ji suteikia galimybę kelis mėnesius praleisti turistų mėgstamoje saloje.

Tiesą pasakius, dabar daug kur galima nuskristi turint neigiamą koronaviruso testą. Taip pat tokį testą galima pateikti grįžus į tėvynę ir išvengti saviizoliacijos.

– Pandemijos metu daugelį keliautojų sustabdė baimė įstrigti svečioje šalyje. Ar dėl šios priežasties ir jūs laikinai buvote atsisakęs kelionių svetur?

Ne, nekeliavau, nes to prašė Lietuvos valstybės vadovai. Tiesą pasakius, būčiau net labai norėjęs per pandemiją „įstrigti“ kur nors Balio saloje ar Tailande. Žinau ne vieną atvejį, kai žmonėms 3 savaičių kelionė virto 3 mėnesių laikinu gyvenimu svečioje šalyje.

Balis

– Šią vasarą nemažai keliavote po Lietuvą – ką naujo ir verto dėmesio atradote savo gimtinėje?

– Taip, kadangi laikinai buvau įstrigęs Lietuvoje, džiaugiuosi, kad sulaukiau kelių netikėtų pasiūlymų padirbėti. Pirmiausia paskambino bičiulė prodiuserė Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė ir pasiūlė kurti kelionių laidą apie Lietuvą. Kartu su visa komanda aplankėme begalę nematytų vietų Lietuvoje. Labai patiko Tauragės kraštas, nustebinęs savo gamta ir svetingais žmonėmis, Safario parkas šalia Anykščių, kuriame pamačiau retų gyvūnų, besiganančių lietuviškoje pievoje. Taip pat buvau sužavėtas Širvintų kraštu. Vien ko verta Bartkuškio kopa, kurioje jautiesi tarsi Nidoje, būdamas vos keliasdešimt kilometrų nuo Vilniaus.

– Kaip jūsų manymu ši pandemija pakeis turizmo sektoriaus veiklą ateityje?

– Pandemija paveikė daugelį ir dar veiks ilgai. Daug įmonių užsidarė, bankrutavo. Privalumas tas, kad tai išlaisvino kūrybiškumą, daugelis įmonių rado būdų, kaip užsidirbti lėšų, pasiūlyti ką nors originalaus. Spėju, kad į buvusį lygį turizmas grįš per porą metų.

– Ar, merdint turizmo verslui, kelionių kainos stipriai kritusios? Pastebite kelionių kainų pokyčių?

– Tiesą pasakius, kainos labai kinta. Jau pasitaikė įvairių etapų – kainos staigiai krito, vėliau buvo staigus šuolis. Nėra vieno atsakymo, ar kainos krenta, ar kyla. Pavyzdžiui, Kipre prieš pirmąjį karantiną kainos krito į žemumas. Pats ten buvau ir viskuo mėgavausi net keliais kartais pigiau. Tačiau prieš antrąjį karantiną kainos Kipre staiga labai pakilo. Taip nutiko todėl, kad ši valstybė tapo viena saugiausių pasaulyje. Tai vėl paskatino turizmą. Žodžiu, dabar keliaudami galite ir labai sutaupyti, ir kai kur permokėti. Reikia daug ką išmanyti.

– Šio klausimo klausiu visų patyrusių pasaulio tyrinėtojų, jūs – ne išimtis. Ar pajutote, kad požiūris į keliautojus būtų pasikeitęs?

– Taip, karantino pradžioje keliaujantieji buvo laikomi blogiečiais, viruso nešiotojais. Dabar matome, kad žmonės savo valstybių židiniuose užsikrečia gerokai dažniau nei keliaudami.
Kita vertus, pastebiu, jog dabar tapome vieni kitiems pakantesni. Bent jau tą pastebiu savo aplinkoje.

Ar pasikeitė jūsų paties požiūris į keliones? Gal pradėjote kitaip jas vertinti?

Tiesiog labiau pasiilgstu savo mėgstamų miestų ir salų. Visada dievinau keliones ir paverčiau tai savo veikla. Niekur ši meilė nedingo ir požiūris į keliones smarkiai nepakito.

– Jei nepažįstamas žmogus jūsų paklaustų, ar dabar verta keliauti, ką jam atsakytumėte?

– Keliauti tikrai galima, tik būtina žinoti kelias taisykles bei paisyti savo ir kitų saugumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)