Kur ir kaip atostogauti, nejaučiant įtampos, pranešime žiniasklaidai atsako kelionių organizatoriaus „West Express“ Produktų skyriaus vadovė Laura Šepetienė.

– Laura, esate arčiausiai visų turizmo naujienų, pasikeitimų. Kur keliauti patartumėte šiandien?

– Nuo spalio 12 d. pasikeitė paveiktų šalių sąrašo sudarymo metodika – nuo šiol paveiktomis bus laikomos ir į sąrašą įtraukiamos tos šalys, kurių 14 dienų sergamumo koronavirusu rodiklis yra daugiau nei 10 proc. didesnis negu Lietuvos. Saugiai ir laisvai šiandien galime keliauti į Kretos salą Graikijoje, Kiprą. Žinoma, visuomet galima keliauti po Lietuvą – šiandien už lango auksinis ruduo, vienas gražiausių ir labiausiai fotografuojamų laikotarpių metuose. Mūsų šalyje labai populiarūs įvairūs žygiai pažintiniais takais, po jų mėgstamas poilsis sodybose, viešbučiuose.

Visuomet paklausios įvairios SPA procedūros. Vasarą tikrą renesansą išgyveno ne tik mūsų pajūris, bet ir, ypatingai, autentiški Lietuvos kaimai, įdomia veikla užsiimantys jų gyventojai. Nepaprastai didelę paklausą turėjo ir vis dar turi kulinarinės patirtys viešbučiuose, dvaruose ar kaimo sodybose. Ši pandemija leido iš naujo atrasti Lietuvą.

– Užsiminėte apie Graikiją. Kokia tvarka galioja, norintiems į ją nukeliauti?

– Jokie ribojimai nei atvykstantiems į Graikiją, nei grįžtantiems į Lietuvą netaikomi. Saviizoliacija sugrįžus neprivaloma. Keliaujant į Graikiją, ne vėliau kaip dieną iki išvykimo reikia užpildyti elektroninę anketą dėl buvimo vietos nustatymo ir kontaktinių duomenų pateikimo. Tą padaryti galite čia.

Užpildžius anketą, sistema suformuos brūkšninį kodą, kurį keliautojas turi išsaugoti savo telefone arba atsispausdinti ir pasiimti su savimi į kelionę. Be šio kodo neįleidžiama į skrydį. Graikijos vyriausybė taip pat įsipareigoja padengti visas gydymo išlaidas keliautojams viešnagės metu susirgusiems COVID-19. Tiesa, atvykus, atsitiktine tvarka keliautojams gali būti atliekamas COVID-19 testas.

– Kokia situacija dėl Kipro?

– Grįžusiems į Lietuvą iš Kipro taip pat neprivaloma saviizoliacija. Visi į Kiprą keliaujantys keleiviai per 24 valandas iki kelionės pradžios turi užpildyti informaciją ir gauti CyprusFlightPass. Taip pat atvykstantiems per 72 valandas iki išvykimo reikia išsitirti sertifikuotoje laboratorijoje dėl Covid-19 ir turėti sertifikatą, įrodantį neigiamą tyrimo rezultatą. Keliautojams, kurių išvykimo datos jau netrukus, reikėtų iš anksto užsiregistruoti artimiausioje laboratorijoje dėl testo atlikimo, nes laboratorijų darbo krūviai nemaži.

– Ar tokia gausa visokių taisyklių, reikalavimų, pagaliau, baimių neatbaido nuo kelionių?

– Didelė gausa taisyklių atrodo tik iš pirmo žvilgsnio. Viskas yra gerokai paprasčiau, o jei atostogomis rūpinasi kelionių organizatorius, tuomet tų klausimų kyla daug mažiau arba nekyla išvis. Suprantama, kad kartais susigaudyti tarp greitai besikeičiančios informacijos gali būti sudėtinga, bet mums tai įprasta, žinome, kur jos ieškoti, sekame įvykius. Ar atbaido nuo kelionių? Kai kuriuos taip, bet daugelis žmonių tiek išsiilgę kelionių, kad papildomų dokumentų užpildymas jų pasirinkimo keliauti ar ne nelemia. Kitų nesulaiko ir tai, kad reikės grįžus laikytis saviizoliacijos. Kelionės traukia kaip magnetas ir kartais pastebime, kad kuo daugiau bandoma uždrausti, tuo labiau norisi ištrūkti.



– Akivaizdu, kad jeigu anksčiau keliaujant atostogų tokiu metu būdavo svarbiausia oro temperatūra, dabar keliautojams apstu kitų klausimų. Visgi, įdomu, kokie orai pasitinka atvykusius į Kretą ir Kiprą šiandien?

– Kipre šiuo metu oro temperatūra dieną apie 30 laipsnių šilumos, naktį atvėsta iki 19. Statistiškai Kretoje kiek vėsiau – dieną apie 20 laipsnių šilumos, tačiau šiuo metu ten esantys keliautojai informuoja mus, jog dieną mėgaujasi 31 laipsnio šiluma ir sako net spėję nudegti!

– Toks karštas ruduo įprastas Kipre?

– Vasara čia trunka net devynis mėnesius. Kad taip šilta, visiškai įprasta. Kipre net lapkričio viduryje šilta, tad spalį čia pati tikriausia vasara, tik rudeniškai spalvota, romantiška ir saulėta. Tai kryptis, į kurią keliauti galima ištisus metus. Fotografams čia tikras rojus. Beje, jie į Kiprą gaudyti savo gyvenimo kadrų atvyksta ir dėl paukščių, kurių rūšių čia be galo daug. Šiuo metu vynuogynai Troodos kalnuose įgauna aukso ir raudonos spalvos atspalvius krištolo skaidrumo saulės spindulių fone.

Be jų, kur pažvelgsi – įvairiomis spalvomis nusidažę miškai, autentiški kaimai. Įspūdingi pėsčiųjų takai prasideda nuo Troodos kalnų viršūnės, iš kurios atsiveria nepaliesti, kvapą gniaužiantys vaizdai į jūrą ir netoliese esančius autentiškus kaimelius. Arba per upes, kur gamtos garsai susimaišo su medžių ir augalų grožiu. Ruduo Kipre neretai viršija lūkesčius. Tai puikus metas ir vestuvėms, jas taip pat padedame suorganizuoti.

– Jeigu reiktų labai trumpai apibūdinti Kiprą ir tai, ką reikia jame pamatyti, kas tai būtų?

– Didžiausią įspūdį palieka flamingai, miestas vaiduoklis Varosha, elegantiškasis Pafosas ir Koralų įlanka, visada gyvybingas Limasolio rajonas, sostinė Larnaka, viena įdomiausių kultūros vietų Nikosija, geriausia vieta paplūdimio mėgėjams Protaras ir Ayia Napa, į šeimas orientuotas Perneros miestas. Gamtos ir pasivaikščiojimų mėgėjams tiesiog būtina aplankyti Pedoulo kaimą ant Troodos kalno. Sugrįžti į praeitį galima nuvykus į vieną gražiausių Kipro kalnų kaimų – Kakopetria, kurio pažiba ne tik istorija dvelkiantis kaimas, bet ir Clarios upės vingiai. Po salą patogiausia keliauti automobiliu. Per 2-4 valandas galite nuvažiuoti iš bet kurio miesto į bet kurią numatytą vietą.

– Kreta – viena mėgstamiausių salų Graikijoje, sezono metu itin apgulama turistų. Kaip atrodo Kreta šiandien?

– Kaip niekad autentiška, svetinga, atvira, nuoširdi. Turistų nedaug, tad kiekvienas čia jaučiasi labai pamalonintas vietinių dėmesiu. Kreta yra Graikijos pasididžiavimas ne šiaip sau. Sala apipinta legendomis, jaukumu dvelkiantys miesteliai su savo istorija, įspūdingos uolos, aišku, akinančių spalvų paplūdimiai, kurių čia begalės – nuo išpuoselėtų iki laukinių. Kretoje, kaip ir Kipre, patogiausia nuomotis automobilį ir vykti ten, kur akys veda. Išsukimai iš pagrindinių kurortų ir kelių pilni įvairiausių atradimų.

Balos paplūdimys, Kreta


– Lietuviams, mėgstantiems keliauti, Kreta yra gan neblogai pažįstama. Tiems, kurie į Kretą ruošiasi keliauti pirmą kartą, ką patartumėte saloje pamatyti?

– Pirmą atostogų Graikijoje vakarą patarčiau praleisti su pačiais graikais jų tavernoje. Ilgi, nuoširdūs tradiciniai vakarai, autentiški graikų virtuvės patiekalai, muzika, šokiai, čia pat nuskinamos alyvuogės yra tai, kas jus nuo pat pirmos dienos pakiliai nuteiks visoms graikiškoms atostogoms. Nepraleiskite vienos romantiškiausių vietų Graikijoje – Agios Nikolajos, kuri bet kuriuo kitu metu būtų sausakimša.

Pakeliui į miestą, užsukite į vyrų vienuolyną Menostery of St. George Sellinari, iš kurio atsiveria nuostabiai gražūs vaizdai į kalnus ir jūrą. Stalidos miestelis pamėgtas įspūdingiausių saulėlydžių gaudytojų. Jaunimas renkasi Retimną, o štai Hersonise galima rasti šeimos restoranėlių, kurie nušluoja nosis geriausiems restoranams visoje saloje. Matala yra verta visos dienos – atvykėlius čia pasitinka ne tik magiška dvasia, bet ir balto smėlio paplūdimys, įspūdingos uolos, kuriose anksčiau gyveno hipiai.

– Pabaigai, sakykite, kokius keliautojų įpročių pasikeitimus pastebėjote labiausiai? Galbūt kai kurie įpročiai vis dar išlikę?

– Žinoma, keliautojai tapo atsargesni, ilgiau svarsto arba kaip tik atvirkščiai – atsidarius ar panaikinus saviizoliaciją, keliones į tas šalis renkasi pakankamai greitai ir impulsyviai. Sulaukiame daug skambučių su klausimais, kada bus galima pagaliau ramiai keliauti. Atsakymo, kaip ir visas pasaulis, šiuo metu neturime, galime tik spėti, kad kitų metų pavasaris ir vasara bus gerokai atviresni kelionėms.

Iki šiol bent pas mus buvo labiau populiarūs kelionių kuponai. Ypatingai jų prekyba suaktyvėdavo rudenį, artėjant Kalėdiniam laikotarpiui. Su nerimu laukėme šio rudens dėl koronaviruso situacijos, tačiau pastebime, kad šioje vietoje kelionių išsiilgę žmonės ar norintys pradžiuginti savo artimuosius, draugus ar kolegas ir toliau juos perka. Keliauti visada norisi, o kaip tai padaryti yra kiekvieno iš mūsų ne tik fantazijos, bet ir žinių reikalas. Saugių ir įspūdžių pilnų kelionių keliaujantiems!

Dėkoju už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)