Vien tik kaip Nicole įvardijama moteris atsiuntė į Pompėjos archeologinį parką dvi baltas mozaikos plyteles, dvi amforos šukes ir keraminės sienos fragmentą. Prie šių daiktų buvo pridėtas viską paaiškinantis laiškas, pranešama CNN portale.

„Norėjau turėti gabalėlį istorijos, kurio neįmanoma nusipirkti“, – rašė moteris, tuometinį savo poelgį paaiškinusi kaip iš jaunystės ir kvailumo žengtą žingsnį.

Kai grįžo į Kanadą, Nicole du kartus susirgo krūties vėžiu, todėl teko ryžtis dvipusei mastektomijai, o jos šeima patyrė nemenkų finansinių sunkumų.

„Atrodė, kad gyvenimas taip ir nepagerės“, – atviravo Nicole ir tvirtino žinanti, kad prakeiksmą užtraukė tos šukės ir plytelės.

„Pasiėmiau gabalėlį istorijos, kuri buvo paženklinta negatyvia energija, – rašė kanadietė. – Žmonės tada mirė siaubinga mirtimi, o aš pasiėmiau plyteles, susijusias su ta didžiule nelaime.“

79-aisiais mūsų eros metais, išsiveržus netoli Pompėjos esančiam Vezuvijui, po deginančiais akmenimis, ugnikalnio pelenais ir nuodingomis dujomis buvo palaidoti visi miesto gyventojai.

Moteris parašė ir apie tai, kad vieną plytelę padovanojo draugei. Draugę ji informavo apie sprendimą grąžinti artefaktus, bet nežinia, ar toji pasielgs taip pat.

„Esame dori piliečiai. Nenoriu, kad prakeiksmas persekiotų mano šeimą, vaikus ir mane pačią, – rašė ji. – Atleiskite man už tą prieš keletą metų įvykusį lengvabūdišką poelgį.“

Kaip informavo archeologinio parko darbuotoja, jau maždaug šimtas Pompėją apžiūrėti atvykusių turistų yra grąžinę mozaikų plytelių, šukių ir kitų per ekskursiją nusigvelbtų artefaktų.

Tie radiniai sugrįždavo su pridėtais laiškais, kuriuos taip pat buvo rašoma apie prakeiksmus ir blogą lemtį.

Iš atsiųstų laiškų ir sugrąžintų artefaktų buvo nutarta sukurti ekspoziciją Pompėjos antikvariate.

Pompėja

Pompėja yra viena iš žinomiausių pasaulyje istorinių vietovių. Ji ligi šiolei sulaukia archeologų dėmesio.

Vasario mėnesį po restauracijos buvo atidaryti žymieji Mylimųjų namai. Iki tol net 40 metų turistai neturėjo galimybės jų apžiūrėti.

Tai statinys, laikomas pačiu žinomiausiu visoje Pompėjoje. 1980 metais lankytojams jo durys buvo užvertos, kadangi per žemės drebėjimą kiek nukentėjo pastato konstrukcijos. Dabar namai vėl atidaryti. Jų restauracija buvo vienas iš 2014 metais startavusio Pompėjos puoselėjimo projekto uždavinių.

Vezuvijus
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)