Tiesa, anot kelionių organizatoriaus „Sveikas poilsis“ vadovės Lianos Sokolovos–Andruškevič, sanatorija sanatorijai nelygu. Vienos sanatorijos specializuojasi vienų ligų gydyme, kitos – kitų. Skiriasi ir jų paslaugų kokybė bei kaina, rašoma bendrovės pranešime žiniasklaidai. Tai, kaip po sanatorinio poilsio jausitės, priklausys ir nuo to, ar teisingai pasirinksite, kur važiuoti. Tad pašnekovė davė keletą vertingų patarimų, kaip nesuklysti.

Kontingentas pasikeitė

Per pandemiją gerokai pasikeitė Lietuvos sanatorijose besiilsinčių žmonių kontingentas. Tai pastebėjo ir „Eglės sanatorijos“ generalinis direktorius Artūras Salda.

„Džiaugiamės, kad vis daugiau lietuvių renkasi sveikatinantį poilsį sanatorijoje, tačiau apie trečdalį sanatorijos klientų sudarydavo užsieniečiai, o jų skaičius šiuo metu sumažėjęs apie 90 procentų. Pavyzdžiui, dažni sanatorijos svečiai iš Latvijos, Estijos, Vokietijos, Izraelio ar Rusijos šiuo metu negali atvykti į Lietuvą.

Tiesa, matome gerėjančias tendencijas Lietuvoje, sulaukiame ir didelio medikų susidomėjimo, kuriems skirta valstybės kompensacija. Tačiau, kaip bebūtų, nesitikime artimiausiu metu grįžti prie tokio sanatorijos užimtumo, kokį turėjome praeitais metais,“ – kalbėjo A. Salda.

Dėl koronaviruso pandemijos dalis žmonių sudvejojo, ar verta dabar rintis poilsį sanatorijoje. Tačiau pašnekovas mano, kad dabar kaip tik yra pats tinkamiausias metas stiprinti sveikatą.

„Sanatorinio gydymo ir sveikatinimo programos naudingos visiems – ir jaunesniems, ir vyresnio amžiaus žmonėms, todėl raginame labiau rūpintis savo ir savo šeimos sveikata, stiprinti imunitetą, atsipalaiduoti, daugiau judėti ir pasistengti įveikti nerimą bei stresą. „Eglės sanatorijoje“ vyrauja holistinis požiūris į žmogų, todėl gilinamasi į žmogaus visumą – kūną, protą, emocijas ir elgesį. Sveikatinantis poilsis sanatorijoje – bene geriausias pasirinkimas šiuo sudėtingu laikotarpiu, tad nuoširdžiai stengiamės parodyti kokybiškų, sveikatinančių atostogų naudą“, – sakė A. Salda.

Ar važiuoti ilsėtis saugu?

L. Sokolova–Andruškevič sulaukė ne vieno savo kliento klausimo, ar dabar saugu važiuoti į sanatorijas ilsėtis. Pašnekovė įsitikinusi, kad tikrai taip.

Kaip rodo pasaulinė praktika, net ir tose šalyse, kur koronavirusas pirmosios pandemijos bangos metu buvo ypač išplitęs, sanatorijose susirgimų skaičius buvo ypač mažas.

„Pavyzdžiui, Italijos kurorte Abano Terme susirgimų buvo labai mažai net kai šalį buvo smarkiai paveikęs koronavirusas, nes ten vis dėlto yra kurortas, kur mažesnis žmonių tankumas. Plius sanatorijos yra medicinos įstaigos, tad jose labiau žiūrima, kad būtų švaru, išvėdinta – niekas nenori rizikuoti savo ir klientų sveikata“, – kalbėjo Liana.

Anot specialistės, ir Lietuvos sanatorijos padarė viską, kad tiek darbuotojai, tiek klientai net ir per pandemiją būtų saugūs. Tai patvirtino ir A. Salda: „Šiuo metu didžiausias mūsų prioritetas – darbuotojų ir sanatorijos svečių sveikata bei saugumas. Tiek vienus, tiek kitus raginame būti sąmoningiems, saugoti save ir aplinkinius: sanatorijos viduje prašome laikytis saugaus 2 m atstumo, dėvėti kaukes, nesibūriuoti, liftu naudotis po vieną. Paviršiai, tokie kaip stalviršiai, durų rankenos, laiptinių turėklai, liftai bei jų valdymo mygtukai yra papildomai ir dažniau nei įprastai dezinfekuojami specialiomis priemonėmis.

Sanatorijoje veikia patikima vėdinimo sistema dideles žmonių grupes talpinančiose patalpose, taip pat visos patalpos nustatytais laiko intervalais vėdinamos papildomai. Be to, siekiant sumažinti kontaktų skaičių, sanatorijoje atskiriami srautai (teritorinių ligonių kasų klientų ir atvykstančių savomis lėšomis) – su jais dirba skirtingi specialistai, tiekiamas atskiras maitinimas, klientai apgyvendinami skirtinguose korpusuose, atskiruose kabinetuose atliekamos procedūros.

Sveikata – viena svarbiausių mūsų įmonės vertybių, todėl stengiamės užtikrinti, kad tiek mūsų darbuotojai, tiek svečiai jaustųsi saugiai ir galėtų mėgautis sveikatinančiomis procedūromis.“

Svarbu net mineralinis vanduo

Tad kaip pasirinkti, kurioje sanatorijoje ilsėtis? L. Sokolova–Andruškevič visų pirma siūlė atkreipti dėmesį į kurorto ir sanatorijos paskirtį.

„Pavyzdžiui, Lietuvoje prie jūros yra daugiau jodo. Todėl Palangos sanatorijos labiau tinka sergantiems širdies ir kraujagyslių arba kvėpavimo takų ligomis. Druskininkai gal labiau tiktų stuburo ar sąnarių ligomis sergančių asmenų poilsiui“, – palygino specialistė.

Renkantis kurortą ir sanatoriją svarbu atkreipti dėmesį ir į gamtinius išteklius. Nors mineralinio telkinių yra ir Birštone, ir Druskininkuose, tačiau šiek tiek skiriasi šio vandens savybės. Vienos rūšies vanduo labiau tinka vienoms ligoms gydyti, kitos – kitoms.

Ar žinojote, kad Druskininkuose išgaunamas mineralinis vanduo tinka gydyti virškinamojo trakto, medžiagų apykaitos sutrikimus, bet dėl druskingumo jo nerekomenduojama gerti turintiems problemų su inkstais? Sergantiems inkstų ligomis L. Sokolova–Andruškevič rekomenduotų, kai baigsis pandemija, nuvykti pailsėti į netoli Lvovo Ukrainoje esantį Trukavecą. Šiame kurorte trykšta unikalus mineralinis vanduo „Naftusia“.

„Jame praktiškai nėra druskų ir mineralų, skirtingai negu Druskininkų mineraliniame vandenyje, bet yra kitų svarbių biologinių medžiagų, kurios labai tinka tiems, kas turi problemų su inkstais.

„Naftusia“ tinka žmonėms, kurie serga inkstų ligomis, uždegimais, turi inkstuose akmenų, smėlio. Taip pat labai gerų rezultatų gerdami šį vandenį pasiekia tie, kurie serga tulžies, virškinamojo trakto ligomis“, – sakė pašnekovė.

Gydo ir nafta

Liana atkreipė dėmesį ir į kitus gydomuosius gamtinius išteklius. Vienas įdomiausių yra gydomoji nafta. Tokios naftos yra tik Azerbaidžano kurorte Naftalane.

„Naftalanas yra vienintelė vieta pasaulyje, kurioje yra gydomosios naftos. Ta nafta nedega. Ji netinkama kurui gaminti, bet turi puikias gydomąsias savybes.

Nafta ne tik išoriškai veikia odą. Ji pro ją prasiskverbia ir veikia visą organizmą. Po 3–4 naftos vonių pasikeičia kraujo savybės, o imuninė sistema tarsi persikrauna: iš pradžių nuslopinama, po to atgaivinama.

Tokia nafta labai tinka gydyti odos ligas, net ypač retas ir sunkias. Pvz., 97 proc. žmonių, sergančių psoriaze, po procedūrų su gydomąja nafta sulaukia teigiamo efekto ir pasiekia ilgalaikes remisijas. Naftalaną atrado ir lietuviai. Turime klientų, sergančių sunkiomis odos ligomis, kurie ten stengiasi nuvažiuoti ilsėtis kasmet, nes po to mato akivaizdų ir ilgalaikį pagerėjimą.

Taip pat gydomoji nafta teigiamai veikia tuos, kuriuos kamuoja reumatas, sąnarių ligos, ginekologiniai susirgimai“, – vardijo L. Sokolova–Andruškevič, pridūrusi, kad, nors Naftalane nėra įspūdingų gamtovaizdžių, tačiau viešbučiai čia ypatingai aukštos kokybės, atitinkantys penkių žvaigždučių viešbučius Turkijoje.

Radonu prisotintas mineralinis vanduo

Dar vienas įdomus gydomasis gamtinis išteklius yra radonas. Tai – gamtinės radioaktyvios dujos. Nors radiacija laikoma kenksminga sveikatai, maža jos dozė gali būti ir naudinga: ji skatina ląstelių atsinaujinimą.

Radonu išskiria Čekijos kurortas Jachimovas, kuriame trykšta radono dujų prisotintas mineralinis vanduo. Tokio vandens vonios ypač naudingos sergantiems artritu, poliartritu, artroze, Bechterevo susirgimais, nes sumažina uždegimą ir skatina kremzlių bei sąnarių atsinaujinimą.

Tiesa, sergantiems onkologinėmis arba skydliaukės ligomis vykti į Jachimovą negalima – tai gali tik paskatinti šiuos susirgimus.

Svarbu ir amžius bei šeimyninė padėtis

L. Sokolova–Andruškevič patarė renkantis sanatoriją atkreipti dėmesį ne tik į jos paskirtį, bet ir į kitus dalykus. Pavyzdžiui, jeigu ilsėtis važiuoja šeima su mažais vaikais, svarbu, kad sanatorijoje būtų ir vaikams skirtų baseinų, žaidimų kambarių, pritaikytas maistas mažiesiems.

„Kai kuriose Čekijos sanatorijose, pvz., kurorte Karlovi Varuose, net nepriima šeimų su mažais vaikais“, – pastebėjo specialistė.

Vyresnio amžiaus, sunkiai judantiems žmonėms reikėtų atkreipti dėmesį ir į tai, ar sanatorijoje yra liftas, nėra daug laiptų. Štai Baltarusijoje yra trijų aukštų sanatorijų be liftų – sunkiai vaikščiojančiam žmogui ten ilsėtis tikrai nebūtų patogu. Liana atkreipė dėmesį ir į tai, kad garbingo amžiaus žmogus gali nejaukiai pasijusti didelėse sanatorijose, kur sunkiau orientuotis.

„Būna ir jaunimo, kuriems nepatinka važiuoti ten, kur vyksta daug senyvo amžiaus žmonių. Jiems reikia daugiau pramogų, pirčių, baseinų“, – kalbėjo L. Sokolova–Andruškevič.

Norintiems tiesiog gerai pailsėti pašnekovė patarė kada nors nuvažiuoti į jau minėtą Abano Terme kurortą. Čia galima pasilepinti gydomojo purvo procedūromis. Be to, kurortas yra puikioje vietoje: netoli Venecijos, Veronos. Tad galima tuo pačiu ir aplankyti vienas gražiausių Italijos vietų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)