Dėl užsivėrusių valstybių sienų ir privalomos saviizoliacijos asmenims, grįžtantiems iš svečių šalių, dalis gyventojų nusprendė rudens atostogas sutikti Lietuvoje ir skirti jas sveikatos stiprinimui sanatorijose. Tiesa, gyventojų planus drumsčia gydymo įstaigose augantis COVID-19 atvejų skaičius, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

„Kiekvieną rudenį drauge su vyru keliaujame ilsėtis į Druskininkus, Birštoną ar kitą Lietuvos kurortą. Po darbingos vasaros norisi atsipalaiduoti ir šiek tiek sustiprinti sveikatą, tad dažniausiai renkamės SPA viešbutį ar vieną iš ten veikiančių sanatorijų. Tokių pat planų turėjome ir šiemet: darbe susitarėme dėl kasmetinių atostogų, išsirinkome poilsio vietą, tačiau nežinome, ar vykti“, – sako poilsį sanatorijoje suplanavusi Milda.

Labiausiai jai nerimą kelia tai, kad dalis žmonių į sanatorijas atvyksta po gydymo ligoninėse, kur šiuo metu fiksuojama daug užsikrėtusiųjų koronaviruso infekcija. Gyventojos nerimą dar labiau sustiprino praėjusią savaitę vienoje Palangos sanatorijoje nustatyti infekcijos atvejai.

Ką vykstantiems svarbu žinoti?

Specialistai pastebi, kad infekcinių ligų plitimo prevencijai sanatorijose ir iki koronaviruso laikotarpio buvo skiriamas gana didelis dėmesys. Vis dėlto, gyventojams rekomenduojama pasidomėti situacija įstaigoje, į kurią jie planuoja vykti ar kurioje jau lankosi.

„Šiuo metu dauguma sanatorijų ir SPA viešbučių ypač įsiklauso ir atsakingai vykdo griežtus Sveikatos ministerijos saugumo reikalavimus. Dėl to kai kurių procedūrų teikimas tapo apribotas arba mažiau patogus nei anksčiau dėl prievolės procedūrų metu dėvėti kaukes. Žinoma, atsarga gėdos nedaro, tad prieš vykdami į tokias įstaigas gyventojai gali pasidomėti, ar jos lankytojams bei darbuotojams pastaruoju metu nebuvo nustatyta koronaviruso infekcija. Net ir nustačius teigiamą atvejį per daug nerimauti nebūtų pagrindo. Sanatorijos labai operatyviai reaguoja į susidariusią situaciją ir iškart imasi reikalingų priemonių: izoliuoja užsikrėtusius asmenis, dezinfekuoja patalpas ar net laikinai sustabdo paslaugų teikimą“, – aiškina Daiva Šliumienė, „Sanatorijos.com“ atstovė.

Asociatyvioji nuotr.

Kokios saugumo priemonės taikomos?

Dabar tokiose įstaigose yra taikomos priemonės itin aukšto lygio saugumui užtikrinti. Atliekant procedūras sanatorijų ir SPA viešbučių personalui bei pacientams privalu dėvėti kaukes. Baseinų ir pirčių zonose ribojamas lankytojų skaičius, matuojama temperatūra ir įleidžiami tik infekcijos požymių neturintys asmenys.

Stebėdama situaciją šalyje Sveikatos ministerija nuolat atnaujina reikalavimus. Pavyzdžiui, nuo spalio 1 d. sanatorijoms ir kitoms gydymo įstaigoms, vykdančioms maitinimą savitarnos principu, galios tokie patys reikalavimai, kaip ir viešojo maitinimo įstaigoms. Jų lankytojai bus maitinami pagal sudarytą grafiką ir tam tikrą laiką, o tarp žmonių, sėdinčių prie skirtingų stalų, turės būti užtikrintas ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas. Tiesa, lankytojai valgyklose neprivalės dėvėti veido apsaugos priemonių.

Ar reikalingas COVID-19 testas?

Pavasarį, kai sanatorijos lankytojams atvėrė duris po karantino, atvykstančiųjų buvo reikalaujama atlikti koronaviruso testą. Jis turėjo būti atliktas ne vėliau nei 48 valandos prieš atvykstant reabilitacijai. D. Šliumienės teigimu, šiuo metu toks reikalavimas nėra taikomas.

„Prieš vykstant į sanatorijas COVID-19 testų atlikti nereikia. Tiesa, jeigu lankytojui būtų pastebėti šiai ligai būdingi simptomai, gydytojo sprendimu jis būtų atliekamas vietoje, o šiam asmeniui taikoma privaloma saviizoliacija. Praktiniai pavyzdžiai rodo, kad pavieniai atvejai pasitaiko, tačiau teigiamai nuteikia tai, kad dabar visi yra kur kas geriau pasiruošę, nei prasidėjus karantinui“, – tikina pašnekovė.

D. Šliumienė pastebi, kad dauguma įstaigų turi iš anksto parengtus veiksmų planus, kuriuose numatytos ypač aukšto saugumo priemonės. Sanatorijoje nustačius COVID-19 atvejį, aiškus ir detalus veiksmų planas turėtų padėti suvaldyti situaciją ir užtikrinti lankytojų saugumą. D. Šliumienės manymu, sanatorijos išlieka viena saugiausių vietų poilsiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)