Dėl koronaviruso pandemijos aviakompanijos taip pat patyrė didelių sukrėtimų.

Pirmas įvykis, dėl kurio įvyko globalių pokyčių civilinėje aviacijoje, buvo teroristų išpuolis JAV 2001 m. rugsėjo 11 d. Britų aviabendrovės stiuardesė Mandy Smith parašė knygą, kurioje papasakojo, kaip po šios tragedijos keitėsi saugumo taisyklės lėktuvuose.

„Po rugsėjo 11-osios stipriai pasikeitė keleivių gabenimas oru, praktiškai pasikeitė lėktuvo įgulos mokymo taisyklės, – rašo ji. – Mums teko baigti atnaujintus griežtus kursus, visas lėktuvų parkas buvo atnaujintas atitinkamai pagal saugumo taisykles.“

Taip ekipažo kabinoje atsirado neperšaunamos durys, sienos ir vaizdo kamera. Pas pilotus galima patekti tik žinant nuolat besikeičiantį įėjimo kodą. Kodas žinomas ribotam asmenų skaičiui.
„Tos dienos, kai vaikai galėdavo užeiti į kabiną ir apžiūrėti lėktuvo valdymo pultą, negrįžtamai praėjo“, – teigia M. Smith.

Stiuardeses ir stiuardus išmokė kodinių žodžių ir frazių, kurie būtų vartojami, kilus ekstremaliai situacijai. Šiuos slaptus pranešimus ekipažui galima perduoti per garsiakalbį, jei, tarkime, paaiškėja, kad lėktuvu skrenda teroristas.

M. Smith paaiškino – mokymai ypač pravertė, kai 2002 m. ekipažas skrido iš San Fransisko į Londoną.

„Ruošėmės kilti. Durys į saloną jau buvo uždarytos, tuoj turėjo būti demonstruojamos saugumo taisyklės, bet vienai stiuardesei kažkas kėlė nerimą. – pasakoja stiuardesė. – Mes su kolege stebėjome du vaikinus lėktuvo gale: vienas sėdėjo vidurinėje eilėje, kitas – už kelių eilių toliau, prie lango.“

Jų elgesys sukėlė stiuardesėms įtarimą: „Jie buvo nervingi, dirglūs, apžiūrinėjo keleivius. Įspėjau vyresnįjį stiuardą, personalas oro uoste greitai patikrino šių keleivių duomenis. Paaiškėjo, kad už jų bilietus mokėta viena kredito kortele, bet jie atsisėdo atskirai ir apsimetė nepažįstantys vienas kito.“

Galiausiai pakilimo taką atitvėrė, į lėktuvo saloną įpuolė policininkai, surakino tuos du vyrus antrankiais ir išvedė iš lėktuvo.

„Vėliau paaiškėjo, kad jų ieškojo FTB, kad jie laikomi pavojingais teroristais ir kad keliauja įvairiomis avialinijomis, norėdami išsiaiškinti, kur ne tokios griežtos saugumo priemonės“, – rašo savo knygoje stiuardesė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)