Paskutinius kelerius metus Vidmantas nemažai keliavo po pasaulį, aplankė Afriką, Aziją, Šiaurės Ameriką: „Kuo daugiau keliavau po svečias šalis, tuo gražesnė man atrodė Lietuva. Taip gimė mintis šios vasaros atostogas išnaudoti savo tėvynės pažinimui“, - pasakoja vaikinas.

Lietuva nėra didelė, todėl keliauti automobiliu Vidmantui pasirodė nuobodu. Be to, pasak jauno vyro, ekologiška transporto priemonė yra vienareikšmiškai geriausias pasirinkimas norint keliauti po Lietuvą ir ją pažinti iš arčiau.

Paklaustas, kodėl į kelionę leidosi vienas, pašnekovas tikino, jog per atostogos laiką reikia skirti sau ir planuoti jį taip, kaip pats nori. Keliaujant poroje ar grupėje trintis ir nesutarimai – neišvengiami, teigė vaikinas.

„Per 10 keliavimo dienų nė akimirkos nesijaučiau vienas. Aš mėgstu būti su savo mintimis, medituoti ir mėgautis supančia gamta. Be to, mane palaikė antroji pusė, artimieji, draugai bei pažįstami. Šios kelionės metu supratau, kad sugebu pats save motyvuoti, pakelti sau nuotaiką.

Kasdieniniame gyvenime visada esu apsuptas žmonių, tad į šią, kaip aš vadinu, karališką išvyką leidausi vienas. Keliavau norėdamas geriau pažinti savo šalį, o važiuojant dviračiu įdomu stebėti, kaip keičiasi gamta, oro sąlygos, gyventojų būdas ir tarmė. Kai kur žmonės kalbėdavo tik rusiškai, lenkiškai. Draugiškiausi žmonės buvo Šiaurės Lietuvoje, čia dažnas vairuotojas pasisveikindavo įjungęs avarinį ar garso signalą, pravažiuojantys mojuodavo“, - lietuvių svetingumu žavėjosi Vidmantas.

Sustojęs apsipirkti kaimo parduotuvėlėse vaikinas iš vietinių sulaukdavo pasiūlymų papietauti ar net pernakvoti. Tokie geranoriški, svetingi tautiečių poelgiai keliautoją maloniai nustebino.

Vaikinas kelionėje laikėsi gana griežtos dienotvarkės – užmigdavo 22.30 val., o keldavosi 6 val. Kiekvieną rytą pasiruošimas kelionei užtrukdavo dvi valandas, o vakare įsikurti nakvynei keliautojas sugaišdavo pusvalandžiu mažiau.

„10 dienų kartojau vis tą patį ritualą – ryte nusiprausiu, pavalgau, išardau palapinę, susipakuoju daiktus, vakare – vėl išsipakuoju, pastatau palapinę, nusiprausiu, pavalgau... Pusryčius ir vakarienę gaminau ant nedidelės turistinės viryklės, kuri keliavo su manimi, o pietaudavau kavinėse, valgyklose, kur pasikraudavau ir išorines baterijas telefonui“, - apie kelionės ritualus pasakojo vyras.

Visos kelionės metu vaikinas aplankė daugybę miestų ir miestelių, bet iš lankytinų vietų labiausiai įsiminė Dzūkijos Krokšlio kaimas ir jau neveikianti Ignalinos atominė elektrinė.

Anot pašnekovo, orai kelionei nebuvo itin palankūs – nors visos kelionės metu tvieskė saulė, o lietinga buvo tik viena diena, karštis stipriai alino kūną.

„Minant 30 laipsnių karštyje jėgos išsekdavo greičiau nei vėsesnę dieną ir tie 140 km, kuriuos turėdavau įveikti, būdavo ne tokie ir lengvi. Kelionės pradžioje buvau nusprendęs nakvynei įsikurti prie vandens telkinių, pasitaikydavo, kad palapinę statydavausi jau temstant ir išvargintas karščio miegodavau kaip užmuštas.

Kartą, kai naktį oro temperatūra siekė vos 6 laipsnius, o palapinė ir apranga buvo dar drėgna nuo praėjusios nakties, atrodė, kad tikrai susirgsiu, bet ligos simptomų taip ir nepajutau. Vis dėlto sveikatos bėdos neaplenkė – vieną iš kelionės dienų taip perkaitau saulėje, kad galva plyšo visą naktį, o keletui dienų buvo sustreikavęs virškinimas“, - apie kelionėje patirtus sunkumus pasakojo pašnekovas.

Anot pašnekovo, keliauti po Lietuvą dviračiu gali kiekvienas, tačiau jis siūlo apsistoti ne laukinėje gamtoje esančiose stovyklavietėse, o privačiuose kempinguose.

„Taip ne tik jausitės saugesni, bet ir turėsite virtuvėlę, geriamo vandens bei galimybę pasikrauti el. prietaisus. Dviračiu įveikus 120–160 km. kasdien, visa stovyklavimo prie ežero romantika išgaruoja, o jėgų ir laiko pasigaminti valgyti, įsikurti, išsiskalbti drabužius, susipakuoti daiktus lieka labai mažai“, - pasakoja Vidmantas.

Socialinėse medijose vaikino žygio reportažai sulaukė nemažai kelionių entuziastų dėmesio, todėl kitąmet jis ketina suburti dviratininkų, keliaujančių maršrutu sostinė-Baltijos pajūris, grupę. Norinčiųjų nemažai, bet ar daugelis iki galo pasiryš, sužinosime kitąmet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)